Kwark – een simpel, lekker, maar o zo gezond zuivelproduct waar je nooit genoeg van krijgt.
Wat is kwark precies?
Kwark is een zuivelproduct meestal gemaakt van koemelk. Aan melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd en stremsel. Het is eigenlijk een soort zeer verse kaas. De Franse benaming zegt het al fromage frais. De Belgen noemen het plattekaas, en dat is echt duidelijker dan de Nederlandse benaming voor deze lekkere en gezonde zuivel.
Mager, vol of halfvol
Alle kwark wordt gemaakt van magere melk, vaak worden er in de fabriek nog vetten aan toegevoegd voor een meer romige smaak, zo maken ze de halfvolle en volle versie. De volle versie wordt vaak lekkerder gevonden en is ook het geschiktst om mee te bakken. Ga je voor de gezondste versie, gebruik dan de magere variant.
- Magere kwark per 100 gram: 53 kcal/9.9 gr eiwit/0.5 gr vet/ 3.5 gr koolhydraten.
- Volle kwark per 100 gram: 130 kcal/7.8 gr eiwit/ 9.1 gr vet/ 4.3 gr koolhydraten.
Recepten met kwark
Gezond en lekker ontbijten
Ontbijten met kwark is erg lekker zeker als je een beetje extra aandacht aan de bereiding besteed. Nu heeft niet iedereen daar ’s morgens de tijd en energie voor, maar een ontbijtje met zuivel, vers fruit en zelf gemaakte granola is zo gemaakt. Heb je echt problemen met opstaan? Zet dan ’s avonds je bakje met kwark en fruit al klaar in de koelkast, ’s morgens een beetje granola erover en klaar ben je.
Ontbijten met kwark is erg lekker zeker als je een beetje extra aandacht aan de bereiding besteed.
Aardbeien ontbijtpotjes; handig om mee te nemen
Wil je eens wat anders dan een boterham met kaas? Deze aardbeien ontbijtpotjes zijn snel gemaakt van kwark en verse aardbeien.
Kwark met vers fruit in een flensje
Een dun flensje gevuld met frisse kwark met vers fruit van het seizoen. Een luxe ontbijt wat ook nog eens redelijk verstandig is.
Kwark met vers fruit als ontbijt
Zelfs wanneer het fruit aanbod beperkt is is een ontbijt met kwark en vers fruit een goede keuze. Wij geven je handige en lekkere tips.
Kwark met banaan en limoen, gezond en lekker ontbijten.
Start je dag goed met een gezond en lekker ontbijt van kwark banaan en limoen. Vitaminen, eiwitten en vezels zijn zo wel erg lekker.
De lekkerste spreads
Wil je een lekkere frisse zuivelspread voor op brood? Dan kun je met kwark de lekkerste smeersels maken. Supergezond met puur kwark, groenten en kruiden maar ook gemengd met bijvoorbeeld yoghurt of mayonaise. Maak je eigen heksenkaas en andere lekkere brouwsels voor op je brood, op een toastje of om te vullen in een tomaatje of minipaprika. Voeg er een beetje water of yoghurt aan toe en je hebt een heerlijke dipsaus voor groenten of chips.
Kwarkdip met paprika en verse kruiden
100% verantwoord borrelen? Zet verse groenten op tafel en serveer met een kwarkdip met paprika en verse kruiden. Dat is feest!
Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!
Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread zelf! Gebruik verse ingrediënten en weet wat je eet!
Zelfgemaakt, je proeft het!
De lekkerste desserts komen vaak uit eigen keuken. Het ziet er misschien niet altijd zo mooi uit als je graag zou willen maar dat het met liefde gemaakt is dat proef je. Ook met kwark maak je de lekkerste desserts. Wat dacht ja van een simpele kwark met stukjes chocolade, een souffle of een lekkere bavarois? De ene is net wat makkelijker dan de andere, maar ze zijn allemaal even lekker. Aan jou de keuze welke uitdaging je aan gaat.
Kwark bavarois met nectarine
Je mag het geen Pêche melba noemen, maar deze kwark bavarois met nectarine en frambozensaus is er een heerlijke creatieve versie van.
Soufflé van kwark en rode bessen
Een soufflé van kwark en rode bessen staat in een half uur op tafel. Daarmee presenteer je een perfect dessert met rode bessen in de hoofdrol.
Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept
Dit is dé basis voor nagerechten en taarten met kwark. Een bavarois van kwark verander je simpel in vruchtenkwark met het sap van vers fruit.
Kersen kwark
Deze zelfgemaakte kersen kwark moet je zeker een keer proeven. Als ontbijt of als dessert, dat maakt niet uit. Hier krijg je blije eters van!
De basisbavarois voor een kwarktaart
Kwarktaart uit een pakje, die heeft iedereen wel eens gemaakt, dat is kinderlijk eenvoudig. Wij kunnen je verklappen dat kwarktaart ook zonder dat pakje (wat trouwens vooral suiker, gelatine en smaakstof bevat) echt niet moeilijk te maken is. Voor de bodem kun je een koekbodem bakken of koekjes verkruimelen en 1/3 van het gewicht van de koekjes aan gesmolten boter toevoegen. Voor erop hebben we hier een fijn basisrecept voor kwarktaart. Verder staat er ook een mandarijn-kwark-bavarois die je voor een kwarktaart kunt gebruiken. Als je citroensap vervangt door dezelfde hoeveelheid gepureerde vruchten en er eventueel nog wat fijngesneden vruchten aan toevoegt, kun je zelf de heerlijkste taarten in verschillende smaken maken.
Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept
Dit is dé basis voor nagerechten en taarten met kwark. Een bavarois van kwark verander je simpel in vruchtenkwark met het sap van vers fruit.
Kwarktaart net even anders
Bij een kwarktaart denk je al snel aan de Hollandse versie van een bodem met een laag kwarkbavarois. Maar er kan nog veel meer met kwark. De Duitsers staan erom bekend dat ze hun kwarktaarten bakken, met en zonder fruit, de Belgen bakken geen kwarktaart maar een platte kaastaart. Iedere taart heeft een geheel eigen recept. Jij hoeft alleen nog te kiezen welke je het eerst gaat maken.
Zomers taartje met kwark en rode bessen
Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.
Kwarktaart met sinaasappel
De lekkerste kwarktaart met sinaasappel maak je zelf. Met dit recept maak je kwarktaart met een bodem van havermoutkoekjes en pure chocolade.
Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
In België noemen we kwark 'platte kaas'. Deze Belgische platte kaastaart wordt nét anders gemaakt dan zijn Nederlandse broertje.
Kwarktaart met echte aardbeien
Een makkelijk te maken kwarktaart met echte aardbeien die er geweldig uitziet. De smaak en kleur zijn puur natuur zoals het hoort.
Kwarktaart met aardbei en limoen
Een kwarktaart zelf maken is zoveel origineler en lekkerder dan een kwarktaart uit een pak. In dit recept 2 lagen kwark op een biscuitbodem.
Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
Gebakken kwarktaart is een typische Duitse lekkernij die daar liefst in de middag wordt gegeten. Hij is eenvoudig om te maken en smaakt heerlijk fris.
Deeg met kwark
Behalve voor taarten kun je kwark ook gebruiken om deeg te maken. Zo heb je oliebolletjes met een kwarkdeeg maar ook een brood. Dit brood is zo zacht en lekker dat je deze ook prima in plakjes bij de koffie kunt serveren. Of maak kleine broodjes voor een high tea. Dit kwarkbrood bevat veel minder calorieën dan cake, dus de lijners mogen ook een plakje.
Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!
Heerlijk zacht en luchtig brood zonder gist dus snel gemaakt. Kwarkbrood is lekker als ontbijt, bij een kop koffie of bij de high tea.
Kwarkbollen ( Niet uit de Airfryer, maar gewoon in olie gebakken )
Deze kwarkbollen rijzen tijdens het bakken, en daardoor zijn deze kwarkbollen supersnel gebakken. Noem het de Duitse variant op onze oliebol.
Kwark in een maaltijd
Kwark zie je ook regelmatig terug in hoofdgerechten en/of bijgerechten. Vooral in gratins wordt nogal eens kwark verwerkt. We hebben hier een paar voorbeelden voor je waarin kwark best een belangrijke rol speelt.
Gegratineerde aardappels met kwark
Een lekkere, romige, aardappelschotel uit de oven? Maak dan eens gegratineerde aardappels met kwark. Een andere manier van gratineren!
Witlof met banaan, ham en kaaskwarksaus
Probeer eens deze witlof met banaan, ham en kaaskwarksaus. Dit is een fruitige en frisse variant op de bekende witlof met ham en kaas.
Kwark een gezonde alleskunner
Die bak met kwark hoeft echt niet alleen voor het ontbijt uit de koelkast. Maak gezonde en lekkere spreads, zalige nagerechten en heerlijke taarten. Let je op de calorieën? Neem dan de magere versie. Ga je voor een echt lekkere volle smaak? Neem dan de volle variant.
Tafel lekker !!