Sinaasappelfudge, een heerlijk, zoete lekkernij – Fudge is erg geschikt om veel lekkere smaakjes door te mengen. Bijna alles is mogelijk zolang je de verhoudingen maar in acht neemt. Je kunt er zelfs lekkere truffels van draaien, leuk om in een mooi doosje cadeau te doen.
Fudge wat is het?
Fudge is een soort karamel gemaakt van suiker en room. De grote fabrikanten hebben natuurlijk een heel eigen recept, wat erg verschilt van de fudge die je thuis maakt. De fudge die je thuis maakt, is bijna altijd gemaakt met gecondenseerde melk. Dit is een ingedikte melk met veel suiker. Hier wordt ook de bekende dulche du leche van gemaakt. Hier doen we er chocolade bij en nog veel meer andere smaakjes, maar deze 2 vormen de basis.
Vullingen
Je kunt sinaasappelfudge met van alles en nog wat vullen, wat dacht je van schuddebuikjes, stukjes stroopwafel of andere koekjes, discodip, stukjes pure chocolade of smarties. Al moet je met de laatste 2 wel wachten tot de massa vrij stevig is en kort doorroeren omdat deze af kunnen gaan geven.
Maak er truffels van
Wanneer je de fudge een klein uurtje af laat koelen kun je er makkelijk balletjes van rollen. Zorg dat je koekjeskruimels, hagelslag of discodip klaar hebt staan om de bolletjes direct door te rollen. Het is een plakwerkje, maar gewoon tussendoor een paar keer je handen wassen en het is opgelost.
Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelfudge
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een blikje gecondenseerde melk
- 150 gram suiker
- ½ theelepel zout
- 14 grote marshmallows
- 400 gram witte chocolade
- rasp van 4 sinaasappels
- 50 gram sinaasappelsap
Bereidingswijze van dit recept
Sinaasappelfudge maak je zo:
Bekleed een vorm van ongeveer 20 bij 20 cm met bakpapier. Snijd de marshmallows en de chocolade in stukjes. Spoel een steelpannetje om met water en doe hier de inhoud van het blikje gecondenseerde melk, het sinaasappelsap en de suiker in en breng dit al roerende aan de kook. Blijf steeds goed over de hele bodem roeren want dit brandt vrij snel aan.Sinaasappelfudge Draai het vuur laag en laat zachtjes 8 minuten pruttelen. Pas op; dit is erg heet. Haal het pannetje van het vuur en doe de marshmallows en de chocolade erbij. Laat 2-3 minuten staan en ga dan roeren tot de chocolade en de marshmallows opgelost zijn. Voeg er de rasp aan toe en roer ook deze er doorheen. Wanneer je vulling in je fudge wil doen dan kan dit nu. Ik deed eerst de helft in de vorm en deed schuddebuikjes onder de rest van mijn mengsel. Leg er een stukje bakpapier op en duw alle fudge goed in de vorm. Decoreer met nog wat extra schuddebuikjes of rasp en zet dit minimaal 4 uur weg om op te stijven. Snijd de fudge in kleine stukjes met een warm mes. Dit gaat het makkelijkste door een litermaat met heet water te vullen en het mes er steeds even in te zetten. Droog het mes tussendoor wel steeds af met een stukje keukenpapier. Eet de sinaasappelfudge op kamertemperatuur.
Tafel lekker !!