• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Ananaspudding: een romig frisse traktatie

door Redactie
in Nagerecht, Recepten
0
2
Ananaspudding

Ananaspudding: een romig frisse traktatie – In tegenstelling tot wat je zou verwachten associeer ik ananas niet direct met de tropen, of in ieder geval niet met tropische temperaturen. Nee; grappig genoeg denk ik bij ananas direct aan kerst. Dat komt omdat in mijn familie al generaties lang als traditioneel dessert aan de kerstdis ananas-, citroen- en chipolatapudding op het menu staan. Het heeft dan ook jaren geduurd voor ik bedacht dat je deze lekkernijen ook op een ander moment op tafel kunt zetten. Dus laatst had ik deze verrukkelijke ananaspudding gemaakt voor vrienden die kwamen eten en wie schetst mijn verbazing toen de dame in kwestie riep: “Oh heerlijk! Dit brengt goede herinneringen boven. Wij aten vragen thuis altijd ananaspudding als kersttoetje!”

Spannende combinatie

Net zo gek als het is om de tropische ananas te plaatsen in een winters Europa is de combinatie van ingrediënten in dit gerecht. Met een verse ananas mislukt de pudding gegarandeerd! Dit komt doordat verse ananas enzymen bevat die het effect van de gelatine teniet doen. Laat je dus nooit verleiden om in dit gerecht verse ananas te gebruiken, want het resultaat is een ananasroomsoep.
Ook de gelatine zelf gebruik je zorgvuldig. Dus nooit meer koken nadat je gelatine hebt toegevoegd. Dit heeft namelijk hetzelfde resultaat als het gebruik van verse ananas.
En verder klop je altijd eerst de eiwitten stijf en daarna pas de slagroom. Mocht je die volgorde omkeren en per ongeluk met vette kloppers van je mixer proberen het eiwit stijf te krijgen, dan kun je lang kloppen.
Als je deze waarschuwingen in acht neemt is het verder eigenlijk een vrij eenvoudig en snel te bereiden recept.

Ananaspudding

Een groot blik ananasstukjes of -schijven (567 gr, uitlekgewicht 340 gr)
2 eiwitten
10 blaadjes gelatine
125 gr suiker
500 ml slagroom

Laat de ananasstukjes uitlekken en vang de siroop op. Als je schijven gebruikt scheur of snijdt ze dan in stukjes. Zet de ananasstukjes tot gebruik in de koelkast.

Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.

Vul de ananassiroop (als het nodig is) met water aan tot 200 ml. Breng aan de kook en los de suiker er in op.

Klop de eiwitten stijf en vervolgens, in een andere schaal, de slagroom.

Knijp de gelatine blaadjes uit en los, van het vuur af, op in de siroop. Laat, al roerend, afkoelen tot kamertemperatuur. Dit proces kun je versnellen door het pannetje in een laagje koud water te zetten. Als het afgekoeld is, voeg je de ananasstukjes toe. Giet dit mengsel op de slagroom. Schep daarna de stijve eiwitten er met snijdende bewegingen doorheen.

Stort de massa in een, met koud water omgespoelde, puddingvorm. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip

Deze pudding kun je heel goed invriezen. Zorg dan wel dat je hem tijdig ontdooit en haal hem zeker 4 uur van tevoren uit de vriezer.

Om een pudding mooi uit de vorm te krijgen als je hem stort, kun je de puddingvorm even in een bak met warm zetten. Het buitenste randje van de pudding smelt dan een beetje en laat makkelijker los.

DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Reacties 2

  1. J.Beekers says:
    3 jaar geleden

    Voor hoeveel personen. Is dit recept?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Voor 4 personen

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen