Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gelderse kakkertjes, de Haagse kakker maar dan anders

Gelderse kakkertjes, de Haagse kakker maar dan anders. Gelderse variant van het geheime recept voor Haagse krentenbollen, met hazelnoten, rozijnen en peer.

2 1.601

Gelderse kakkertjes, de Haagse Kakker – maar dan anders – Zoals de Bosschenaren hun bossche bol hebben, de Groningers hun oldewievenkoek, zo kennen de Hagenaars hun eigen Haagse Kakker.

Gelderse kakkertjes

De naam “kakker” is waarschijnlijk ontstaan, omdat Hagenaars van oudsher nogal krenterig waren en zich toch royaal wilden voordoen. Om te tonen dat deze krenterigheid wel meeviel, moest de meesterbakker een royaal, met amandelspijs gevuld, krentenbrood bakken om aan anderen te schenken.

Meesterbakkers Hans en Frans Hessing uit Den Haag hebben deze oude traditie opgepakt en in ere hersteld.

Ook ik wilde deze kakker proberen, maar het recept is dermate geheim dat het een eigen variant van de “Haagse Kakker” is geworden, een rijkgevulde krentenbol, met een vulling van perencompote met chocolade en hazelnoot. Aangezien mijn woonplaats in de provincie Gelderland ligt overweeg ik dan ook om ze voortaan de Gelderse Kakkertjes te noemen.

Om de Haagse Kakker te proeven zult u echt moeten afreizen naar Den Haag, wilt u mijn variant proberen dan kunt u met onderstaand recept direct aan de slag en kunt u vanavond bij de koffie al genieten van een heerlijk  “Gelderse Kakkertje”.


Gelderse kakkertjes

Deeg;

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram hazelnoten
  • 1/2 vanille stokje
  • 180 ml melk
  • 7 gram gist
  • 6 gram zout
  • 35 gram boter
  • 1/2 ei (klop 1 ei los en gebruik het overige om straks mee te bestrijken)
  • 330 gram bloem
  • 35 gram suiker

Extra;

  • ronde uitsteker met een doorsnee van 8 cm
  • Amandel schaafsel

Vulling;

  • 500 gram (stoof)peren
  • 1/2 vanille stokje
  • 40 gram rietsuiker
  • 1 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 2 steranijs
  • 125 ml water
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram chocolade
  • rasp van 1 citroen

Voorbereidingen;

Week de rozijnen minimaal een uur in een laagje water, laat ze daarna goed uitlekken. Rooster de hazelnoten (voor zowel het deeg als voor de vulling) 10 minuten in een koekenpan en hak ze in grove stukjes.

De vulling;

Vervolgens beginnen we met het maken van de vulling zodat deze goed kan afkoelen voordat we hem tussen het deeg doen. Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in kleine stukjes. Breng het water met de peren, de suiker, citroenrasp, het merg uit het vanillestokje en het vanille stokje, de kaneel, de koekkruiden en de steranijs, aan de kook. Kook het geheel ongeveer 40 minuten tot er een heerlijk zachte, fijne perencompote ontstaat. Verwijder het vanillestokje en de steranijs en laat helemaal afkoelen. Hak de chocolade in grove stukjes. Meng de hazelnoten en de chocolade door de compote.

Het deeg;

Verwarm de  melk tot deze lauwwarm is (niet warmer) en los de gist hierin op. Maak van de bloem een berg met in het midden een kuil, strooi over de buitenrand van de berg bloem het zout. In de kuil schenkt u de melk, de boter, het ei en de suiker. Deze mengt u met uw vingers eerst voorzichtig door elkaar en geleidelijk voegt u de bloem toe. Als er een deeg is ontstaan mengt u hierdoor de gewelde rozijnen en de hazelnoten. Kneed het geheel tot een soepele deegbal, en laat 1 uur rijzen in een licht bebloemde kom.

Afwerken;

Neem de deegbal uit de kom en rol er een grote plak van met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek hier 16 rondjes uit. Leg 8 rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep op 8 van de rondjes een eetlepel van de vulling. Houd een rand van 1/2 cm vrij, bestrijk deze rand met ei. Neem één van de lege rondjes deeg en leg deze erover en plak hem vast op de rand. Herhaal dit tot u alle ze alle 8 heeft gevuld. Laat vervolgens nog 45 minuten rijzen.

Bakken;

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bollen voor het in de oven gaan nog even met ei en bestrooi ze met het amandelschaafsel. Bak ze af in ongeveer 12 minuten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Rik zegt

    Huhh… nou dacht ik dat de enige kakker die ik kende mijn buurman was…

    Super receptje Samantha
    Daar lust ik er nog wel… veel van!!
    Enige voorwaarde is een sportschoolabonnement.

    Maarreh… rozijntjes voor het kneden??

    1. Samantha Roelofs zegt

      Hallo Rik,

      Leuk om te lezen dat je mijn recept kunt waarderen, de rozijntjes voeg ik inderdaad toe als ik al wel een deeg heb gevormd maar voor het kneden, omdat voor mijn gevoel de rozijntjes zo beter met het deeg gemengd worden.
      Tja…en je buurman, die ken ik niet dus daar oordeel ik ook maar niet over 😉

      Groetjes Samantha

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer