Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

0 1.260

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter – We associëren stoofperen massaal met de nostalgie uit de keuken van oma. En bij vragen over de bereiding heeft iedereen het altijd over rode wijn en kaneel. Oké het is pure nostalgie en het roept bij bijna iedereen herinneringen op. Maar stoofpeertjes zijn tegenwoordig echt moderner dan alleen de rode wijn en kaneel.

Nederlands fruit

Leuk aan stoofperen is vooral dat ze gewoon bij jou om de hoek groeien. In iedere regio in Nederland zijn tegenwoordig wel boomgaarden en in de meeste van die boomgaarden groeien ook die heerlijke stoofperen. Rond oktober worden de eerste stoofperen geplukt en die kunnen we bewaren tot zo’n beetje maart. Je kunt dus de hele winter genieten van dit lokale fruit.


Soorten stoofperen

Er zijn verschillende soorten stoofperen verkrijgbaar. In de reguliere handel tref je vooral de Gieser Wildeman en de Saint Remy aan. De verschillen? Gieser Wildeman peertjes zijn wat kleiner van stuk maar zoeter. Saint Remy is een forse, dikbuikige stoofpeer maar je hebt wat meer suiker nodig bij de bereiding.

Stoofperen stoven

De peertjes zijn wat harder van structuur en daarom zijn ze alleen geschikt om te stoven. Je kunt de hele peertjes stoven maar ook gehalveerd of in parten kan natuurlijk heel goed. De Gieser Wildeman peertjes zijn kleiner en lenen zich beter om in z’n geheel te stoven.

Stoven is garen in een klein beetje vloeistof. Dat kan van alles zijn. Gebruik rode wijn, zoals de traditie voorschrijft, maar je kunt ook Port gebruiken of een fruitsap ( voor een alcohol vrije versie ) dat past bij de smaak van stoofpeertjes. In rode wijn worden stoofperen uiteraard rood. Gebruik witte wijn dan krijg je blanke stoofperen.

Tip: Na het stoven kun je de saus binden met een beetje maïzena. Zo ontstaat die lekkere dikke, wat stroperige saus over de peertjes.

Recepten met stoofperen

Stoofperenshake

Stoofperenshake Stoofpeertjes. Een favoriet dessert met feestdagen, omdat je het zo lekker vindt met het koude weer of gewoon omdat het kan. Maar hoe onbegrijpelijk voor sommigen, er zijn mensen die ze echt niet lusten. Het heeft een…
Lees verder...

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer