• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Stoofpeertjes, basisrecept met handige tips

door Redactie
in Bijgerecht
0
39
Overal weer stoofpeertjes te koop

Het lekkere basisrecept van stoofpeertjes is erg eenvoudig, maar ook echt tongstrelend. Met de 6 variatietips bereid je de stoofpeertjes op geheel eigen wijze.

Stoofpeertjes, basisrecept met handige tips

  • 1 kilo stoofpeertjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 dl rodebessensap
  • 100 gr suiker

Schil de peertjes, laat ze heel en laat de steeltjes zitten. Leg de peren in een pan, overgiet ze met het bessensap, bestrooi ze met de kaneel en de suiker en giet er zoveel water bij dat de peertjes net niet onder water staan. Breng op hoog vuur met het deksel op de pan aan de kook, draai het vuur laag en laat de peertjes een paar uur stoven (de juiste stooftijd is afhankelijk van de soort en de grootte van de peertjes). Controleer of ze gaar zijn en laat de peertjes in het vocht afkoelen. Schep ze uit de pan en kook het stoofvocht desgewenst in tot een kwart van het oorspronkelijke volume en schep het over de peertjes. Stoofpeertjes zijn lekker bij roodgebraden vlees, wild of gevogelte. Ze worden op kamertemperatuur geserveerd.

Variatietips met stoofpeertjes

  • vervang het bessensap door rode wijn
  • vervang de kaneel door 2 kaneelstokjes, een vanillestokje en een zakje vanillesuiker (dan maar 75 gr suiker toevoegen)
  • vervang de kaneel geheel of gedeeltelijk door gemberpoeder voor een pittiger smaak
  • grote stoofperen worden geschild en gehalveerd of in kwarten gesneden, verwijder dan de klokhuizen
  • de peertjes kunnen ook als toetje worden geserveerd, met een bolletje ijs, een toefje slagroom en wat geroosterde geschaafde amandelen wordt het een feestelijk dessert
  • bij gebruik van Gieser Wildeman stoofpeertjes hoeft geen suiker te worden toegevoegd.
  • lekker wijntje bij je stoofpeertjes

Meer stoofpeertjes recepten vind je hier

Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Tags: Fruit
DeelPin139Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Ovenaardappelen met Ras el Hanout
Bijgerecht

Ovenaardappelen met ras el hanout

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

Reacties 39

  1. Jeannine Dirksen says:
    2 jaar geleden

    Bedankt allemaal voor de tips, ik ga morgen ook aan de slag met de kilo’s peren dien ik heb gekregen. Ben benieuwd. Nog nooit gemaakt. Groet Jeannine

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Jeannine dat wij daaraan bij mogen dragen. En we zijn natuurlijk harstikke benieuwd naar het resultaat.

      Beantwoorden
  2. Barend says:
    4 jaar geleden

    Stoofpeertjes maak ik als volgt:
    3 kg stoofpeertjes, schillen en in vieren delen Klokhuis er uit
    1 fles rode wijn
    3 eetlepels zwarte bessensap
    1 eetlepel citroensap
    3 eetlepels whisky
    2 dessert lepels kaneel
    De pan aanvullen met water tot alles net onderstaat
    Op hoog vuur aan de kook brengen en daarna enige ure sudderen tot gaar
    Af en toe even omroeren en smaak sap even proeven.
    Wanneer gaar in sap afkoelen. Af en toe roeren

    Beantwoorden
  3. Joke says:
    4 jaar geleden

    Hoe lang voor Kerst kun je de peertjes klaar maken? En koud bij het diner serveren?
    Een week?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Een week kan prima hoor Joke, bewaar ze uiteraard wel goed in de koelkast.

      Beantwoorden
  4. Joke de Langen says:
    5 jaar geleden

    Wij doen de peertjes wecken in HAK potten, goed uitkoken met soda of in de afwasmachine, goed afspoelen, peertjes koken en heet in de potten doen, deksel erop draien, voorzichtig is erg heet, potten 15 min. op z’n kop zetten, daarna weer recht zetten, dan hoor je plop en zijn de potten vacuum getrokken, zijn zeker een jaar houdbaar, zo doe ik het al jaren, succes ?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Leuk Joke, zo kun je nog langer genieten van het stoofperen seizoen! Leuk dat je het deelt!

