Bessen – Geniet van de heerlijke frisse smaken van bessen, variërend van friszuur naar lekker zoet.
Boordevol smaak en prachtig van kleur
Bessen zijn niet alleen een lust voor het oog met hun schitterende kleuren, maar ze zijn ook een feest voor je smaakpapillen en je gezondheid. Of je ze nu vers uit de hand eet, toevoegt aan ontbijtgranen of verwerkt in kleurrijke gerechten, bessen geven een frisse en verrassende smaak aan veel gerechten.
Niet alleen maar lekker
Wist je dat bessen erg goed voor je gezondheid zijn? Ze bevatten veel antioxidanten en voedingsvezels. Vooral blauwe bessen bevatten flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Er wordt beweerd dat ze goed zouden zijn tegen hart- en vaatziekten, daarin lopen de onderzoeken nog om dit te bevestigen. Of het waar is of niet, bessen zijn erg lekker en een mooie en smakelijke afwisseling met al het andere zachtfruit.
Het bewaren van bessen
Bessen zijn in vergelijking met veel ander zomerfruit best lang houdbaar. Bessen kun je het beste bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast. Controleer ze op slechte exemplaren en haal die eruit. Ze besmetten namelijk de rest en dan zijn ze in korte tijd allemaal slecht. De meeste bessen kun je 3 dagen bewaren, bosbessen vaak veel langer.
Blauwe bessen of bosbessen, dit is het verschil
Blauwe bessen worden ook vaak bosbessen genoemd, maar verwar ze niet met elkaar, dit zijn twee heel verschillende soorten.
De blauwe bessen zijn de meest bekende en het meest verkocht, ze zijn knapperig en licht zoet en groeien aan hogere struiken. De besjes kunnen tot wel 2,5 cm groot worden. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar worden sinds de jaren 50 ook in Europa geteeld. De Nederlandse blauwe bes is verkrijgbaar in de maanden juli, augustus en september.
Bosbessen zijn veel kleiner dan de blauwe bessen en hebben een diep paarse kleur, schil en sap. Ze groeien aan vrij lage struiken en zijn lastiger om te plukken. Je ziet bosbessen niet in de winkels omdat ze in het bos groeien en niet worden geteeld.
Pluk niet zomaar bosbessen als je ze ziet. Pluk slechts een handjevol en geen hele emmers. De bosbessen zijn het voedsel van de dieren die in die omgeving leven.
Eet bosbessen ook niet direct van de struik, was ze eerst goed en kook ze eventueel. Dit ter voorkoming van ziektes die dieren over kunnen brengen, je plukt ze immers in hun leefomgeving.
Heerlijk knapperig en prachtig van kleur
Met blauwe bessen is het geen enkel probleem om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Dit kan in een heerlijk frisse fruitsalade zijn, maar net zo goed in een maaltijdsalade of gebak. De heerlijke toegankelijke smaak en mooie contrasterende kleur doen het goed in zowel zoete als hartige gerechten en het maakt niet uit af ze warm of koud zijn.
Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine
Met dit recept kun je zonder ijsmachine en met maar drie ingrediënten yoghurtijs met blauwe bessen maken, wat erg lekker en ook gezond is.
Blauwe bessen in salades en nagerechten
Je maakt de mooiste en lekkerste salades door heel eenvoudig blauwe bessen toe te voegen. Een echte topper zijn de pannenkoekjes met blauwe bessen, maar ook de bevroren besjes en de trifle zijn echt de moeite waard om eens te maken.
Fruitsalade van bessen en frambozen
Een fruitsalade van bessen en frambozen betekent zomer op tafel. Restjes zijn geen probleem, die gaan morgen in de yoghurt.
Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt
Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.
Flaugnarde, een clafoutis met blauwe bessen
Een flaugnarde is een clafoutis. Een traditionele clafoutis wordt gemaakt met kersen, bij gebruik van ander fruit heet het een flaugnarde.
Bosbes nectarine cake; voor een fruitige zomer
Vier de zomer met fruit van het seizoen. De bosbes nectarine cake met een romig glazuurlaagje is werkelijk overheerlijk en zo gemaakt.
Blauwe bessen in gebak
Ben je ook zo gek op muffins? Maak ze dan eens met blauwe bessen. Maak je liever een cheesecake? Dat kan ook, maar dat is alleen een beetje bewerkelijker. Er zijn heel veel soorten gebak waar dit heerlijke zomerfruit in verwerkt wordt en waar je vast en zeker punten mee scoort.
Filodeeg gevuld met cake en bosbessen
Dit knapperige taartje van filodeeg, gevuld met cake en bosbessen, is anders dan alle andere cakes die je ooit hebt geproefd.
Muffin met bosbes en banaan
Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.
Bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg
Zomerfruit seizoen. Laat je verrassen door deze bramen en blauwe bessen verpakt in een strudel van bladerdeeg. Serveer als dessert, of als ontbijt/lunch.
Blueberry cheesecake – roomkaastaart met blauwe bessen
Het recept voor een heerlijke blueberry cheesecake. Het zachte en het zoete van de kaas in combinatie met de friszure bessen is heerlijk!
Rode bessen
Je kent ze als die leuke trosjes met rode bolletjes, heerlijk zuur zijn ze. Ze worden ook wel aalbes genoemd en zijn er ook in een witte variante die heel mooi doorschijnend is. De besjes zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. Vroeger was het een van de soorten fruit die iedereen met een eigen moestuin in zijn collectie had. Kilo’s bessen groeiden eraan en iedereen die wilde kreeg er mee naar huis. Ze gingen in de yoghurt of in de jam, maar je kunt er ook heerlijk gebak mee maken. Zo is de combinatie rode bessen en eiwitschuim echt een aanrader, het contrast van beide smaken is echt zo lekker!
Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes
Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.
Kruisbessen
Je ziet ze niet erg vaak meer, en dat is erg jammer, want ze zijn geweldig lekker voor gelei, in gebak, cake en de alom bekende Limburgse kruisbessenvlaai met schuim. Zo uit het vuistje worden ze niet vaak gegeten, omdat ze hiervoor meestal te zuur zijn. Er zijn ook hier weer veel rassen van, waarin de zuurheid van de vruchten erg verschillend kan zijn. Ze zijn er van groen tot prachtig rood, en meestal rond van vorm maar ook langwerpig. Ze groeien aan struiken met veel venijnige stekels, waar de naam stekelbes waarschijnlijk vandaan komt. Er zijn nu ook rassen gekweekt zonder de stekels, waarvan gezegd wordt dat de smaak wel iets minder is. Misschien dat de moeite van het plukken ze lekkerder maakt?
Kruisbessentaart met schuim; of maak er een kruisbessenvlaai van
Ken je de kruisbessen nog? Heb je een struik in de tuin, of kun je ze voordelig kopen? Maak dan deze geweldige kruisbessentaart met schuim.
Kruisbessen plaatgebak; Prikkelend lekker
Lekker bakken in de vakantiemaanden? Met dit recept voor kruisbessen plaatgebak serveer jij straks echt iets bijzonders bij de koffie.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.