Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Doro wot, Ethiopische kipstoof- uit het kookboek bandeet

3 2.489

Doro wot, Ethiopische kipstoof

Het recept voor Doro wot  kan je vinden in het kookboek bandeet. Een boek geschreven door journaliste Tefke van Dijk en de kok van popdium Doornroosje, Nienke van Hunen. (Literair Productiehuis Wintertuin). Tefke interviewde de bands waar Nienke voor kookt. Het boek gaat dan ook over bands en eten. Bij ieder interview staat een recept van een gerecht dat Nienke voor de bands maakte. Ik maakte special voor Lekker Tafelen (vast) drie recepten uit het boek: champignons in kokossaus, aardappeltjes uit de oven met gember, knoflook, koenjit en nootmuskaat en deze doro wot.

Een fragment uit het interview met de bassist van de IJslandse band “Of Monsters And Men”

Kip is goed eten voor een show omdat het licht vlees is. De saus is echt heel lekker

Bassist Kristján Páll Kristjánsson gaat mee naar de kleine ruimte naast de garderobe voor het interview. Al snel blijkt dat de IJslanders rare gewoonten hebben als het om eten gaat. Kristján bekent direct dat hij een fastfood verslaving heeft. Hij houdt veel van hamburgers en pizza’s. Zelf kan hij niet veel koken, alleen barbecueën. Hij vertelt over een typische IJslandse eettraditie: “Na de wereldoorlogen was er niet veel over om te eten in ons land. Mensen aten alles: haai, schapenkoppen, ramtestikels. Eigenlijk alle restjes van een dier. Op onze nationale feestdag denken we terug aan deze tijd door al die dingen weer te eten.” Ze drinken dan ook veel alcohol om de smaak te doden. Kristján houdt echt van eten en eet alles. Dat zie je ook terug in zijn e-mailadres: ‘iliketoeat’. Op tournee moet Kristján gezond eten, anders zou hij “echt dik worden”. Hij probeert vooral veel kip en groenten te eten. De doro wot viel dan ook goed in de smaak bij hem.

Het recept voor doro wot, Ethiopische kipstoof
  • 750 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • ½ blikje tomatenpuree (35 gram)
  • *3 el berbere (kruidenmix)
  • 1 dl water
  • 1 tl zout
  • zonnebloemolie

Doro wot, Ethiopische kipstoof, het kruidenmengsel berbere*De kruidenmix met de naam “berbere”, maakt dit gerecht typisch Ethiopisch. Je maakt het mengsel eenvoudig zelf: meng 3 eetlepels paprikapoeder met 1 theelepel  (tl) chilipoeder, 1 tl fenegriekzaad, ½ tl gemberpoeder,  ½ tl kaneel, ½ tl kardemom en ½ tl zwarte peper. Je kunt de berbere lange tijd bewaren en er ook rund- of varkensvlees mee kruiden.

Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Snijd de kipfilet in gelijknamige dobbelsteentjes. Bak ze aan in zonnebloemolie in een braadpan, haal het vlees uit de pan.

Fruit de uien en knoflook in de braadpan met vleesaanbaksels. Voeg de tomatenpuree, de berbere en het zout toe en laat de geuren vrijkomen. Voeg dan het water en de kipstukjes toe en laat 15 minuten op heel zacht vuur gaar stoven met de deksel erop. Het vlees moet lekker zacht en mals worden.Doro wot, Ethiopische kipstoof, het recept

Ik ben eigenwijs geweest en maakte het gerecht met kippendijen in plaats van kipfilet. De kippendijen moeten/mogen iets langer stoven voor ze gaar zin. Met kippendijen beloop je minder snel de kans dat het vlees uitdroogt, daarom gaat mijn (persoonlijke) voorkeur daar naar uit. Het voordeel van de kipfilet is dat je (iets) sneller klaar bent. Serveer er boontjes bij of een salade met komkommer en tomaat óf een salade met gegrilde aubergines. Ook leuk om te combineren met het van origine Griekse gerecht: gegrilde aubergine met feta.  

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. joke-inkoken zegt

    Beste George,

    Bedankt voor je reactie. De “maakster” van dit recept, poppodium kok Nienke van Hunen zal de berbere kruidenmix vermoedelijk bewust niet te pittig gemaakt hebben omdat ze voor popartiesten kookt die na het eten nog op moeten treden. Pittig eten- erg pittig eten, wordt lang niet door iedereen goed verdragen. Wie net als jij van pittig eten houdt, kan natuurlijk meer chilipoeder toevoegen.

  2. George Sindram zegt

    Enige jaren heb ik in Ethiopie en Eritrea gewoond. Inderdaad, doro wot is een van de favoriete gerechten in die landen.
    Mijn ervaring is alleen dat de kruidemix “berbere” daar ter plekke met veel meer chilipoeder klaargemaakt wordt. Ik eet graag pittige gerechten en vind dat een pot sambal zich qua pittigheid staat te schamen naast de berbere.
    Het is overigens een erg lekker gerecht en ik ben het er mee eens dat je beter kippendijen kunt nemen dan kipfilet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More