• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Taart met verse pruimen en frangipane

door Connie Derks
in Taart
0
0
Taart met verse pruimen en frangipane

Taart met verse pruimen en frangipane –  een heerlijke amandeltaart met vers fruit die je zeker vaker gaat maken.

Puur genieten met verse pruimen

Als er in de zomer volop pruimen zijn moet je toch op zijn minst een taart met verse pruimen maken. Er zijn vele lekkere versies, maar deze is echt de allerlekkerste. Het friszure van de verse pruimen met de volle smaak van amandelen in een heerlijk zacht beslag is echt genieten. Welke pruimen je neemt, maakt niet echt veel uit geel, rood of dieppaars ze zijn allemaal even lekker in deze taart.

Frangipane wat is het?

Er is niet één recept voor frangipane. Net als bij cake zijn er veel verschillende recepten. Het bekendst is de frangipane in sloffendeeg. De ingrediënten zijn altijd eieren, suiker, amandel en boter maar dit kan per receptuur behoorlijk verschillen. De verhoudingen kunnen behoorlijk uiteen lopen, vaak worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd zoals, bloem of crème fraîche. De versie die we maken voor in deze taart met verse pruimen bevat relatief veel ei en weinig boter wat het in tegenstelling tot de meeste frangipane recepten een erg luchtig beslag maakt.

Taart met verse pruimen gebakken in een bodem

Omdat frangipane beslag vrij zoet is blijft deze makkelijk plakken. Voor de smaakbalans en om de taart mooi uit de vorm te kunnen krijgen wordt dit beslag gebakken in een bodem. In het deeg voor de bodem wordt daarom ook vrij weinig suiker gebruikt. Het is een snel en makkelijk te maken bladerdeeg dat je ook voor heel veel andere recepten kunt gebruiken. Maak er dus gelijk wat meer van en bewaar het in de diepvries zodat je de volgende keer lekker snel klaar bent.

Dit ga je vaker maken

Die volgende keer gaat er zeker komen want met dit recept maak je niet alleen een taart met verse pruimen. Ook kersen, bosvruchten, appel, peer of net wat je lekker vindt of in huis hebt, kun je in deze taart verwerken. Je kunt er voor kiezen om het verse fruit op de bodem te leggen of om het er, net als bij de taart met verse pruimen, boven in te steken. Zo heb je steeds weer een ander resultaat met hetzelfde recept.

verse pruimen

Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Taart met pruimen en franchipane

Porties: 12
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 175 gram bloem
  • 125 gram ijskoude boter
  • 25 gram boter, gesmolten
  • 1 eetlepel + 120 gram suiker
  • 2 maal een halve theelepel zout
  • 50 ml ijskoud water
  • 3 eieren
  • 135 gram amandelmeel
  • 1/2 theelepel amandelextract
  • +/- 800 gram verse pruimen
  • 75 gram amandelschaafsel
  • 2 theelepels maizena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je taart met verse pruimen en frangipane:

Dit recept is voor een vorm van 18 cm of 2 kleinere vormen.

De bodem: Meng de bloem met een halve theelepel zout en de eetlepel suiker. Rasp de 125 gram ijskoude boter boven het bloemmengsel of gebruik een foodprocessor om de boter en bloem tot kruimels te maken. De boter moet niet volledig opgenomen zijn je mag nog stukjes blijven zien, deze zorgen voor de brosheid van het deeg.

Voeg nu zoveel water toe dat het deeg net aan elkaar blijft hangen. Bewerk het deeg zo min mogelijk, het ziet er rommelig uit, maar dat is niet erg. Duw het deeg tot een dikke cirkel en leg dit op een vel bakpapier ongeveer 30 minuten in de koelkast om te rusten. Rol het deeg uit op een royaal met bloem bestoven werkplek tot een dikte van ongeveer een halve cm. Bekleed de vorm met het deeg en rol de randen mooi af. Prik de bodem in met een vork en bestrooi met de maizena. Zet in de koelkast tot gebruik.

Was en snijd de pruimen afhankelijk van de grootte in 4 of 6 partjes. Vet de vorm in met boter of een bakspray. Verwarm de oven voor op 180 graden.

De frangipane: Smelt de boter. Doe in een kom 1 ei en 2 dooiers en in een vetvrije kom 2 eiwitten. Doe de 120 gram suiker, het amandelmeel en extract met een halve theelepel zout bij het ei en de dooiers. Roer door elkaar. Voeg er de gesmolten boter aan toe. Klop de eiwitten stevig. Schep 1 flinke eetlepel eiwit bij het vrij stevige amandelmengsel en meng zodat het iets slapper wordt. Doe er de rest van het eiwit bij en spatel dit er luchtig doorheen.

Giet het beslag in de met deeg beklede vorm en steek er de pruimen in. Zorg ervoor dat het beslag net niet helemaal tot de rand komt, het komt namelijk nog omhoog tijdens het bakken. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de taart met pruimen en frangipane in ongeveer 45 tot 60 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Dit kun je testen door er licht op te duwen, veert hij terug dan is deze gaar. (Gebruik je 2 kleinere vormen dan zijn deze ongeveer 10 minuten eerder gaar.) Laat 5 minuten staan en haal hem dan uit de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Serveer de taart met verse pruimen en frangipane lauwwarm of op kamertemperatuur. Bewaren doe je hem het beste in de koelkast.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Appeltaart met verse cranberry's
Taart

Appeltaart met verse cranberry’s – Doe eens iets anders met appeltaart!

Speculaastaart met peer
Taart

Speculaastaart met peer. Een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Cheesecake met gekarameliseerde peren
Taart

Cheesecake met gekarameliseerde peren

lemon pie
Taart

Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen