Het lekkere basisrecept van stoofpeertjes is erg eenvoudig, maar ook echt tongstrelend. Met de 6 variatietips bereid je de stoofpeertjes op geheel eigen wijze.
Stoofpeertjes, basisrecept met handige tips
- 1 kilo stoofpeertjes
- 1 theelepel kaneel
- 2 dl rodebessensap
- 100 gr suiker
Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap, bestrooi ze met de kaneel en de suiker en giet er zoveel water bij dat de peertjes net niet onder water staan. Breng op hoog vuur met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes een paar uur stoven (de juiste stooftijd is afhankelijk van de soort en de grootte van de peertjes). Controleer of ze gaar zijn en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Schep ze uit de pan en kook het stoofvocht desgewenst in tot een kwart van het oorspronkelijke volume en schep het over de peertjes. Stoofpeertjes zijn lekker bij roodgebraden vlees, wild of gevogelte. Ze worden op kamertemperatuur geserveerd.
Variatietips met stoofpeertjes
- vervang het bessensap door rode wijn
- vervang de kaneel door 2 kaneelstokjes, een vanillestokje en een zakje vanillesuiker (dan maar 75 gr suiker toevoegen)
- vervang de kaneel geheel of gedeeltelijk door gemberpoeder voor een pittiger smaak
- grote stoofperen worden geschild en gehalveerd of in kwarten gesneden, verwijder dan de klokhuizen
- de peertjes kunnen ook als toetje worden geserveerd, met een bolletje ijs, een toefje slagroom en wat geroosterde geschaafde amandelen wordt het een feestelijk dessert
- bij gebruik van Gieser Wildeman stoofpeertjes hoeft geen suiker te worden toegevoegd.
- lekker wijntje bij je stoofpeertjes
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Bedankt allemaal voor de tips, ik ga morgen ook aan de slag met de kilo’s peren dien ik heb gekregen. Ben benieuwd. Nog nooit gemaakt. Groet Jeannine
Leuk Jeannine dat wij daaraan bij mogen dragen. En we zijn natuurlijk harstikke benieuwd naar het resultaat.
Stoofpeertjes maak ik als volgt:
3 kg stoofpeertjes, schillen en in vieren delen Klokhuis er uit
1 fles rode wijn
3 eetlepels zwarte bessensap
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels whisky
2 dessert lepels kaneel
De pan aanvullen met water tot alles net onderstaat
Op hoog vuur aan de kook brengen en daarna enige ure sudderen tot gaar
Af en toe even omroeren en smaak sap even proeven.
Wanneer gaar in sap afkoelen. Af en toe roeren
Hoe lang voor Kerst kun je de peertjes klaar maken? En koud bij het diner serveren?
Een week?
Een week kan prima hoor Joke, bewaar ze uiteraard wel goed in de koelkast.
Wij doen de peertjes wecken in HAK potten, goed uitkoken met soda of in de afwasmachine, goed afspoelen, peertjes koken en heet in de potten doen, deksel erop draien, voorzichtig is erg heet, potten 15 min. op z’n kop zetten, daarna weer recht zetten, dan hoor je plop en zijn de potten vacuum getrokken, zijn zeker een jaar houdbaar, zo doe ik het al jaren, succes ?
Leuk Joke, zo kun je nog langer genieten van het stoofperen seizoen! Leuk dat je het deelt!
Hier staan de stoofpeertjes alweer lekker te sudderen…
wij gebruiken ze meestal als nagerecht… lekker de stukjes door de vanillevla heen..
en als de saus wat dikker is.. er lekker als garnering erover heen..
De peertjes zijn in de zomer ook lekker te vervangen door galiameloen.
Bij beide nog een toef slagroom erop en smullen maar.
Klink goed ErTin, wij serveren de stoofpeertjes graag met een bolletje ijs als dessert, maar ook bij vlees- of wildgerechten zijn ze heerlijk als bijgerecht. Heb je ook onze andere recepten met stoofpeertjes gezien?
Ja die hebben wij ook gezien. Bij ons gaat met zoiets een grote pan op de kookplaat en maken dan een aantal kilo’s ineens… gemakkelijk invriezen en gemakkelijk om zo tussendoor eens aan te breken. Wij bewaren daarom vaak de lege boterkuipjes. Net genoeg voor een portie voor 2 personen.
Leuke tip die boterkuipjes 🙂 Ik zou de inhoud van zo’n kuipje alleen in m’n uppie opeten hoor… haha
Waarom moet je de stoofpeertjes niet snijden? Ik wil het graag vandaag gaan maken voor vanavond maar wil niet dat alle kinderen vanavond last hebben van de pitjes
Zo ja als ik ze in kwartjes snijd hoelang moeten ze dan koken?
Natuurlijk mag je stoofpeertjes ook in kwarten snijden Miep. Tip: Doe dit pas na het koken. Pak ze bij het steeltje en ga met een SCHERP! mes langs het klokhuis naar beneden.
