Ik heb net deze ovenschotel weer eens gemaakt, een traktatie, en kan er de de hele week van nemen! Wil je echt eens scoren dan is dit het blijvertje. Super de luxe macaronischotel met 3 soorten kaas en rijkelijk gevuld met gehakt/tomaten/chorizo vulling en kaassaus. Als het wat kouder wordt, zoals herfst en winter uitermate voedzaam. Wel wat calorieën, maar die verbrand je met de kou makkelijker en sneller dan in de zomer. Wat macaronischotel betreft is dit wel mijn toppertje. Je weet niet wat je proeft dus ga zelf maar proberen en ik zie graag een reactie en hoor het dan wel.
- 1 pak elleboogjes macaroni
- 1 zakje geraspte oude kaas
- ¾ kopje parmezaan
- ½ kopje buffel mozzarella fijn
- 500 gram rundergehakt
- Stukje chorizo worst (fijn gehakt)
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 flinke ui (fijngehakt)
- 1 vleestomaat (in blokjes)
- 1 el olijfolie
- 2 t oregano
- 2 t rozemarijn
- 2 t tijm
- Zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- 750 gram tomatensaus
- 150 ml Kookroom (of koksroom) paar hele flinke scheuten
- 1 kopje halfvolle melk
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 1 bosje verse peterselie (grof gehakt)
Kook de macaroni gaar in een pan water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Neem een flinke hapjespan of braadpan, beetje olie er in en braad het gehakt, de knoflook, ui en tomaat aan. Breng op smaak met de kruiden, peper en zout. Voeg de tomatensaus toe met de chorizo, breng aan de kook en laat even pruttelen. Voeg nu de gekookte macaronischelpjes toe en roer dit goed door elkaar. Dan de pan met inhoud even wegzetten.
Neem nu een andere pan en maak de romige saus. Warm de boter op, voeg flink wat oude kaas toe (deze moet smelten), flink wat kookroom en de melk. Goed mengen, goed roeren. Voeg nu al roerend de bloem toe. Blijf constant roeren, de saus wordt nu dik, hoe dikker en hoe gladder, hoe beter!
Neem nu een flinke ovenschaal en doe er eerst een laag vulling in (gehakt met de elleboogjes), dan een laag saus en herhaal dit nogmaals. Maak de schotel af met de overige oude kaas, de Parmezaan en de Mozzarella.
Zet nu de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180 graden totdat hij mooi gegratineerd is en de bovenlaag der kazen mooi bruin is. Afgarneren met de verse peterselie. Je weet niet wat je proeft, smullen maar weer allemaal !
Bewaartip: Bewaren gaat ook prima, na het eerste gebruik terugkoelen en is dan enkele dagen houdbaar in de koelkast. Gewoon stukken op een bord leggen en in de magnetron. Voor een gezin met 2 kinderen is dat niet nodig want dan gaat hij gegarandeerd helemaal op!
Dankjewel Liesbeth. Vond Nick hem ook lekker? Tsja over smaak valt niet te twisten. Als je chorizo niet lekker vind, wel dan laat je het weg.
Hij was héérlijk. Ik had alleen de chorizo worst er uit gelaten; is niet iets waar wij dol op zijn.
Zo, ik ga vast trainen deze week, wat extra ronden door Rotterdam powerwalken maar deze gaat zekerrrrrr op de menukaart de aankomende tijd! Eens even zien wie ik er nog meer blij mee kan maken, ken mezelf, eet anders gewoon de hele schaal zelf op.