Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eenvoudig Spaans dessert: Flan de Huevos (Caramelcrème)

De flan de huevos is het Spaanse broertje van de Franse crème caramel, alleen nóg eenvoudiger te maken. De ingrediënten heb je meestal zelfs al in huis!

0 8.422

Eenvoudig Spaans dessert: Flan de Huevos – Ja echt, het is een eenvoudig dessert. Je hebt weinig ingrediënten nodig en zeg nou zelf dit heb je meestal ook wel in je keukenkastje staan. Het is een beetje het Spaanse broertje van de Franse crème caramel, alleen heb je geen au-bain-marie nodig. Een heerlijk Spaans dessert!


Eenvoudig Spaans dessert: Flan de Huevos

Voor 8 personen:

  • 150 gr suiker
  • 3/4 l melk
  • 1 vanillepeultje
  • 3 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 8 vuurvaste vormpjes (100 ml inhoud)
  • 1 vuurvaste ovenschaal waar de 8 vormpjes in passen
  • 1 dubbele krantenpagina voor in de ovenschaal
  • 8 dessertschaaltjes

Verwarm de vormpjes bij 80 graden in een voorverwarmde oven op. Doe 100 gram suiker in een pan en laat hem bij lage temperatuur smelten tot lichte caramel. Neem de vormpjes uit de oven en verdeel met een iets verwarmde lepel de caramel daarover, zodat de bodem bedekt is. Laat dat een beetje afkoelen en zet de vormpjes in de koelkast.

Doe de melk met de rest van de suiker in een pan. Snijd het vanillestokje overlangs open en krab het merg eruit. Doe het merg en de vanillesuiker in de melk en breng deze aan de kook. Klop ondertussen de eieren en de eierdooiers in een kom los, maar niet schuimig. Schenk de hete melk met de vanille er al roerend bij. Laat de eier-vanillemelk afkoelen.

Verwarm de over voor tot 180 graden (hete lucht 160 graden). Vouw de krant dubbel en leg die in de ovenschaal (deze zorgt ervoor dat de vormpjes geen direct contact met de bodem hebben en de flan gelijkmatig kan garen in het waterbad). Neem de vormpjes uit de koelkast en zet ze met enige onderlinge afstand op de krant in de ovenschaal. Breng het water voor het waterbad aan de kook.

Schenk de eier-vanillemelk door een fijne zeef in een maatbeker en vul voorzichtig de vormpjes. Schenk het hete water in de ovenschaal tot de vormpjes voor twee derde in het water staan. Schuif de ovenschaal voorzichtig in het midden van de hete oven en laat de flan in 30 minuten stollen. Neem de vormpjes uit de oven en laat ze in ongeveer 1 uur afkoelen. Dek de vormpjes af met folie en zet ze minstens 4 uur (bij voorkeur 24 uur) in de koelkast.

Maak de flan de huevos  voor het serveren met een scherp mes los van de rand en stort ze op een vlak dessertschaaltje.

Garneren naar keuze met: verse aardbeien of in sinaasappellikeur gemarineerde partjes sinaasappel.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer