Plaatcake met courgettejam en meringue – Gebak maken, waarom maken we het ons soms zo moeilijk als het ook heel makkelijk kan. Deze plaatcake of plaatgebak is heel makkelijk om te maken namelijk. En waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis. Zelf heb ik courgettejam gebruikt. Deze maak ik elke zomer zelf van verse courgette en smaakt verrukkelijk. Het is dé manier om eens groenten in een cake te verwerken. Maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van andere soorten jam zoals abrikozenjam. Met dit recept voor plaatcake kun je ontzettend goed experimenteren met andere soorten jams. Gewoon doen!
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Plaatcake met courgettejam en meringue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzende bloem
- 9 eetlepels courgettejam (evt. vervangen door abrikozenjam)
- 50 gram meringue / schuimpjes
- 100 gram afdekgelei ( of abrikozenjam met een een beetje water)
- papieren cupcakevormpjes
- elektrische mixer of staande mixer
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de plaatcake met courgettejam en merinque:
Verwarm de oven voor op 180° (hete lucht). Laat de boter zachte worden in de magnetron, maar laat hem niet koken. De suiker met de boter los kloppen met een elektrische keukenmixer of gebruik je staafmixer. Mix dit net zolang tot de boter met de suiker wit geworden is. Doe dan de eieren één voor één door de massa mengen. Zeef de zelfrijzende bloem en klop dit ook door het botermengsel in de kom.
Bekleed een bakplaat met hoge rand met bakpapier en verdeel hier de massa in. Verdeel de courgettejam vervolgens in hoopjes erover, zoals op de foto te zien is. En meng deze voorzichtig over het oppervlak zodat het een marmereffect krijgt. Breek de meringue in stukjes en verdeel de stukjes meringue over het beslag. Duw ze heel zachtjes een beetje aan.
Bak het geheel af in de oven, ongeveer 30 minuten.
Smelt de afdekgelei lichtjes in een klein pannetje. Als de plaatcake uit de oven komt verdeel je de afdekgelei met een borsteltje erover heen. Je plaatcake krijgt dan een mooie glans. Verdeel de plaatcake in repen en vervolgens in blokjes snijden. Leg de blokjes voor het serveren op cupcakepapiertjes.
Niemand gelooft straks dat jij deze plaatcake met courgettejam zelf hebt gemaakt als je de plaatcake op tafel zet. En pas op, je blijft er namelijk van eten.
Tafel Lekker!