      Beantwoorden
  5. ErTin says:
    6 jaar geleden

    Hier staan de stoofpeertjes alweer lekker te sudderen…
    wij gebruiken ze meestal als nagerecht… lekker de stukjes door de vanillevla heen..
    en als de saus wat dikker is.. er lekker als garnering erover heen..
    De peertjes zijn in de zomer ook lekker te vervangen door galiameloen.
    Bij beide nog een toef slagroom erop en smullen maar.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Klink goed ErTin, wij serveren de stoofpeertjes graag met een bolletje ijs als dessert, maar ook bij vlees- of wildgerechten zijn ze heerlijk als bijgerecht. Heb je ook onze andere recepten met stoofpeertjes gezien?

      Beantwoorden
      • ErTin says:
        6 jaar geleden

        Ja die hebben wij ook gezien. Bij ons gaat met zoiets een grote pan op de kookplaat en maken dan een aantal kilo’s ineens… gemakkelijk invriezen en gemakkelijk om zo tussendoor eens aan te breken. Wij bewaren daarom vaak de lege boterkuipjes. Net genoeg voor een portie voor 2 personen.

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          6 jaar geleden

          Leuke tip die boterkuipjes 🙂 Ik zou de inhoud van zo’n kuipje alleen in m’n uppie opeten hoor… haha

          Beantwoorden
  6. Miep says:
    7 jaar geleden

    Waarom moet je de stoofpeertjes niet snijden? Ik wil het graag vandaag gaan maken voor vanavond maar wil niet dat alle kinderen vanavond last hebben van de pitjes

    Zo ja als ik ze in kwartjes snijd hoelang moeten ze dan koken?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Natuurlijk mag je stoofpeertjes ook in kwarten snijden Miep. Tip: Doe dit pas na het koken. Pak ze bij het steeltje en ga met een SCHERP! mes langs het klokhuis naar beneden.

      De gaarheid moet je altijd voelen. Ga nooit af op de gaartijd in een recept, dat is slechts een indicatie. Prik er even met een vork in om te voelen of ze door en door gaar zijn.

      Beantwoorden
  7. WindindeWilgen says:
    7 jaar geleden

    Dat klinkt heerlijk, ik eet zo suikervrij mogelijk en zie: ik heb vanmorgen (per ongeluk) Wildeman Giezer peertje gekocht en geen suiker nodig lees ik nu!
    Bedankt,
    Gerda

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Klopt, de Gieser wildeman stoofperen kunnen prima zonder suiker.

      Beantwoorden
  8. Marie Louise says:
    8 jaar geleden

    Doe er voor een extra dimensie eens een steranijs in. Erg lekker en toch fris van smaak. Ik was verkocht!

    Beantwoorden
  9. Snellie says:
    8 jaar geleden

    Ik gebruik i.p.v. port en rode wijn, een liter Gluhwein. Kost weinig maar smaakt heerlijk .Verder kaneelstokje, 2 kruidnagels, Limoen schilletje en 2 zakjes vanille suiker.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Lekkere Tip Hans. Gaan we zeker eens testen.

      Beantwoorden
  10. Maaike says:
    8 jaar geleden

    Ben van plan binnenkort eens een keer stoofpeertjes te maken, maar wat is lekker om hierbij te eten als hoofdgerecht? Ben een beetje aan het twijfelen…

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Stoofpeertjes doen het prima bij vlees- en wild gerechten Maaike. Denk ook aan stoofschotels. Realiseer je dat stoofpeertjes ook vaak (net als appelmoes) als tweede bijgerecht geserveerd worden.

      Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      En wat is het geworden Maaike?

      Beantwoorden
    • Anouk says:
      8 jaar geleden

      Ik stond in de supermarkt en zag spruitjes daar smaken stoofpeertjes heerlijk bij!!! dus gelijk meegenomen, maar zelf nog nooit gemaakt!! Altijd van mijn oma!!

