• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Groentebouillon maken; simpel smaak meegeven

Maak genoeg om ook wat in te vriezen

0
Groentebouillon maken

Groentebouillon maken – Bouillon is een basis in bijvoorbeeld soepen, sauzen en risotto. Het bouillonblokje lijkt dan altijd een hele uitkomst. Wat ons betreft, is er echter geen enkel excuus om een groentebouillon niet zelf te maken. Dat je kiest voor een vlees- of visbouillonblokje zal niemand veroordelen. Daarvoor heb je altijd nog botten of graten nodig. Maar groenten? Die kan iedereen overal aanschaffen. In een groentebouillon gaan mooie basics. Groenten die je ook kunt gebruiken om direct even je soepgroenten / mosselgroenten / roerbakgroenten / nasigroenten te snijden. Maak een enorme pan in één keer en maak van de helft zo’n geweldige ouderwetse groentesoep. Als jij de groenten snijdt draaien de kinderen graag gehaktballetjes. Met wat figuur- of lettervermicelli is het feestje helemaal compleet. De kommetjes worden vanavond helemaal leeg gelepeld.

De overblijvende bouillon vries je in. Hoe? Dat is helemaal aan jou. Dat kan in bakjes / zakjes / ijsblokvormpjes (voor die laatste heb je een krachtiger bouillon nodig!) Door op die manier te combineren zul je echt plezier beleven aan het koken en trots zijn op de prachtige basis die je helemaal zelf gemaakt hebt. Groentebouillon maken is echt een feest. De geur, de kleur, alles doet mee in die beleving. Zien, ruiken, voelen…. het zijn de eetlustopwekkende factoren die echt tellen!

Het kan snel, het kan langzaam

Een snel of langzame garing maakt niet zoveel verschil bij een groentebouillon. Je kunt echt binnen een mum van tijd een mooie groentebouillon maken die je ook snel weer gebruikt in een soep of om bijvoorbeeld vis in te koken / pocheren. Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken. Zo krijg je een krachtige bouillon die je kunt gebruiken om in te vriezen in ijsblokvormpjes. Ontdooi zo’n blokje in een halve liter water en je hebt weer een mooie basis voor een sausje.

Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken

Proeven en experimenteren met groentebouillon

De kracht van de bouillon bepaal je helemaal zelf. Bij zelf groentebouillon maken is proeven echt belangrijk. Meer groenten, minder water, nog net even meer kruiden, een snufje zout…. Onderstaand recept is alleen maar een basis waar je alle kanten mee op kunt. Beloof je ons het even te melden als je zelfgemaakte groentebouillon op het vuur staat?

Benaming: Deze groentebouillon wordt ook wel court-bouillon genoemd. Een benaming die je vooral tegenkomt bij de bereiding van vis.

Zeven of niet?

In onderstaand basisrecept zeef je de bouillon. Wil je echter de groenten gebruiken omdat je bijvoorbeeld vis wil pocheren, maak dan een bouquet garni van de kruiden. Bundel de kruiden met een stukje touw en hang ze als een builtje in de pan.

groentebouillon maken 1839
groentebouillon maken 1855
groentebouillon maken 1849
groentebouillon maken 1847
verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Groentebouillon maken

Porties: 2 1/2 liter
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 1 bos/struik bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 bos peterselie
  • 1 bosje tijm
  • zout en zwarte peperkorrels
  • 2,5 liter water

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf groentebouillon:

Snijd alle groenten in grove stukken.

Doe groenten en kruiden in een royale pan, vul af met ca. 2 1/2 liter water. Breng aan de kook en laat rustig een half uurtje met het deksel op de pan zachtjes pruttelen.

Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een vergiet waar je een schone theedoek in legt. Proef en breng waar nodig nog op smaak met wat zout/peper.

Voor een sterkere variant (om in te vriezen als bouillonblokjes) laat je de bouillon minimaal 2 uur op een heel zacht pitje (met sudderplaatje) pruttelen.

Tip: De groenten die we noemen in het ingrediëntenlijstje zou je echt altijd in huis moeten hebben. Hiervan snij je ook verse soepgroenten, je gebruikt ze als aanvulling in wokschotels, sauzen etc. Een groentebouillon kun je echter van alle soorten groenten maken. Kies dus gerust voor iets anders. Kool kun je alleen beter niet gebruiken. Door de sterke koolsmaak wordt je bouillon al snel te sterk. Maar verder, leef je uit!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.