Perzik galette – vier de zomer met een prachtige rustieke taart boordevol heerlijk vers fruit van het seizoen.
Boordevol vers fruit
Als het zomer is eten we graag gebak met fruit, niet alleen omdat dit zo lekker is, maar het verse fruit is dan ook volop verkrijgbaar. Misschien heb je wel veel fruit uit eigen tuin wat je tot iets lekkers wil verwerken. Een galette is een klassiek Frans gebak en is het ideale gebak om al dat heerlijke verse zomerfruit te verwerken. De perzik galette hebben we gevuld met maar liefst een hele kilo perzik, maar het hadden ook pruimen, kersen, bosbessen of ander fruit kunnen zijn.
Een kilo perziken in één taart! Probeer het ook met ander vers fruit
Het begint met een lekkere bodem
Een perzik galette kun je met verschillende bodems maken, het kan een zoet koekachtig deeg zijn of een luchtig bladerdeeg waar bijna geen suiker in zit. Bij bladerdeeg denken we al snel aan vaak uitrollen en veel werk, maar er is ook een snel bladerdeeg wat, zoals de naam al zegt, snel gemaakt is. In plaats van dunne laagjes boter door het deeg is snel bladerdeeg een deeg met kleine klontjes boter door het deeg. Deze klontjes zorgen voor een lekkere luchtige brosse koek. Het leuke van zelf deeg maken voor een perzik galette is dat je er ook kruiden en specerijen in kan verwerken voor een extra smaaktoets.
Perzik galette met veel, heel veel perziken
In een perzik galette moeten natuurlijk perziken zitten, en niet een paar maar lekker veel. Al dat fruit laat vocht los. Om dan toch een krokante bodem te hebben moeten we een trucje toepassen. Dit doen we door de suiker te mengen met maizena en het fruit hiermee te coaten. Zo voorkom je dat al het vocht uit het fruit loopt en in de bodem trekt. Het resultaat: sappige vruchten en een krokante bodem.
Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Perzik galette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram bloem
- 250 gram ijskoude boter
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel zout
- 75-100 ml ijskoud water
- 6 takjes (citroen)tijm
- 1 kg perziken
- 100 gram rietsuiker
- 1 limoen
- 2 eetlepels maizena
- 3 eetlepels abrikozenjam
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perzik galette;
Meng de bloem met het zout de suiker en de blaadjes van 3 takjes tijm. Rasp de ijskoude boter boven het bloemmengsel of gebruik een foodprocessor om de boter en bloem tot kruimels te maken. De boter moet niet volledig opgenomen zijn je mag nog stukjes blijven zien, die zorgen namelijk voor de brosheid van je deeg. Voeg nu water toe net genoeg dat het deeg aan elkaar blijft hangen. Bewerk het deeg zo min mogelijk, het ziet er rommelig uit maar dat is niet erg. Duw het deeg tot een dikke cirkel en leg dit op een vel bakpapier ongeveer 30 minuten in de koelkast om te rusten.
Was en snijd de perziken in partjes, doe ze in een grote kom. Rasp van ongeveer de helft van de limoen de schil boven de perziken. Pers uit en voeg 2 eetlepels sap toe aan de perziken. Meng 50 gram van de rietsuiker met de maizena en meng dit samen met de rest van de tijmblaadjes door de perziken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het deeg aan beide zijden met bloem en leg het terug op het vel bakpapier. Rol uit tot een cirkel van 35 cm. De randen hoeven niet netjes te zijn, het is een rustieke taart. Leg het bakpapier met deeg op een bakplaat. Beleg het uitgerolde deeg met de perziken in een berg en laat minimaal 5 cm van de randen vrij. Vouw de randen in stukken over de vulling. Bestrijk ze met een beetje water en bestrooi met de rest van de rietsuiker.
Bak de perzik galette in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Zet de oven na 20 minuten op 180 graden. Het midden moet borrelen en de kanten moeten goudbruin zijn. Haal de galette niet te vroeg uit de oven anders is de bodem niet gaar. Laat de perzik galette 10 minuten op de bakplaat afkoelen en breng hem met papier en al over naar een schaal. Verwarm de abrikozenjam met 2 eetlepels water en bestrijk er de perziken mee voor een mooie glans. Snijd in punten en serveer het liefst warm maar koud is deze taart ook erg lekker!
Tafel lekker !!