      Beantwoorden
  11. tinus144 says:
    8 jaar geleden

    Wat is qua smaak het grootste verschillen tussen rode wijn en bessensap?
    Ben erg benieuwd!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Er is heel veel mogelijk Jantine. Met bessensap is het resultaat wat zuurder, maar je kunt ook een dubbeldrank/sap gebruiken. Erg lekker om deze na het stoven iets te binden met allesbinder. Je krijgt dan een heerlijk stroperige saus. Bij wijn vervliegt de alcohol, maar het is wel degelijk van belang welke wijn je gebruikt. Ik zal onze expert op het gebied van wijn vragen hier iets over te zeggen.

      Beantwoorden
    • Marja van Beek says:
      8 jaar geleden

      Ha Janine, in wijn en nog meer in port zit suiker. Dat maakt de peren al snel wat zoeter, daarnaast kan ik me voorstellen dat de aroma’s uit de wijn je peertjes een extra dimensie geven, maar ja, weet je, ik ben van de wijn, niet van de bessen 🙂 Zelf gebruik altijd rode wijn en een kaneelstokje voor het stoven en ik stoof de peer in zijn geheel. Dus alleen het ‘kontje’ eruit snijden.

      Beantwoorden
      • tinus144 says:
        8 jaar geleden

        Dank je wel! En het maakt dus uit wat voor wijn?! Tips? Ik ga het morgen namelijk meteen maken.
        Ik wil het maken als bijgerecht. Wat is lekker erbij? Wat voor aardappeltjes, en wat voor vlees? Zelf ben ik niet echt fan van gekookte aardappelen, wat kan een alternatief zijm?

        Beantwoorden
        • Lekker Tafelen says:
          8 jaar geleden

          Een aardappelgratin en draadjesvlees. Mooie combi

          Beantwoorden
  12. Ans says:
    8 jaar geleden

    Kan je stoofpeertje ook invriezen,en zo ja hoelang??
    Dank u wel voor u advies.
    Vriendelijke groet oma Ans.
    Wil graag mijn kleinkinderen hier soms mee kunnen verassen,dan is het wel handig om ze al ingevroren in huis te hebben.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Ja hoor Ans, stoofpeertje invriezen kan prima! Wel eerst de stoofpeertjes bereiden. U kunt de stoofpeertjes dan zeker zo’n 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.

      Beantwoorden
    • Christina says:
      8 jaar geleden

      Hallo Ans,
      stoofpeertjes kun je prima invriezen!
      Ik doe ze dan in een bakje en de helft gevuld met het sap.
      Groet,
      Christina

      Beantwoorden
  13. Beke says:
    9 jaar geleden

    Morgen maak ik voor de eerste keer stoofpeertjes klaar . Ben benieuwd !! 😉

    Beantwoorden
  14. Ruth says:
    9 jaar geleden

    Ze staan op! Gevarieerd en pruttelend in wijn, ruikt het hier nu heerlijk naar herfstige lekkernijen! Lekker!

    Beantwoorden
  15. Danielle says:
    9 jaar geleden

    Ik doe altijd port, suiker, kaneel, kruidnagel en water in de pan bij de peertjes. Heerlijk.

    Beantwoorden
  16. Linda de Nijs says:
    10 jaar geleden

    Ik heb ook nog een heerlijk recept voor gevulde stoofpeertjes maar op deze manier zijn ze ook heel erg lekker 😉

    Beantwoorden
    • admin says:
      10 jaar geleden

      Leuk Linda, we zijn benieuwd naar je recept.

      Beantwoorden
  17. bets says:
    10 jaar geleden

    heb net weer een emmer peren geschild, ik doe er rietsuiker gluhwijn en een paar kaneelstokjes bij en dan tot morgenochtend op een zacht pitje laten garen. heerlijk

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen (Tijmen) says:
      10 jaar geleden

      Voor hoeveel personen heb je geschild bets? haha. Leuk dat je rietsuiker en glühwein gebruikt. Dat geeft nog meer dimensie aan dit nostalgische gerecht. We houden van dat experimenteren en nodigen dan ook iedereen uit om hun stoofpeertjes recepten hier te laten horen.

      Beantwoorden
  18. Marlies Legierse says:
    12 jaar geleden

    Fantastisch recept, vanmiddag gemaak t en vanavond gegeten bij een hertenbiefstukje.
    Heeeerlijk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      12 jaar geleden

      Leuk Marlies, dat horen we graag.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen