Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

1 1.576

Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas – Als je uien poft, krijgen ze een heerlijke, bijna zoete smaak. Bijkomend voordeel is, dat ze minder heftig op je darmen inwerken.  Normaal gesproken gebruik ik rode uien voor dit feestelijke  voorgerechtje. Maar, je kunt ook de beroemde  Roscoff uien gebruiken. Ik trof deze uien een poosje geleden toevallig aan bij een van de groothandels en was meteen nieuwsgierig naar de smaak en de herkomst van deze “culinaire” uien. De groenteman ter plekke wist er jammer genoeg niet veel meer over te vertellen, dan dat ze een of ander kwaliteitskeurmerk zouden hebben. Omdat ze er zo mooi en lekker uitzagen, opgebonden in strengen zoals je dat ook wel ziet bij knoflook, heb ik ze meegenomen. Hoewel Roscoff uien veel duurder zijn dan gewone uien, kreeg ik geen spijt van mijn aankoop. Wat een heerlijke uien! Thuis heb ik natuurlijk alsnog de achtergrondinformatie van deze uien opgezocht. Het is maar een weetje, voor wie ze toevallig ook eens ergens tegenkomt…

Roscoff uien worden geteeld in het Franse plaatsje Roscoff. Roscoff ligt aan de noordkust van Bretagne in het departement Finistère. Het gebied staat bekend om zijn gematigde klimaat. De grond wordt er vruchtbaar gemaakt met zeewier. De teelt van de Roscoff uien ontstond in de 17e eeuw en heeft zich in de 18e eeuw verder ontwikkeld in de streek rondom Roscoff om te kunnen voldoen aan de vraag van de zeevaart naar lang houdbaar voedsel met een hoog vitamine C gehalte. (De aardappel was in die tijd nog onbekend.) In de 19e eeuw, toen de handel terugliep, begonnen de uientelers hun waar aan de overkant van het kanaal te verkopen, waardoor de Gepofte uien met rode wijnsiroop en blauwschimmelkaas- Onion Jonnykwalitatief zeer goede uien hun internationale faam verwierven. De Engelsen noemden een Franse uienhandelaar een (Onion) Jonny. De “Jonnies” verkochten hun waar lopend of op de fiets van deur tot deur.

In 2009 verkregen de uien een “Appellation d’origine contrôlée ‘oignon de Roscoff” (AOC). Het keurmerk waar de groenteman van de groothandel ongetwijfeld op doelde en dat aangeeft dat de uien daadwerkelijk in het Roscoff gebied geteeld zijn en dat ze voldoen aan alle strenge kwaliteitseisen. Roscoff uien hebben bijvoorbeeld geen chemische anti-kiem behandeling ondergaan. De uien drogen goed en ze zijn een jaar lang houdbaar. Ze zijn zoet van smaak, niet te scherp en dus uitermate geschikt om ook rauw te gebruiken.

Ik heb nu een hele uitstap gemaakt door over de Roscoff uien te vertellen, maar laat je hier vooral niet door weerhouden het voorgerecht met “gewone” rode uien te maken. Een rode ui doet het in dit gerechtje  alleen al goed door zijn kleur en zoals ik al zei, door het poffen worden ze zoeter.

De keuze voor de blauwschimmelkaas heb ik bewust open gelaten. Wil je een  milde, niet te zoute kaas, kies dan bijvoorbeeld voor een Franse Bleu d’Auvergne of een Bleu de Gex, maar ook de Deense Blue Castello zou je kunnen bevallen. Wie kaas met een bite wil, neemt bijvoorbeeld een Franse Roquefort of een pikante Italiaanse Gorzonzola.

Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas
  • 4 rode uien (of Roscoff uien) van gelijke grootte
  • een flinke hoeveelheid grof zeezout
  • 250 ml rode wijn
  • 3 el suiker
  • zout en peper
  • 100 gram blauwschimmelkaas

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kies een niet te grote ovenschaal uit waar de vier uien naast elkaar rechtopstaand inpassen.
Strooi een laag grof zeezout  over de bodem van de ovenschaal. Duw de uien met de kontjes in het zout, zodat ze rechtop blijven staan. Pof de uien, onafgedekt  in circa 1 uur gaar in de oven.

In de tussentijd kook je de wijn in (rode port mag ook) met de suiker en peper en zout naar smaak tot je een siroopje krijgt (15 à 20 minuten of zoveel langer als nodig is om een dikke, maar nog vloeibare siroop te krijgen).

Neem de uien uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen tot je ze net beet kunt pakken. Knip de puntjes van de buitenste rokken af en vouw de schil en de rokken iets open tot je een bloemvormige ui krijgt. Zet de uien op vier kleine borden, schenk de siroop over en naast de uien. Verbrokkel dan de kaas over de uien en serveer het gerechtje direct.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer