Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stroopwafels, bak ze eens zelf

Zelf stroopwafels bakken vergt enige kennis. Met de kennis van een heuse stroopwafelbakker helpen we je stap voor stap heerlijke stroopwafels te bakken.

0 13.626

Stroopwafels, bak ze eens zelf – Zelf stroopwafels bakken was niet direct een heel geslaagd project, ik merkte al gauw dat er bij het zelf maken van stroopwafels best wel wat struikelblokken zijn. Allereerst beschik ik niet over zo’n mooi wafelijzer, dit bleek gelukkig niet een groot onoverkoombaar probleem, met een huis- tuin- en keukenwafelijzer blijkt het namelijk ook prima te gaan. De koek bakken ging relatief eenvoudig, hoewel je wel moet blijven oppassen wat alles wat je aanpakt is natuurlijk heet, het wafelijzer, maar ook de koek die net onder het ijzer vandaan komt maar wel direct doorgesneden dient te worden, want éénmaal afgekoeld betekent ook dat hij niet meer door te snijden is. Het grootste probleem ondervond ik echter bij het maken van de stroop, het moet een smeerbaar geheel blijven, dit wordt het door verhitting, maar ga je het steeds opnieuw verhitten of door laten koken dan verandert de stroop al snel in een harde karamelmassa. Gelukkig werd ik hiermee een eind op weg geholpen, nieuwsgierig uit welke hoek deze hulp kwam, lees dan hier over mijn bezoek aan Gouda.

Met alle tips op zak ga ik opnieuw aan de slag en maakte met onderstaand recept 15 heerlijke stroopwafels.


Stroopwafels, bak ze eens zelf

Voor 15 stroopwafels:

 • 500 gram bloem
 • 250 gram gesmolten boter
 • 150 gram suiker
 • 60 ml melk
 • 1 ei
 • 14 gram gist
 • 1 tl kaneel

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en roer tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen. Voor het maken van de stroop heb je het volgende nodig;

 • 200 gram licht bruine basterd suiker
 • 350 gram stroop
 • 50 gram boter
 • 2 tl kaneel

Breng de stroop in een pannetje aan de kook, blus hem vervolgens af door er stukjes boter aan toe te voegen. Voeg dan de suiker en de kaneel toe. Vind je het niet lekker om in de stroop de structuur van de suiker terug te proeven voeg dan de suiker direct bij de stroop. Breng het geheel tot een temperatuur van ongeveer 60 graden of tot je een goed smeerbare stroop hebt. Laat het hierna ook niet meer doorkoken, hierdoor wordt de suiker hard en krijg je op de duur een harde karamelmassa. Het best is het om het pannetje met de stroop au bain marie op temperatuur te houden. Zo gaat het niet te snel en is het met het oog goed in de gaten te houden. De stroop moet namelijk wel smeerbaar blijven.

Draai van het deeg balletjes van ongeveer 70 gram. Leg een balletje deeg op de hete plaat en doe het ijzer dicht. Geef een klein beetje druk mee, dit is even aanvoelen, te zacht drukken zorgt dat de wafel niet helemaal uitvloeit en een kleine dikke wafel blijft, te hard aandrukken maakt dat de wafel te dun wordt en niet meer door te snijden is.

Bak de wafel zo in ongeveer 3 minuten gaar, door de stoomontwikkeling wordt de wafel van buitenaf gegaard wat de buitenkant mooi bruin maakt en de binnenkant net gegaard. Neem de gebakken wafel van de plaat, wil je een perfect ronde stroopwafel, steek dan eerst met een ronde uitsteker de randjes van de koek (indien je deze stap overslaat smaakt je stroopwafel niet minder hij ziet er dan alleen ietwat robuuster uit), snijd hem vervolgens met een scherp mes doormidden. Steek het puntje van het mes in de zijkant van de wafel en draai met je hand plat op de wafel de wafel rond het mes. Besmeer van één helft de binnenkant met de stroop en leg de andere helft er bovenop. Beweeg de twee helften met een zachte draaibeweging over elkaar zodat de stroop zich verdeeld in de wafel.

Blijf dit herhalen totdat alle balletjes deeg op zijn, bewaar tijdens het bakken van een wafel de overige balletjes deeg onder een stukje huishoudfolie of een vochtige theedoek, dit voorkomt dat de deegballetjes uitdrogen. Vind je de wafel te groot draai dan kleinere balletjes en voor te klein geldt natuurlijk grotere balletjes draaien.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer