Gekookte rijst met een pot saus, dan zijn we vandaag ook weer klaar. Gemak dient de mens. Ieder z’n meug, maar wat ons betreft kan dat echt beter. Rijst kun je prachtig aankleden. Kleuren en smaken meegeven om ook je rijstgerecht met trotst te presenteren.
Om te beginnen nemen we een echte rijst. Een geurige pandanrijst bijvoorbeeld. Daarmee heb je direct al een stukje smaak te pakken. Verder gaan we er verse koriander, lente uitjes, rozijnen en amandelen aan toevoegen. Dat is nog eens rijst op je bord.
- 300 gram pandanrijst
- 1 bos lente-uitjes
- een flinke hand verse koriander
- 50 gram blanke rozijnen
- 1 limoentje
- 45 gram amandeltjes, geschaafd
- zout
Zet een ruime pan met water op en voeg wat zout toe. Kook hierin de rijst zoals de verpakking dat aangeeft. Hak de koriander ondertussen fijn en snijd de lente ui in ringetjes. Boen het limoentje schoon en rasp de groene schil eraf. Let op dat je niet het wit onder de groene schil meeneemt. Dit smaakt bitter. Daarna kun je het limoentje uitpersen. Houdt 1/3 van de verse koriander achter en schep de overige ingrediënten door de warme rijst. Strooi de achtergehouden koriander erover.
Lekker erbij:
Tonijn uit de grillpan met ketjap-sesamsaus
Deze verse tonijn kun je heerlijk grillen en serveren met een Thaise saus. Een prachtige combinatie met het bovenstaande rijstgerecht. Ook de koriander in de rijst geeft dat lekkere Thaise accent.
Wijntip:
De Barbera druif was jarenlang het zorgenkindje van Piemonte. Totdat kundige wijnmakers zich er echt boos over gingen maken. Ze gingen naar lagere rendementen in de wijngaard en een veel geconcentreerdere stijl van wijn. Inmiddels behoren de barbera’s uit het dorpje Asti tot de meest begeerde wijnen uit Noord-Italië. En dat geldt zeker voor Barbera´s van Franco Roero, die zich kenmerken door intens donker fruit met mooie frisse zuren. Sinds het succes van deze Carbuné maakt Franco zich nergens meer zorgen over. Deze wijn combineert prachtig bij de korianderrijst, maar je kunt hem ook prima serveren als je de tonijnsteak inruilt voor een lekker gegrild stukje vlees.