Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Basilicumolie, dat maak je zelf

Basilicumolie. Vaak wordt basilicum gebruikt om er pesto van te maken, maar je kunt er ook deze frisse basilicumolie van maken met citroensap en -zest.

3.106

Basilicumolie, dat maak je zelf – Je ziet ze vast wel eens staan. De potjes met verse kruiden bij de supermarkt. Je hebt ze in peterselie, bieslook en vaak basilicum. Het voordeel van deze verse potjes kruiden is dat je ze mooi in de vensterbank kunt zetten en ze langer vers blijven dan geplukte kruiden uit het koelschap.

Over basilicum zelf is al veel geschreven, kijk bijvoorbeeld naar dit artikel waar je allerlei informatie vind over basilicum. Vaak wordt het gebruikt om er pesto van te maken zoals in dit recept of fijngesneden door of over de pasta geserveerd. Maar je kunt er ook eens deze frisse basilicumolie van maken met citroen. In dit recept word citroenzest gebruikt. Dit zijn hele fijne reepjes citroenschil. Hiervoor kun je een keukengereedschap gebruiken met de naam zesteur. Een zesteur kan je vaak bij huishoudelijke winkels en kookwinkels krijgen. Heb je deze niet in huis, gebruik dan een rasp.


Basilicumolie

  • 30 blaadjes basilicum
  • citroenzest van een 1/2 citroen
  • 2 el citroensap
  • 3 el zonnebloemolie
  • zout en peper naar smaak

Extra nodig: vijzel

Als eerste boen je de citroen met water goed schoon. Wanneer je gebruik maakt van de schil van een citroen neem dan altijd een biologische citroen. Haal je met de zesteur kleine reepjes van een halve citroen af. Pak hierna je vijzel en doe hier eerst 10 blaadjes basilicum in met de citroenzest. Vijzel deze fijn. Voeg nu weer 10 blaadjes basilicum toe met de zonnebloemolie en vijzel het weer fijn tot een pasta. Voeg daarna de laatste basilicumblaadjes en vijzel ook deze weer fijn. Voeg 2 el citroensap toe en breng het geheel ruim op smaak met zout en peper.

Je kunt de basilicumolie gebruiken om pasta op smaak te brengen, nieuwe aardappelen of lekker op getoast brood met tomaat.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer