Gebakken kwarktaart – Dat Duitsers van gebak houden is algemeen bekend. In de Duitse thuiskeukens worden de lekkerste taarten gebakken. Dit recept voor gebakken kwarktaart toont aan dat het bakken van taarten niet moeilijk hoeft te zijn.
Echte kwarktaart
In dit recept voor Duitse gebakken kwarktaart zit maar liefst een hele kilo van die heerlijke verse zuivel. De taart bestaat dan ook vooral uit kwark. Je maakt hem heel makkelijk, want je hoeft alleen maar alles door elkaar te roeren. Een bodem maken hoeft niet, het beslag kan zo in de ingevette en bebloemde vorm.
Gebruik volle kwark voor de gebakken kwarktaart, omdat er niet veel extra ingrediënten aan toegevoegd worden, heb je echt die volle kwark nodig voor een lekker romige taart.
Het recept voor de kwarktaart is echt heel makkelijk, je hebt er wel een beetje geduld voor nodig, wat voor sommigen dan ook weer niet meevalt. De gebakken kwarktaart zit maar liefst 90 minuten in de oven.
Verrassend fris door gebruik van citroen
Als je de Duitse gebakken kwarktaart ziet, lijkt hij misschien een beetje saai, maar als je een hap neemt weet je dat het uiterlijk van de taart erg misleidend is. De combinatie van volle romige kwark en citroenrasp en sap maakt dat het een heerlijk frisse en absoluut geen zware kwarktaart is. Bovendien is de kwarktaart eigenlijk best wel een verantwoorde keuze als het om snoepen gaat. De taart zit boordevol eiwitten en in verhouding niet echt veel suiker. Zeker als je het met vers fruit serveert, zet je een perfect gebakje op tafel.
Verschil tussen gebakken kwarktaart en cheesecake
Kwarktaart, cheesecake: het lijkt wel een beetje op elkaar, maar toch is kwarktaart wat frisser dan cheesecake. Dat komt doordat cheesecake met roomkaas wordt gemaakt en kwarktaart met een frisse volle kwark. Omdat het productieproces van kwark en roomkaas verschillend is, smaakt kwark iets zuurder dan roomkaas. Dit ‘zuurtje’ proef je terug in de gebakken kwarktaart en dat maakt het lekker fris.
Serveer tips
De gebakken kwarktaart is zo naturel al heel lekker, met een paar simpele toevoegingen maak je er een echt feestje van.
- Vers fruit zoals aardbeien, bosbessen of schijfjes perzik.
- Een heerlijk dot slagroom. (Duitsers gebruiken ongezoete slagroom)
- Een lepel huisgemaakte jam.
- Lemon of andere curd.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Gebakken kwarktaart
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kg volle kwark
- 4 eieren
- 100 gram griesmeel
- 100 gram gesmolten boter
- 200 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 theelepel zout
- 2 biologische citroenen
- 30 gram maizena
- 15 gram bakpoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken kwarktaart:
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpapier. Besmeer het bakpapier en de randen met een beetje gesmolten boter en doe er 2 eetlepels van het griesmeel in. Verdeel het griesmeel gelijkmatig over de vorm en schud de rest in een grote kom.
Doe de droge ingrediënten bij het restant griesmeel in de kom en roer dit door elkaar zodat alles goed gemengd is en de eventuele klontjes verdwenen zijn.
Rasp de schil van de citroenen heel fijn en pers de citroenen uit. Voeg dit bij de droge ingrediënten samen met de kwark, de eieren en de gesmolten (licht afgekoelde) boter. Roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel.
Giet het beslag in de vorm en zet dit een uur op de onderste richel in de oven. Na dat uur zet je de taart heel voorzichtig een richel hoger en laat hem dan nog een half uur bakken. Zet de oven uit en zet de deur op een kier en laat de taart hierin minstens een half uur afkoelen tot lauwwarm.
Haal de taart uit de vorm en zet hem op een schaal. Serveer de gebakken kwarktaart lauwwarm of koud.
Bewaar de kwarktaart in de koeling.
Tafel lekker !!
Heerlijke kwarktaart gemaakt.
Fijn dat die lekker was Marina!
Geweldig recept. Geweldig resultaat. Zowel ‘hele’ als ‘halve’ taart. Lekker!!
Fijn dat de kwarktaart gelukt is Gerrit, geniet er lekker van 😉
Eieren en kwark komen nergens voor in het recept?
Niet woordelijk Ellen, maar er staat… “voeg nu alle overige ingrediënten toe”.
Zo suf dat ik daar overheen gelezen heb…
Dat is niet erg Ellen… Als je het recept probeert, laat je ons dan weten of het gelukt is?
Zal ik zeker doen. Maar heb nu al een ander recept gemaakt
hallo Jurriaan, wanneer ik het recept even doorlees komt de Kwark en eieren juist nadat je de gesmolten boter hebt toegevoegd. Hopelijk is je taartje zo ook goed gelukt, ze lijkt me heerlijk fris en smeuïg als ik alles zo lees. 🙂
de helft van het recept mist, er wordt nergens over de kwark en eieren zelf gesproken, ik ben het nu op de gok aan het maken
Ik zie dat het gewojzigd is nu staat er kwark ipv melk. 🙂
Ziet er geweldig lekker uit. Zelf eet ik glutenvrij en vraag mij af waar ik griesmeel mee kan vervangen.
Hallo Johanna, ik heb even zitten zoeken op het net en denk dat deze goed vergelijkbaar is : Millet griesmeel bio – glutenvrij
Kastanjemeel is ook heerlijk om te gebruiken voor eventueel gebakjes en koekjes, het heeft een heerlijke nootachtige smaak en is van nature glutenvrij.
Griesmeel vervangen door maispolenta (=mais griesmeel)