Filodeeg gevuld met cake en bosbessen – Knapperige cake. Nou ja de buitenkant is knapperig, de cake binnenin is supersmeuïg. Dat komt doordat hij door de filodeeg afgesloten wordt en enigszins gaar stoomt. Ook het gebruik van amandelmeel en sinaasappelsap is niet alleen voor de smaak, maar zorgt er ook voor dat de cake lekker zacht is.
Fruit in cake
Fruit in cake is altijd erg lekker, maar heeft als nadeel om naar beneden te zakken. Alleen als je deeg erg stevig is dan blijft het mooi verdeeld. De bessen zakken naar beneden doordat de boter smelt en het beslag dan vloeibaar wordt. Fruit is best zwaar dus dat zakt dan naar onderen. Er zijn heel veel tips & trucks bedacht, maar eigenlijk helpt niets. Zeker als je beslag met amandelmeel maakt, zal je fruit naar onderen zakken. Als je dit weet kun je er rekening mee houden zoals een extra laagje amandelmeel op de bodem zodat het sap daarin kan trekken en de bodem niet nat en klef wordt.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- Snuf zout
- 4 eieren
- Zest van 1 sinaasappel
- Sap van ½ sinaasappel
- 2 eetlepels rozenwater (optioneel)
- 140 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 100 gram amandelmeel
- 2 eetlepels amandelmeel voor bodem
- +/- 100 gram gesmolten boter
Besmeer een springvorm van 26-28 cm in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de boter met de suiker en het zout licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Zeef de bloem met de bakpoeder en roer er het amandelmeel doorheen. Spatel dit door het botermengsel. Voeg de zest, sinaasappelsap, de bosbessen en het rozenwater toe en meng kort. Vouw het filodeeg open en besmeer een plak dun met boter. Leg deze in de vorm en laat aan de randen overhangen. Doe dit met 6 plakken en laat de plakken steeds verspringen zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel 2 eetlepels amandelmeel over de bodem. Schep het cakebeslag erin en verdeel dit. Besmeer de andere 4 vellen met boter en vouw deze tot een prop. Leg dit in het midden op de cake en vouw de overhangende randen filodeeg losjes naar het midden. Schik het filodeeg zodat het een beetje verdeeld over de cake zit. Bak de cake in ongeveer 1 uur bruin en gaar. Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen. Bestrooi eventueel met poedersuiker.
Tafel lekker!
Hoi, hoeveel eieren gaan er in deze cake?
4 eieren Wilma, met plaatsen is dit waarschijnlijk fout gegaan. We hebben het in het recept aangepast.
Dank je wel.Het ziet er lekker uit. Deze ga ik zeker eens proberen.
Leuk! We zijn benieuwd naar het resultaat ?