• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Koekjes

Stroopwafels, bak ze eens zelf

De trots van Gouda

Samantha door Samantha
in Koekjes
0
1
Stroopwafels

Stroopwafels, bak ze eens zelf – Zelf stroopwafels bakken was niet direct een heel geslaagd project, ik merkte al gauw dat er bij het zelf maken van stroopwafels best wel wat struikelblokken zijn. Allereerst beschik ik niet over zo’n mooi wafelijzer, dit bleek gelukkig niet een groot onoverkoombaar probleem, met een huis- tuin- en keukenwafelijzer blijkt het namelijk ook prima te gaan. De koek bakken ging relatief eenvoudig, hoewel je wel moet blijven oppassen wat alles wat je aanpakt is natuurlijk heet, het wafelijzer, maar ook de koek die net onder het ijzer vandaan komt maar wel direct doorgesneden dient te worden, want éénmaal afgekoeld betekent ook dat hij niet meer door te snijden is. Het grootste probleem ondervond ik echter bij het maken van de stroop, het moet een smeerbaar geheel blijven, dit wordt het door verhitting, maar ga je het steeds opnieuw verhitten of door laten koken dan verandert de stroop al snel in een harde karamelmassa. Gelukkig werd ik hiermee een eind op weg geholpen, nieuwsgierig uit welke hoek deze hulp kwam, lees dan hier over mijn bezoek aan Gouda.

Met alle tips op zak ga ik opnieuw aan de slag en maakte met onderstaand recept 15 heerlijke stroopwafels.

Stroopwafels, bak ze eens zelf

Porties: 15 stuks
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 250 gram gesmolten boter
  • 150 gram suiker
  • 60 ml melk
  • 1 ei
  • 14 gram gist
  • 1 tl kaneel
  • 200 gram licht bruine basterd suiker
  • 350 gram stroop
  • 50 gram boter
  • 2 tl kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Doe de bovenste 7 ingrediënten uit de lijst bij elkaar in een kom en roer tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog even flink door met de hand en laat afgedekt 45 minuten rijzen.

Breng de stroop in een pannetje aan de kook, blus hem vervolgens af door er stukjes boter aan toe te voegen. Voeg dan de suiker en de kaneel toe. Vind je het niet lekker om in de stroop de structuur van de suiker terug te proeven voeg dan de suiker direct bij de stroop. Breng het geheel tot een temperatuur van ongeveer 60 graden of tot je een goed smeerbare stroop hebt. Laat het hierna ook niet meer doorkoken, hierdoor wordt de suiker hard en krijg je op de duur een harde karamelmassa. Het best is het om het pannetje met de stroop au bain marie op temperatuur te houden. Zo gaat het niet te snel en is het met het oog goed in de gaten te houden. De stroop moet namelijk wel smeerbaar blijven.

Draai van het deeg balletjes van ongeveer 70 gram. Leg een balletje deeg op de hete plaat en doe het ijzer dicht. Geef een klein beetje druk mee, dit is even aanvoelen, te zacht drukken zorgt dat de wafel niet helemaal uitvloeit en een kleine dikke wafel blijft, te hard aandrukken maakt dat de wafel te dun wordt en niet meer door te snijden is.

Bak de wafel zo in ongeveer 3 minuten gaar, door de stoomontwikkeling wordt de wafel van buitenaf gegaard wat de buitenkant mooi bruin maakt en de binnenkant net gegaard. Neem de gebakken wafel van de plaat, wil je een perfect ronde stroopwafel, steek dan eerst met een ronde uitsteker de randjes van de koek (indien je deze stap overslaat smaakt je stroopwafel niet minder hij ziet er dan alleen ietwat robuuster uit), snijd hem vervolgens met een scherp mes doormidden. Steek het puntje van het mes in de zijkant van de wafel en draai met je hand plat op de wafel de wafel rond het mes. Besmeer van één helft de binnenkant met de stroop en leg de andere helft er bovenop. Beweeg de twee helften met een zachte draaibeweging over elkaar zodat de stroop zich verdeeld in de wafel.

Blijf dit herhalen totdat alle balletjes deeg op zijn, bewaar tijdens het bakken van een wafel de overige balletjes deeg onder een stukje huishoudfolie of een vochtige theedoek, dit voorkomt dat de deegballetjes uitdrogen. Vind je de wafel te groot draai dan kleinere balletjes en voor te klein geldt natuurlijk grotere balletjes draaien.

Tafel lekker !

Tags: Hollandswafels
DeelPin32Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

jam koekjes bakken 162918
Koekjes

Jam koekjes; Verras je valentijn met zelfgemaakt lekkers

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Volkoren koeken
Koekjes

Volkoren koeken met gedroogd fruit

wenskoekjes of gelukskoekjes maken
Koekjes

Wenskoekjes of gelukskoekjes; Daar wordt iedereen gelukkig van!

Schuimpjes voor de feestdagen
Koekjes

Schuimpjes voor de feestdagen

notenkoekjes-Nusskipferl
Koekjes

Notenkoekjes; Originaliteit bij de koffie

Biscotti
Koekjes

Biscotti met amandelen en witte chocolade

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit je oven

Reacties 1

  1. ben says:
    3 maanden geleden

    van stevig deeg is geen sprake natte kledderboel,moest er 200 gram extra bloem aan toevoegen.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen