• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren

Laat je inspireren door de lekkere zoete maar ook zure smaken van dit fruit

door Connie Derks
in Specials
0
0
bessen special

Bessen; geniet van de heerlijke frisse smaken bessen variërend van friszuur naar lekker zoet.

Bessen, boordevol smaak en prachtig van kleur

Bessen zijn niet alleen een lust voor het oog met hun schitterende kleuren, maar ze zijn ook een feest voor je smaakpapillen en je gezondheid. Of je ze nu vers uit de hand eet, toevoegt aan ontbijtgranen of verwerkt in kleurrijke gerechten, bessen geven een frisse en verrassende smaak aan veel gerechten.

Niet alleen maar lekker

Wist je dat bessen erg goed voor je gezondheid zijn? Ze bevatten veel antioxidanten en voedingsvezels. Vooral blauwe bessen bevatten flavonoïden die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Er wordt beweerd dat ze goed zouden zijn tegen hart- en vaatziekten, daarin lopen de onderzoeken nog om dit te bevestigen. Of het waar is of niet bessen zijn erg lekker en een mooie en smakelijke afwisseling bij al het andere fruit.

Het bewaren van bessen

Bessen kun je het beste bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Controleer ze op slechte exemplaren en haal die eruit. Ze besmetten namelijk de rest en dan zijn ze in korte tijd allemaal slecht. De meeste bessen kun je 3 dagen bewaren, bosbessen vaak langer.

Blauwe bessen/bosbessen

Blauwe bessen worden ook vaak bosbessen genoemd, maar verwar ze niet met elkaar, dit zijn twee verschillende soorten.

De blauwe bessen zijn de meest bekende en het meest verkocht, ze zijn knapperig en licht zoet en groeien aan hogere struiken. De besjes kunnen tot wel 2,5 cm groot worden. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar worden sinds de jaren 50 ook in europa geteeld. De nederlandse blauwe bes is verkrijgbaar in de maanden juli, augustus en september.

Bosbessen zijn veel kleiner dan de blauwe bessen en hebben een diep paarse kleur, schil en sap. Ze groeien aan vrij lage struiken en zijn lastiger om te plukken.

Met blauwe bessen is het geen enkel probleem om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Dit kan in een heerlijk frisse fruitsalade zijn, maar net zo goed in een maaltijdsalade of gebak. De heerlijke toegankelijke smaak en mooie contrasterende kleur doen het goed in zowel zoete als hartige gerechten en het maakt niet uit af ze warm of koud zijn.

Blauwe bessen in salades en nagerechten

Je maakt de mooiste en lekkerste salades door heel eenvoudig blauwe bessen toe te voegen. Een echte topper zijn de pannenkoekjes met blauwe bessen, maar ook de bevroren besjes en de trifle zijn echt de moeite waard om eens te maken.

rood fruit salade
Salade

Rood fruitsalade; lekker van dit seizoen

Een zomerse rood fruitsalade van alleen rood zomerfruit, omdat het soms zo lastig kiezen is. Prachtig om te zien en zalig om te eten.

fruitsalade met kwark in een potje
Salade

Fruitsalade met kwark in potjes

Serveer je fruitsalade met kwark eens in potjes, dit ziet er leuk uit en is ook nog eens handig om mee te nemen naar je werk of een picknick.

blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes

Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.

fruitsallade van bessen en frambozen
Salade

Fruitsalade van bessen en frambozen

Een fruitsalade van bessen en frambozen betekent zomer op tafel. Restjes zijn geen probleem, die gaan morgen in de yoghurt.

Vorige Volgende

Blauwe bessen in gebak

Ben je ook zo gek op muffins maak ze dan eens met blauwe bessen, maak je liever een cheesecake dat kan ook maar is alleen een beetje bewerkelijker. Er zijn verschillende recepten van gebak met blauwe bessen waar je punten mee scoort.

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
Cake

Filodeeg gevuld met cake en bosbessen

Een cake inpakken in filodeeg is een kwestie van weten hoe het werkt. We geven je tips & trucks en als verrassing stoppen we er verse bosbessen in.

Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg (1)
Nagerecht

Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg

Zomerfruit seizoen. Laat je verrassen door deze bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg. Serveer als dessert, of als ontbijt/lunch.

muffin met bosbes en banaan
Recepten

Muffin met bosbes en banaan

Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.

Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen
Recepten

Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen

Het recept voor een heerlijke blueberry cheesecake. Het zachte en het zoete van de kaas in combinatie met de friszure bessen is heerlijk!

Vorige Volgende

Rode bessen

We kennen ze als die leuke trosjes met rode bolletjes, heerlijk zuur zijn ze. Ze worden ook wel aalbes genoemd en zijn er ook in een witte variante die heel mooi doorschijnend is. De besjes zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. Vroeger was het een van de soorten fruit die iedereen met een eigen moestuin in zijn collectie had. Kilo’s bessen groeiden eraan en iedereen die wilde kreeg er mee naar huis. Ze gingen in de yoghurt of in de jam, maar je kunt er ook heerlijk gebak mee maken. Zo is de combinatie rode bessen en eiwitschuim echt een aanrader, het contrast van beide smaken is echt zo lekker!!

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

Een soufflé van kwark en rode bessen staat in een half uur op tafel. Daarmee presenteer je een perfect dessert met rode bessen in de hoofdrol.

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.

Vorige Volgende

Kruisbessen

Je ziet ze niet erg vaak meer, erg jammer want ze zijn geweldig lekker voor gelei, in gebak, cake en de alom bekende Limburgse kruisbessenvlaai met schuim. Zo uit het vuistjes worden ze niet vaak gegeten omdat ze hiervoor meestal te zuur zijn. Er zijn ook hier weer veel rassen van waarin de zuurheid van de vruchten erg verschillend kan zijn. Ze zijn er van groen tot prachtig rood, en meestal rond van vorm maar ook langwerpig. Ze groeien aan struiken met veel venijnige stekels waar de naam stekelbes waarschijnlijk vandaan komt. Er zijn nu ook rassen gekweekt zonder de stekels waarvan gezegd wordt dat de smaak wel iets minder is. Misschien dat de moeite van het plukken ze lekkerder maakt?

kruisbessen plaatgebak
Gebak

Kruisbessen plaatgebak; Prikkelend lekker

Lekker bakken in de vakantiemaanden? Met dit recept voor kruisbessen plaatgebak serveer jij straks echt iets bijzonders bij de koffie.

Vorige Volgende
zacht fruit

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

toetjes met appel
Specials

10 keer de allerlekkerste toetjes met appel

ananas van de grill
Nagerecht

Ananas van de grill

Hartige taart met pruimen
Hoofdgerecht

Hartige taart met pruimen; lekker met geitenkaas en courgette

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen