Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij

Gebakken kwarktaart is een typische Duitse lekkernij die daar liefst in de middag wordt gegeten. Hij is eenvoudig om te maken en smaakt heerlijk fris.

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij – Wij hadden vroeger Duitse overburen en de Duitse buurvrouw kon geweldig taarten bakken. Nu vond ik al haar taarten lekker, maar haar gebakken kwarktaart was wel mijn favoriet. Het is een echte Duitse lekkernij, die vervolgens door de Amerikanen is omgedoopt tot cheesecake.

Verschil tussen gebakken kwarktaart en cheesecake

Kwarktaart, cheesecake: het lijkt wel een beetje op elkaar, maar toch is kwarktaart wat frisser dan cheesecake. Dat komt omdat cheesecake met roomkaas wordt gemaakt en kwarktaart – je raadt het al – met kwark. Omdat het productieproces van kwark en roomkaas verschillend is, smaakt kwark iets zuurder dan roomkaas. Dit ‘zuurtje’ proef je terug in de kwarktaart en dat maakt het lekker fris.

Deze gebakken kwarktaart wordt zonder aparte bodem gemaakt en hapt heel goed weg. Hij is heel makkelijk om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben wanneer hij in de oven staat. Gebakken kwarktaart moet je namelijk op een relatief lage temperatuur bakken en liefst ook nog een beetje laag in de oven zetten, want anders gaat hij barsten en dat is niet mooi. Daardoor staat een grote kwarktaart (van 26 cm. doorsnee) al gauw anderhalf uur in de oven en een kleine (van 20 cm) ook nog ruim een uur.

Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij

Tip: geen zin in een hele grote taart? Halveer de ingrediënten en doe het mengsel in een vorm van 20 cm.

Voor 1 grote taart met een doorsnede van 26 cm.:

  • 1 liter volle kwark
  • 4 eieren
  • 100 gr. griesmeel
  • 100 gr. boter
  • 200 gr. suiker
  • 2 stokjes vanille (of 2 zakjes vanillesuiker)
  • snufje zout
  • 2 (biologische) citroenen
  • 30 gr. maïzena
  • 1 zakje bakpoeder

Zet de oven aan op 170 graden en zet een bakblik laag in de oven. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Knip daarvoor een iets grotere cirkel uit de dan doorsnede van de springvorm en klem het bakpapier vast in de springvorm met de zijkant. Vet de springvorm vervolgens in met een beetje boter (vergeet ook de zijkant niet) en schep er 2 el. griesmeel in. Draai de springvorm heen en weer, zodat op de boter een laagje griesmeel komt.

Klop het restant griesmeel uit in een mengkom. Voeg het zakje bakpoeder toe en roer even door, totdat alle klontjes zijn verdwenen. Voeg de suiker toe, het snufje zout, de rest van het griesmeel en de maïzena. Snijd het merg uit de vanillestokjes en voeg dat toe.

Rasp de schil van de citroenen heel fijn en voeg dat toe. Pers het sap van de citroenen uit en voeg dat ook toe. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron. Voeg nu alle overige ingrediënten toe, klop alles goed door met een garde en vul de springvorm.

Laat de taart een uur bakken onderin de oven en zet de taart na een uur nog een half uur hoger in de oven. Zet de oven hierna uit, doe de deur op een kier en laat de taart nog minstens een half uur afkoelen in de oven.

Gebruik je een kleine springvorm met de helft van de ingrediënten? Doe de taart dan na 50 minuten hoger in de oven en bak nog 20 minuten op de hogere stand.

Haal de gebakken kwarktaart pas uit de vorm als hij op kamertemperatuur is.

Guten Appetit!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Arianne zegt

    hallo Jurriaan, wanneer ik het recept even doorlees komt de Kwark en eieren juist nadat je de gesmolten boter hebt toegevoegd. Hopelijk is je taartje zo ook goed gelukt, ze lijkt me heerlijk fris en smeuïg als ik alles zo lees. 🙂

  2. Jurriaan zegt

    de helft van het recept mist, er wordt nergens over de kwark en eieren zelf gesproken, ik ben het nu op de gok aan het maken

  3. Johanna zegt

    Ziet er geweldig lekker uit. Zelf eet ik glutenvrij en vraag mij af waar ik griesmeel mee kan vervangen.

    1. Arianne zegt

      Hallo Johanna, ik heb even zitten zoeken op het net en denk dat deze goed vergelijkbaar is : Millet griesmeel bio – glutenvrij
      Kastanjemeel is ook heerlijk om te gebruiken voor eventueel gebakjes en koekjes, het heeft een heerlijke nootachtige smaak en is van nature glutenvrij.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.