Macadamia koekrepen – De macadamia noot is een van oorsprong Australische noot, ze worden ook wel Queensland nuts genoemd naar hun land van herkomst. Ze worden nu vooral verbouwd in Australië, Hawaï en Zuid-Afrika. Een boom levert in 15 jaar tot wel 50 kg noten. Deze noten bevatten zeer veel onverzadigde vetten en zijn rijk aan vit. B1. Ook wordt er vaak olie van gemaakt om te koken en bakken.
macadamia koekrepen zijn een lekkernij in je lunchbox
Door hun subtiele boterachtige smaak en hun fluweelzachte chrunch zijn macadamia noten erg fijn om mee te bakken. Noot met karamel voor de zoetige taaiheid op een koek, gegarneerd met chocolade. Er zijn slechtere dingen te bedenken voor in de lunchbox. De zelfgemaakte macadamia koekrepen zijn een echt smakelijke verrassing voor tussendoor en van deze macadamia koekrepen krijg je een heuse energieboost. Niet heel gezond, wel heel lekker!
Macadamia koekrepen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 175 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 150 gram macadamianoten
- 2 eetlepels suikerstroop
- 75 gram licht bruine basterdsuiker
- 50 gram gesmolten boter
- 2 losgeklopte eieren
- 1 theelepel gemberpoeder (optioneel)
- grof zeezout (optioneel)
- 100 gram pure chocolade
Bereidingswijze van dit recept
Macadamia koekrepen maak je zo:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem en de zijkanten van een bakvorm van 24x24cm met bakpapier.
Meng de boter met de suiker en het zout. Meng er de bloem doorheen en kneed dit even door. Druk dit deeg in de vorm goed aan. Bak de bodem 30 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat deze afkoelen, maar haal deze niet uit de bakvorm.
In de tijd dat de koek in de oven zit de noten op een bakplaat 5-10 minuutjes roosteren tot ze licht beginnen te verkleuren. Als deze afgekoeld zijn ze in niet al te kleine stukjes snijden.
De stroop samen met de eieren, gesmolten boter, basterdsuiker en de gemberpoeder in een kom roeren tot een glad mengsel. Meng er nu de noten en het zeezout doorheen en schenk alles over de afgekoelde koek. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem en bak deze 25 min. Laat dit in de vorm afkoelen.
Smelt de chocolade au bain-marie roer tot deze helemaal is opgelost en een temperatuur heeft van ongeveer 30 graden Celsius. Steek een lepel in de chocolade. Laat deze in een heen en weer gaande beweging op de koek lopen zodat er strepen van chocolade ontstaan, of maak een cornetje van bakpapier (zie de tip hieronder) en vul deze met de chocolade.
Een cornetje is een zakje gevouwen van vetvrij papier, door deze te vullen met bijvoorbeeld chocolade en het puntje er af te knippen kun je er de mooiste dingen mee maken. Door het puntje er fijn of grof af te knippen kun je de dikte van de gespoten chocolade bepalen. Je kunt er na wat oefening, teksten en mooie figuren mee schrijven. Let er wel op dat er geen klontjes in je chocolade zitten en dat de temperatuur van de chocolade rond de 30 graden is.