• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Groentebouillon maken; Simpel smaak meegeven

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0
Groentebouillon maken

Groentebouillon maken – Bouillon is een basis in bijvoorbeeld soepen, sauzen en risotto. Het bouillonblokje lijkt dan altijd een hele uitkomst. Wat ons betreft, is er echter geen enkel excuus om een groentebouillon niet zelf te maken. Dat je kiest voor een vlees- of visbouillonblokje zullen we niet veroordelen. Daarvoor heb je altijd nog botten of graten nodig. Maar groenten? Die kan iedereen overal aanschaffen. In een groentebouillon gaan mooie basics. Groenten die je ook kunt gebruiken om direct even je soepgroenten / mosselgroenten / roerbakgroenten / nasigroenten te snijden. Maak een enorme pan in één keer en maak van de helft zo’n geweldige ouderwetse groentesoep. Als jij de groenten snijdt draaien de kinderen graag gehaktballetjes. Met wat figuur- of lettertjes vermicelli is het feestje helemaal compleet. De kommetjes worden vanavond helemaal leeg gelepeld.

De overblijvende bouillon vries je in. Hoe? Dat laten we helemaal aan jezelf over. Dat kan in bakjes / zakjes / ijsblokvormpjes (voor die laatste heb je een krachtiger bouillon nodig!) Door op deze manier te combineren zul je echt plezier beleven aan het koken en trots zijn op de prachtige basis die je helemaal zelf gemaakt hebt. Groentebouillon maken is echt een feest. De geur, de kleur, alles doet mee in die beleving. Zien, ruiken, voelen…. het zijn de eetlustopwekkende factoren die echt tellen!

Het kan snel, het kan langzaam

Een snel of langzame garing, zoveel verschil maakt het niet bij een groentebouillon. Je kunt echt binnen een mum van tijd een mooie groentebouillon maken die je ook snel weer gebruikt in een soep of om bijvoorbeeld vis in te koken / pocheren. Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken. Zo krijg je een krachtige bouillon die je kunt gebruiken om in te vriezen in ijsblokvormpjes. Ontdooi zo’n blokje in een halve liter water en je hebt weer een mooie basis voor een sausje.

Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken

Proeven en experimenteren

De kracht van de bouillon bepaal je helemaal zelf. Bij zelf groentebouillon maken is proeven essentieel. Meer groenten, minder water, nog net even meer kruiden, een snufje zout…. Onderstaand recept is slechts een basis waar jij alle kanten mee op kunt. Beloof je ons het even te melden als je zelfgemaakte groentebouillon op het vuur staat?

Benaming: Deze groentebouillon wordt ook wel court-bouillon genoemd. Een benaming die je vooral tegenkomt bij de bereiding van vis.

Zeven of niet

In onderstaand basisrecept zeven we de bouillon. Wil je echter de groenten gebruiken omdat je bijvoorbeeld vis wil pocheren, maak dan een bouquet garni van de kruiden. Bundel de kruiden met behulp van een stukje touw en hang ze als een builtje in de pan.

Groentebouillon maken

Porties: 2 1/2 liter
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 1 bos / struik bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 bos peterselie
  • 1 bosje tijm
  • zout en zwarte peperkorrels
  • 2 1/2 liter water

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf groentebouillon:

Snijd alle groenten in grove stukken. Doe groenten en kruiden in een royale pan, vul af met ca. 2 1/2 liter water. Breng aan de kook en laat rustig een half uurtje met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een vergiet waar je een schone theedoek in legt. Proef en breng waar nodig nog op smaak met wat zout/peper.

Voor een sterkere versie (om in te vriezen als bouillonblokjes) laat je de bouillon minimaal 2 uur op een heel zacht pitje (met sudderplaatje) pruttelen.

Tip: De groenten die we noemen in het ingrediëntenlijstje zou je echt altijd in huis moeten hebben. Hiervan snij je ook verse soepgroenten, je gebruikt ze als aanvulling in wokschotels, sauzen etc. Een groentebouillon kun je echter van alle soorten groenten maken. Kies dus gerust voor iets anders. Kool kun je alleen beter niet gebruiken. Door de sterke koolsmaak wordt je bouillon al snel te sterk. Maar verder, leef je uit!

Tags: Bouillon
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen