• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Groentebouillon maken; Simpel smaak meegeven

door Redactie
in Kookschool
0
0
Groentebouillon maken

Groentebouillon maken – Bouillon is een basis in bijvoorbeeld soepen, sauzen en risotto. Het bouillonblokje lijkt dan altijd een hele uitkomst. Wat ons betreft, is er echter geen enkel excuus om een groentebouillon niet zelf te maken. Dat je kiest voor een vlees- of visbouillonblokje zullen we niet veroordelen. Daarvoor heb je altijd nog botten of graten nodig. Maar groenten? Die kan iedereen overal aanschaffen. In een groentebouillon gaan mooie basics. Groenten die je ook kunt gebruiken om direct even je soepgroenten / mosselgroenten / roerbakgroenten / nasigroenten te snijden. Maak een enorme pan in één keer en maak van de helft zo’n geweldige ouderwetse groentesoep. Als jij de groenten snijdt draaien de kinderen graag gehaktballetjes. Met wat figuur- of lettervermicelli is het feestje helemaal compleet. De kommetjes worden vanavond helemaal leeg gelepeld.

De overblijvende bouillon vries je in. Hoe? Dat laten we helemaal aan jezelf over. Dat kan in bakjes / zakjes / ijsblokvormpjes (voor die laatste heb je een krachtiger bouillon nodig!) Door op deze manier te combineren zul je echt plezier beleven aan het koken en trots zijn op de prachtige basis die je helemaal zelf gemaakt hebt. Groentebouillon maken is echt een feest. De geur, de kleur, alles doet mee in die beleving. Zien, ruiken, voelen…. het zijn de eetlustopwekkende factoren die echt tellen!

Het kan snel, het kan langzaam

Een snel of langzame garing maakt niet zoveel verschil bij een groentebouillon. Je kunt echt binnen een mum van tijd een mooie groentebouillon maken die je ook snel weer gebruikt in een soep of om bijvoorbeeld vis in te koken / pocheren. Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken. Zo krijg je een krachtige bouillon die je kunt gebruiken om in te vriezen in ijsblokvormpjes. Ontdooi zo’n blokje in een halve liter water en je hebt weer een mooie basis voor een sausje.

Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken

Proeven en experimenteren

De kracht van de bouillon bepaal je helemaal zelf. Bij zelf groentebouillon maken is proeven echt belangrijk. Meer groenten, minder water, nog net even meer kruiden, een snufje zout…. Onderstaand recept is alleen maar een basis waar jij alle kanten mee op kunt. Beloof je ons het even te melden als je zelfgemaakte groentebouillon op het vuur staat?

Benaming: Deze groentebouillon wordt ook wel court-bouillon genoemd. Een benaming die je vooral tegenkomt bij de bereiding van vis.

Zeven of niet

In onderstaand basisrecept zeven we de bouillon. Wil je echter de groenten gebruiken omdat je bijvoorbeeld vis wil pocheren, maak dan een bouquet garni van de kruiden. Bundel de kruiden met een stukje touw en hang ze als een builtje in de pan.

Groentebouillon maken

Porties: 2 1/2 liter
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 1 bos / struik bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 bos peterselie
  • 1 bosje tijm
  • zout en zwarte peperkorrels
  • 2 1/2 liter water

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf groentebouillon:

Snijd alle groenten in grove stukken. Doe groenten en kruiden in een royale pan, vul af met ca. 2 1/2 liter water. Breng aan de kook en laat rustig een half uurtje met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een vergiet waar je een schone theedoek in legt. Proef en breng waar nodig nog op smaak met wat zout/peper.

Voor een sterkere versie (om in te vriezen als bouillonblokjes) laat je de bouillon minimaal 2 uur op een heel zacht pitje (met sudderplaatje) pruttelen.

Tip: De groenten die we noemen in het ingrediëntenlijstje zou je echt altijd in huis moeten hebben. Hiervan snij je ook verse soepgroenten, je gebruikt ze als aanvulling in wokschotels, sauzen etc. Een groentebouillon kun je echter van alle soorten groenten maken. Kies dus gerust voor iets anders. Kool kun je alleen beter niet gebruiken. Door de sterke koolsmaak wordt je bouillon al snel te sterk. Maar verder, leef je uit!

Tags: BouillonGroente
DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen