Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter – We associëren stoofperen massaal met de nostalgie uit de keuken van oma. En bij vragen over de bereiding heeft iedereen het altijd over rode wijn en kaneel. Oké dit fruit is pure nostalgie en het roept bij bijna iedereen herinneringen op. Maar stoofpeertjes zijn tegenwoordig echt moderner dan alleen de rode wijn en kaneel.
Nederlands fruit
Leuk aan stoofperen is vooral dat ze gewoon bij jou om de hoek groeien. In iedere regio in Nederland zijn tegenwoordig wel boomgaarden en in de meeste van die boomgaarden groeien ook die heerlijke stoofperen. Rond oktober worden de eerste stoofperen geplukt en die kunnen we bewaren tot zo’n beetje maart. Je kunt dus de hele winter genieten van dit lokale fruit.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren, lekker, gezond een zeer veelzijdig. Uit het vuistje, in een salade of in gebak. Met peren zit je altijd goed.
Soorten stoofperen
Er zijn verschillende soorten stoofperen verkrijgbaar. In de gebruikelijke handel tref je vooral de Gieser Wildeman en de Saint Remy aan. De verschillen? Gieser Wildeman peertjes zijn wat kleiner van stuk maar zoeter. Saint Remy is een forse, dikbuikige stoofpeer, maar je hebt wat meer suiker nodig bij de bereiding.
Stoofperen stoven
De peertjes zijn wat harder van structuur en daarom zijn ze alleen geschikt om te stoven. Je kunt de hele peertjes stoven, maar ook gehalveerd of in parten kan natuurlijk heel goed. De Gieser Wildeman peertjes zijn kleiner en lenen zich beter om in zijn geheel te stoven.
Stoven is garen in een klein beetje vloeistof. Dat kan van alles zijn. Gebruik rode wijn, zoals de traditie voorschrijft, maar je kunt ook Port gebruiken of een fruitsap (voor een alcoholvrije versie) dat past bij de smaak van stoofpeertjes. In rode wijn worden stoofperen uiteraard rood. Gebruik witte wijn dan krijg je blanke stoofperen.
Tip: Na het stoven kun je de saus binden met een beetje maïzena. Zo ontstaat die lekkere dikke, wat stroperige saus over de peertjes.
Recepten met stoofperen
Stoofpeertjes in limoncello
Stoofpeertjes, ze zijn lekker als zoet bijgerecht, maar ook heerlijk in een dessert. Stoofpeertjes in limoncello zijn een lekkere variatie!
Stoofpeertjes in glühwein; alsof oma zelf weer in de keuken staat
Als Oma's stoofpeertjes in glühwein op het fornuis staan wordt iedereen gelukkig. Iedereen smelt voor die geur. Ontdek oma's recept.
Gelderse kakkertjes, de Haagse kakker maar dan anders
Gelderse kakkertjes. Het is de Gelderse variant van het geheime recept voor Haagse krentenbollen, met hazelnoten, rozijnen en peer.
Bladerdeegschelp met stoofpeertjes
Een echt huisgemaakt gebakje. De bladerdeegschelp met stoofpeertjes is even werk, maar je serveert echt iets origineels bij de koffie.
Stoofperen in port
Gieser Wildeman peren in een heerlijk stroperige portsaus. Stoofperen in port zouden niet alleen met de feestdagen op tafel moeten staan.
Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton
Als je stoofpeertjes stooft, doe er dan wat extra en maak daarmee deze Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton en een port- / bosvruchtensausje.