De gaarheid moet je altijd voelen. Ga nooit af op de gaartijd in een recept, dat is slechts een indicatie. Prik er even met een vork in om te voelen of ze door en door gaar zijn.
Dat klinkt heerlijk, ik eet zo suikervrij mogelijk en zie: ik heb vanmorgen (per ongeluk) Wildeman Giezer peertje gekocht en geen suiker nodig lees ik nu!
Bedankt,
Gerda
Klopt, de Gieser wildeman stoofperen kunnen prima zonder suiker.
Doe er voor een extra dimensie eens een steranijs in. Erg lekker en toch fris van smaak. Ik was verkocht!
Ik gebruik i.p.v. port en rode wijn, een liter Gluhwein. Kost weinig maar smaakt heerlijk .Verder kaneelstokje, 2 kruidnagels, Limoen schilletje en 2 zakjes vanille suiker.
Lekkere Tip Hans. Gaan we zeker eens testen.
Ben van plan binnenkort eens een keer stoofpeertjes te maken, maar wat is lekker om hierbij te eten als hoofdgerecht? Ben een beetje aan het twijfelen…
Stoofpeertjes doen het prima bij vlees- en wild gerechten Maaike. Denk ook aan stoofschotels. Realiseer je dat stoofpeertjes ook vaak (net als appelmoes) als tweede bijgerecht geserveerd worden.
En wat is het geworden Maaike?
Ik stond in de supermarkt en zag spruitjes daar smaken stoofpeertjes heerlijk bij!!! dus gelijk meegenomen, maar zelf nog nooit gemaakt!! Altijd van mijn oma!!
Wat is qua smaak het grootste verschillen tussen rode wijn en bessensap?
Ben erg benieuwd!
Er is heel veel mogelijk Jantine. Met bessensap is het resultaat wat zuurder, maar je kunt ook een dubbeldrank/sap gebruiken. Erg lekker om deze na het stoven iets te binden met allesbinder. Je krijgt dan een heerlijk stroperige saus. Bij wijn vervliegt de alcohol, maar het is wel degelijk van belang welke wijn je gebruikt. Ik zal onze expert op het gebied van wijn vragen hier iets over te zeggen.
Ha Janine, in wijn en nog meer in port zit suiker. Dat maakt de peren al snel wat zoeter, daarnaast kan ik me voorstellen dat de aroma’s uit de wijn je peertjes een extra dimensie geven, maar ja, weet je, ik ben van de wijn, niet van de bessen 🙂 Zelf gebruik altijd rode wijn en een kaneelstokje voor het stoven en ik stoof de peer in zijn geheel. Dus alleen het ‘kontje’ eruit snijden.
Dank je wel! En het maakt dus uit wat voor wijn?! Tips? Ik ga het morgen namelijk meteen maken.
Ik wil het maken als bijgerecht. Wat is lekker erbij? Wat voor aardappeltjes, en wat voor vlees? Zelf ben ik niet echt fan van gekookte aardappelen, wat kan een alternatief zijm?
Een aardappelgratin en draadjesvlees. Mooie combi
Kan je stoofpeertje ook invriezen,en zo ja hoelang??
Dank u wel voor u advies.
Vriendelijke groet oma Ans.
Wil graag mijn kleinkinderen hier soms mee kunnen verassen,dan is het wel handig om ze al ingevroren in huis te hebben.
Ja hoor Ans, stoofpeertje invriezen kan prima! Wel eerst de stoofpeertjes bereiden. U kunt de stoofpeertjes dan zeker zo’n 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Hallo Ans,
stoofpeertjes kun je prima invriezen!
Ik doe ze dan in een bakje en de helft gevuld met het sap.
Groet,
Christina
Morgen maak ik voor de eerste keer stoofpeertjes klaar . Ben benieuwd !! 😉
Ze staan op! Gevarieerd en pruttelend in wijn, ruikt het hier nu heerlijk naar herfstige lekkernijen! Lekker!
Ik doe altijd port, suiker, kaneel, kruidnagel en water in de pan bij de peertjes. Heerlijk.
Ik heb ook nog een heerlijk recept voor gevulde stoofpeertjes maar op deze manier zijn ze ook heel erg lekker 😉
Leuk Linda, we zijn benieuwd naar je recept.
heb net weer een emmer peren geschild, ik doe er rietsuiker gluhwijn en een paar kaneelstokjes bij en dan tot morgenochtend op een zacht pitje laten garen. heerlijk
Voor hoeveel personen heb je geschild bets? haha. Leuk dat je rietsuiker en glühwein gebruikt. Dat geeft nog meer dimensie aan dit nostalgische gerecht. We houden van dat experimenteren en nodigen dan ook iedereen uit om hun stoofpeertjes recepten hier te laten horen.
Fantastisch recept, vanmiddag gemaak t en vanavond gegeten bij een hertenbiefstukje.
Heeeerlijk!
Leuk Marlies, dat horen we graag.