Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ananaspudding: een romig frisse traktatie

Een huisgemaakte pudding die je met passie maakt en met trots op tafel zet.

0 1.885

Ananaspudding: een romig frisse traktatie – In tegenstelling tot wat je zou verwachten associeer ik ananas niet direct met de tropen, of in ieder geval niet met tropische temperaturen. Nee; grappig genoeg denk ik bij ananas direct aan kerst. Dat komt omdat in mijn familie al generaties lang als traditioneel dessert aan de kerstdis ananas-, citroen- en chipolatapudding op het menu staan. Het heeft dan ook jaren geduurd voor ik bedacht dat je deze lekkernijen ook op een ander moment op tafel kunt zetten. Dus laatst had ik deze verrukkelijke ananaspudding gemaakt voor vrienden die kwamen eten en wie schetst mijn verbazing toen de dame in kwestie riep: “Oh heerlijk! Dit brengt goede herinneringen boven. Wij aten vragen thuis altijd ananaspudding als kersttoetje!”


Spannende combinatie

Net zo gek als het is om de tropische ananas te plaatsen in een winters Europa is de combinatie van ingrediënten in dit gerecht. Met een verse ananas mislukt de pudding gegarandeerd! Dit komt doordat verse ananas enzymen bevat die het effect van de gelatine teniet doen. Laat je dus nooit verleiden om in dit gerecht verse ananas te gebruiken, want het resultaat is een ananasroomsoep.
Ook de gelatine zelf gebruik je zorgvuldig. Dus nooit meer koken nadat je gelatine hebt toegevoegd. Dit heeft namelijk hetzelfde resultaat als het gebruik van verse ananas.
En verder klop je altijd eerst de eiwitten stijf en daarna pas de slagroom. Mocht je die volgorde omkeren en per ongeluk met vette kloppers van je mixer proberen het eiwit stijf te krijgen, dan kun je lang kloppen.
Als je deze waarschuwingen in acht neemt is het verder eigenlijk een vrij eenvoudig en snel te bereiden recept.

Ananaspudding

Een groot blik ananasstukjes of -schijven (567 gr, uitlekgewicht 340 gr)
2 eiwitten
10 blaadjes gelatine
125 gr suiker
500 ml slagroom

Laat de ananasstukjes uitlekken en vang de siroop op. Als je schijven gebruikt scheur of snijdt ze dan in stukjes. Zet de ananasstukjes tot gebruik in de koelkast.

Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.

Vul de ananassiroop (als het nodig is) met water aan tot 200 ml. Breng aan de kook en los de suiker er in op.

Klop de eiwitten stijf en vervolgens, in een andere schaal, de slagroom.

Knijp de gelatine blaadjes uit en los, van het vuur af, op in de siroop. Laat, al roerend, afkoelen tot kamertemperatuur. Dit proces kun je versnellen door het pannetje in een laagje koud water te zetten. Als het afgekoeld is, voeg je de ananasstukjes toe. Giet dit mengsel op de slagroom. Schep daarna de stijve eiwitten er met snijdende bewegingen doorheen.

Stort de massa in een, met koud water omgespoelde, puddingvorm. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip

Deze pudding kun je heel goed invriezen. Zorg dan wel dat je hem tijdig ontdooit en haal hem zeker 4 uur van tevoren uit de vriezer.

Om een pudding mooi uit de vorm te krijgen als je hem stort, kun je de puddingvorm even in een bak met warm zetten. Het buitenste randje van de pudding smelt dan een beetje en laat makkelijker los.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer