• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren

Laat je inspireren door de lekkere zoete maar ook zure smaken van dit fruit

0
bessen special

Bessen – Geniet van de heerlijke frisse smaken van bessen, variërend van friszuur naar lekker zoet.

Boordevol smaak en prachtig van kleur

Bessen zijn niet alleen een lust voor het oog met hun schitterende kleuren, maar ze zijn ook een feest voor je smaakpapillen en je gezondheid. Of je ze nu vers uit de hand eet, toevoegt aan ontbijtgranen of verwerkt in kleurrijke gerechten, bessen geven een frisse en verrassende smaak aan veel gerechten.

Niet alleen maar lekker

Wist je dat bessen erg goed voor je gezondheid zijn? Ze bevatten veel antioxidanten en voedingsvezels. Vooral blauwe bessen bevatten flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Er wordt beweerd dat ze goed zouden zijn tegen hart- en vaatziekten, daarin lopen de onderzoeken nog om dit te bevestigen. Of het waar is of niet, bessen zijn erg lekker en een mooie en smakelijke afwisseling met al het andere zachtfruit.

Het bewaren van bessen

Bessen zijn in vergelijking met veel ander zomerfruit best lang houdbaar. Bessen kun je het beste bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Controleer ze op slechte exemplaren en haal die eruit. Ze besmetten namelijk de rest en dan zijn ze in korte tijd allemaal slecht. De meeste bessen kun je 3 dagen bewaren, bosbessen vaak veel langer.

Blauwe bessen of bosbessen, dit is het verschil

Blauwe bessen worden ook vaak bosbessen genoemd, maar verwar ze niet met elkaar, dit zijn twee heel verschillende soorten.

De blauwe bessen zijn de meest bekende en het meest verkocht, ze zijn knapperig en licht zoet en groeien aan hogere struiken. De besjes kunnen tot wel 2,5 cm groot worden. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar worden sinds de jaren 50 ook in Europa geteeld. De Nederlandse blauwe bes is verkrijgbaar in de maanden juli, augustus en september.

Bosbessen zijn veel kleiner dan de blauwe bessen en hebben een diep paarse kleur, schil en sap. Ze groeien aan vrij lage struiken en zijn lastiger om te plukken. Je ziet bosbessen niet in de winkels omdat ze in het bos groeien en niet worden geteeld.

Pluk niet zomaar bosbessen als je ze ziet. Pluk slechts een handjevol en geen hele emmers. De bosbessen zijn het voedsel van de dieren die in die omgeving leven.

Eet bosbessen ook niet direct van de struik, was ze eerst goed en kook ze eventueel. Dit ter voorkoming van ziektes die dieren over kunnen brengen, je plukt ze immers in hun leefomgeving.

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Frisse tiramisu met bosbessen en citroen: luchtig, makkelijk en ideaal om van tevoren te maken en om samen van te genieten.

Check het recept of lees de infoDetails

Heerlijk knapperig en prachtig van kleur

Met blauwe bessen is het geen enkel probleem om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Dit kan in een heerlijk frisse fruitsalade zijn, maar net zo goed in een maaltijdsalade of gebak. De heerlijke toegankelijke smaak en mooie contrasterende kleur doen het goed in zowel zoete als hartige gerechten en het maakt niet uit af ze warm of koud zijn.

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Met dit recept kun je zonder ijsmachine en met maar drie ingrediënten yoghurtijs met blauwe bessen maken, wat erg lekker en ook gezond is.

Blauwe bessen mocktail
Drankjes

Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten

Maak deze feestelijke blauwe bessen mocktail met limoen, ijs en siroop van vers fruit. Fris, makkelijk en snel te maken.

Vorige Volgende

Blauwe bessen in salades en nagerechten

Je maakt de mooiste en lekkerste salades door heel eenvoudig blauwe bessen toe te voegen. Een echte topper zijn de pannenkoekjes met blauwe bessen, maar ook de bevroren besjes en de trifle zijn echt de moeite waard om eens te maken.

rood fruit salade
Salade

Rood fruitsalade; lekker van dit seizoen

Vier de zomer met een rood fruitsalade – bomvol vers fruit, fris, snel klaar en onweerstaanbaar lekker voor elke gelegenheid.

gemengd fruitsalade
Salade

Gemengd fruitsalade; daar wordt iedereen blij van

Met deze gemengd fruitsalade geven we je DE tip om te zorgen dat het verse fruit dat je kocht ook echt allemaal op gaat.

Fruitsalade met kwark in een potje
Salade

Fruitsalade met kwark in potjes

Serveer je fruitsalade met kwark eens in potjes, dit ziet er leuk uit en is ook nog eens handig om mee te nemen naar je werk of een picknick.

Blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt

Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.

Vorige Volgende

Blauwe bessen in gebak

Ben je ook zo gek op muffins? Maak ze dan eens met blauwe bessen. Maak je liever een cheesecake? Dat kan ook, maar dat is alleen een beetje bewerkelijker. Er zijn heel veel soorten gebak waar dit heerlijke zomerfruit in verwerkt wordt en waar je vast en zeker punten mee scoort.

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
Cake

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen

Dit knapperige taartje van filodeeg, gevuld met cake en bosbessen, is anders dan alle andere cakes die je ooit hebt geproefd.

Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg (1)
Gebak

Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg

Zomerfruit seizoen. Laat je verrassen door deze bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg. Serveer als dessert, of als ontbijt/lunch.

Vorige Volgende

Rode bessen

Je kent ze als die leuke trosjes met rode bolletjes, heerlijk zuur zijn ze. Ze worden ook wel aalbes genoemd en zijn er ook in een witte variante die heel mooi doorschijnend is. De besjes zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. Vroeger was het een van de soorten fruit die iedereen met een eigen moestuin in zijn collectie had. Kilo’s bessen groeiden eraan en iedereen die wilde kreeg er mee naar huis. Ze gingen in de yoghurt of in de jam, maar je kunt er ook heerlijk gebak mee maken. Zo is de combinatie rode bessen en eiwitschuim echt een aanrader, het contrast van beide smaken is echt zo lekker!

Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes

Rode bessen
Specials

Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.

Check het recept of lees de infoDetails

Kruisbessen

Je ziet ze niet erg vaak meer, en dat is erg jammer, want ze zijn geweldig lekker voor gelei, in gebak, cake en de alom bekende Limburgse kruisbessenvlaai met schuim. Zo uit het vuistje worden ze niet vaak gegeten, omdat ze hiervoor meestal te zuur zijn. Er zijn ook hier weer veel rassen van, waarin de zuurheid van de vruchten erg verschillend kan zijn. Ze zijn er van groen tot prachtig rood, en meestal rond van vorm maar ook langwerpig. Ze groeien aan struiken met veel venijnige stekels, waar de naam stekelbes waarschijnlijk vandaan komt. Er zijn nu ook rassen gekweekt zonder de stekels, waarvan gezegd wordt dat de smaak wel iets minder is. Misschien dat de moeite van het plukken ze lekkerder maakt?

Kruisbessentaart met schuim
Taart

Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van

Ken je de kruisbessen nog? Heb je een struik in de tuin, of kun je ze voordelig kopen? Maak dan deze geweldige kruisbessentaart met schuim.

kruisbessen plaatgebak
Gebak

Kruisbessen plaatgebak; Prikkelend lekker

Lekker bakken in de vakantiemaanden? Met dit recept voor kruisbessen plaatgebak serveer jij straks echt iets bijzonders bij de koffie.

Vorige Volgende
zacht fruit

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • zelf limonade maken

    Zelf limonade maken

  • Gestoofde appeltjes

    Gestoofde appeltjes; heerlijk bij vlees … of als toetje!

  • Aardbei mocktail mojito style

    Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

  • Tonijnsalade met appel-min

    Tonijnsalade met appel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.