Bessen; geniet van de heerlijke frisse smaken bessen variërend van friszuur naar lekker zoet.
Bessen, boordevol smaak en prachtig van kleur
Bessen zijn niet alleen een lust voor het oog met hun schitterende kleuren, maar ze zijn ook een feest voor je smaakpapillen en je gezondheid. Of je ze nu vers uit de hand eet, toevoegt aan ontbijtgranen of verwerkt in kleurrijke gerechten, bessen geven een frisse en verrassende smaak aan veel gerechten.
Niet alleen maar lekker
Wist je dat bessen erg goed voor je gezondheid zijn? Ze bevatten veel antioxidanten en voedingsvezels. Vooral blauwe bessen bevatten flavonoïden die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Er wordt beweerd dat ze goed zouden zijn tegen hart- en vaatziekten, daarin lopen de onderzoeken nog om dit te bevestigen. Of het waar is of niet bessen zijn erg lekker en een mooie en smakelijke afwisseling bij al het andere fruit.
Het bewaren van bessen
Bessen kun je het beste bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Controleer ze op slechte exemplaren en haal die eruit. Ze besmetten namelijk de rest en dan zijn ze in korte tijd allemaal slecht. De meeste bessen kun je 3 dagen bewaren, bosbessen vaak langer.
Blauwe bessen/bosbessen
Blauwe bessen worden ook vaak bosbessen genoemd, maar verwar ze niet met elkaar, dit zijn twee verschillende soorten.
De blauwe bessen zijn de meest bekende en het meest verkocht, ze zijn knapperig en licht zoet en groeien aan hogere struiken. De besjes kunnen tot wel 2,5 cm groot worden. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar worden sinds de jaren 50 ook in europa geteeld. De nederlandse blauwe bes is verkrijgbaar in de maanden juli, augustus en september.
Bosbessen zijn veel kleiner dan de blauwe bessen en hebben een diep paarse kleur, schil en sap. Ze groeien aan vrij lage struiken en zijn lastiger om te plukken.
Met blauwe bessen is het geen enkel probleem om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Dit kan in een heerlijk frisse fruitsalade zijn, maar net zo goed in een maaltijdsalade of gebak. De heerlijke toegankelijke smaak en mooie contrasterende kleur doen het goed in zowel zoete als hartige gerechten en het maakt niet uit af ze warm of koud zijn.
Blauwe bessen in salades en nagerechten
Je maakt de mooiste en lekkerste salades door heel eenvoudig blauwe bessen toe te voegen. Een echte topper zijn de pannenkoekjes met blauwe bessen, maar ook de bevroren besjes en de trifle zijn echt de moeite waard om eens te maken.
Rood fruitsalade; lekker van dit seizoen
Een zomerse rood fruitsalade van alleen rood zomerfruit, omdat het soms zo lastig kiezen is. Prachtig om te zien en zalig om te eten.
Fruitsalade met kwark in potjes
Serveer je fruitsalade met kwark eens in potjes, dit ziet er leuk uit en is ook nog eens handig om mee te nemen naar je werk of een picknick.
Blauwe bessen pannenkoekjes
Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.
Fruitsalade van bessen en frambozen
Een fruitsalade van bessen en frambozen betekent zomer op tafel. Restjes zijn geen probleem, die gaan morgen in de yoghurt.
Blauwe bessen in gebak
Ben je ook zo gek op muffins maak ze dan eens met blauwe bessen, maak je liever een cheesecake dat kan ook maar is alleen een beetje bewerkelijker. Er zijn verschillende recepten van gebak met blauwe bessen waar je punten mee scoort.
Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
Een cake inpakken in filodeeg is een kwestie van weten hoe het werkt. We geven je tips & trucks en als verrassing stoppen we er verse bosbessen in.
Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg
Zomerfruit seizoen. Laat je verrassen door deze bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg. Serveer als dessert, of als ontbijt/lunch.
Muffin met bosbes en banaan
Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.
Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen
Het recept voor een heerlijke blueberry cheesecake. Het zachte en het zoete van de kaas in combinatie met de friszure bessen is heerlijk!
Rode bessen
We kennen ze als die leuke trosjes met rode bolletjes, heerlijk zuur zijn ze. Ze worden ook wel aalbes genoemd en zijn er ook in een witte variante die heel mooi doorschijnend is. De besjes zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. Vroeger was het een van de soorten fruit die iedereen met een eigen moestuin in zijn collectie had. Kilo’s bessen groeiden eraan en iedereen die wilde kreeg er mee naar huis. Ze gingen in de yoghurt of in de jam, maar je kunt er ook heerlijk gebak mee maken. Zo is de combinatie rode bessen en eiwitschuim echt een aanrader, het contrast van beide smaken is echt zo lekker!!
Soufflé van kwark en rode bessen
Een soufflé van kwark en rode bessen staat in een half uur op tafel. Daarmee presenteer je een perfect dessert met rode bessen in de hoofdrol.
Zomers taartje met kwark en rode bessen
Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.
Kruisbessen
Je ziet ze niet erg vaak meer, erg jammer want ze zijn geweldig lekker voor gelei, in gebak, cake en de alom bekende Limburgse kruisbessenvlaai met schuim. Zo uit het vuistjes worden ze niet vaak gegeten omdat ze hiervoor meestal te zuur zijn. Er zijn ook hier weer veel rassen van waarin de zuurheid van de vruchten erg verschillend kan zijn. Ze zijn er van groen tot prachtig rood, en meestal rond van vorm maar ook langwerpig. Ze groeien aan struiken met veel venijnige stekels waar de naam stekelbes waarschijnlijk vandaan komt. Er zijn nu ook rassen gekweekt zonder de stekels waarvan gezegd wordt dat de smaak wel iets minder is. Misschien dat de moeite van het plukken ze lekkerder maakt?
Kruisbessen plaatgebak; Prikkelend lekker
Lekker bakken in de vakantiemaanden? Met dit recept voor kruisbessen plaatgebak serveer jij straks echt iets bijzonders bij de koffie.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.