Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Tegenwoordig worden Arnhemse meisjes zoals ze in oorsprong bedacht zijn, nog maar weinig gebakken, slechts 1 bakker bakt ze nog. Nu kun je het zelf ook!

1 2.032

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg – Deze koekjes uit de Gelderse hoofdstad gaan al een hele tijd terug, de bedenker van het koekje, Bakker Hagdorn, was in 1829 op zoek naar een lekker koekje welke het goed zou doen op feesten en partijen. Omstreeks de geboortedag van zijn dochter bakte hij dit succesnummer voor het eerst, daarom gaf hij het de naam Arnhemse meisjes, zo vierde hij tevens de geboorte van zijn dochter, een echt Arnhems meisje.

Tegenwoordig wordt dit koekje zoals hij in zijn oorsprong bedacht is, nog maar weinig gebakken, slechts één bakker bakt ze nog steeds op traditionele wijze, Bakker Henk Jurjus van Banketbakkerij van Asselt uit Arnhem, iedere dinsdag bakt hij nog de enige echte Arnhemse meisjes, op één van deze dinsdagen mocht ik bij hem meekijken, lees hier over mijn bezoek.

Ook ander bakkers in Nederland bakken wel Arnhemse meisjes echter gebruiken zij bladerdeeg, simpelweg omdat de vraag bij hen onvoldoende is om er het speciale gistdeeg voor te maken.

Ook ik koos voor het recept met bladerdeeg, gezien de complexiteit van de tradtionele bereiding en omgevingsafhankelijke factoren is dit voor thuisbakken de beste oplossing. Dus misschien niet de echte maar ook heel lekker.


Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

  • 250 gram bladerdeeg
  • 100 gram suiker
  • Ronde uitsteker (doorsnee 4 cm)
  • Deegroller

Rol de bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 15 bij 25 cm en een dikte van 1/2 cm, gebruik je diepvries bladerdeeg leg dan 5 ontdooide plakjes op elkaar en rol uit. Neem een ronde uitstekervorm of indien je deze niet hebt een glas of kopje, en steek rondjes uit het bladerdeeg met een doorsnee van 4 cm. Leg op je werkblad de suiker in een hoop en leg hier de rondjes bladerdeeg in zodat ze goed bedekt zijn met de suiker. Rol ieder rondje in de suiker aan met de deegroller zodat er een ovale vorm ontstaat en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nu een half uurtje rusten. Verwarm de laatste 10 minuten van de rustperiode alvast de oven voor op 180 graden en bak de Arnhemse meisjes af in 25 minuten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Anne zegt

    Ik heb de meisjes ook gemaakt en ze zijn erg lekker geworden!
    Ik vond het ook een hele duidelijke uitleg!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer