Polenta-crackers – Bij een ingrediëntenlijst met kaas, tijm en maismeel denk je niet direct aan koekjes, maar dat kan wel. Je bakt er de heerlijkste hartige koekjes mee! Wij noemen ze polenta-crackers.
Maismeel of polenta?
Polenta, een dikke puree waarmee in Italië diverse gerechten worden gemaakt, wordt gemaakt van maismeel. Maar regelmatig wordt maismeel ook met “polenta” aangeduid. Het is eigenlijk een beetje onduidelijk wanneer maismeel polenta wordt of dat het door elkaar gebruikt kan/mag worden. Maar als ik een beetje doorzoek lijkt het erop dan wanneer het maismeel maar een beetje van bereiding krijgt het polenta genoemd kan worden. Let op welke soort je koopt. Er is een grove maling maar ook hele fijne. Voor dit recept heb je de fijne maling nodig. En als er iemand is die precies kan uitleggen wat het verschil is, laat het weten!
Zoet of hartig?
Het hoeven niet altijd zoete koekjes te zijn, een hartig koekje kan ook erg lekker zijn. Zeker wanneer je er verse kruiden aan toevoegt, heb je net weer iets anders dan de standaard zoute koekjes uit de supermarkt. Deze polenta-crackers zijn zo al heerlijk, maar met een stukje kaas erop zijn ze om je vingers bij op te eten. Door geraspte kaas aan het deeg toe te voegen krijgen de polenta-crackers een milde kaassmaak. En koekjes heb je nooit teveel, ze zijn namelijk ook erg leuk om cadeau te doen. Een mooi zakje erom een labeltje eraan en je hebt een prachtig homemade presentje.
Polenta recepten; de basis en verrassende variaties
Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.
Polenta-crackers
- 150 gram bloem
- 100 gram maismeel, fijne maling
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 5 takjes tijm
- 1 theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- ½ tot 1 kopje water
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng het meel met de bloem, kaas en zout. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe deze erbij. Voeg nu de olijfolie toe en meng tot zich kruimels vormen. Voeg er nu beetje bij beetje water aan toe tot zich een stevig deeg vormt. Kneed het deeg goed door tot een mooi soepel deeg.
Verdeel het deeg in 2 stukken en rol het deeg zo dun mogelijk uit en snij er koekjes van. Leg de polenta-crackers op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de polenta-crackers ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de koekjes gaar zijn en een mooie kleur hebben.
Tafel lekker!
Maismeel is polenta. Mijn eco polenta is als gries, is dat goed voor de koekjes?
Voor dit recept heb je de hele fijne of de bloem nodig. De grovere gries is hiervoor niet geschikt.
Een leuk idee. Regelmatig maak ik wel gegrilde polenta, dikkere plakken en soms ook met wat parmesaanse kaas meegegrild, maar op dun gerold en als koekje gebakken was ik niet gekomen. Lijkt me een uitstekende variant op de vaak saaie rijstwafel als tussendoortje.
Zoals ik het begrepen heb van de pakken, zou de grove maling maïsgries zijn, de fijne maling -bloem. Er bestaat ook een middelfijne maling, maar hoe dan die variant te plaatsen?