Gestoofde lamsschenkels met tomaten-rode wijnsaus
In Nederland is de lamsschenkel niet het meest alledaagse stukje vlees, zonde want dit lamsvlees is heel lekker! In Australië en Nieuw-Zeeland is de lamsschenkel erg populair en zelfs het meest verkochte stuk vlees in de betere restaurants!
Lamsschenkel is perfect in een stoofschotel, het vlees wordt heerlijk zacht en mals. Door het stoven neemt het vlees de smaken van de groenten en kruiden op en valt het vlees zo van het bot. De schenkels worden door het lam intensief gebruikt hierdoor bevat dit vlees veel collageen. Dit zorgt ervoor dat het vlees smeuïg blijft na de garing. Het been(merg) van de schenkel bevat veel smaakstoffen, deze komen tijdens het kookproces langzaam vrij.
Qua smaken kun je alle kanten op met lamsschenkels; denk bijvoorbeeld aan Mediterrane of Oosterse smaken. Ik koos voor een vrij klassieke stoof met een tomaten-rode wijnsaus. Het is een heel simpel te bereiden recept. Je hebt alleen wat tijd nodig om alle smaken heerlijk tot hun recht te laten komen. Onder het recept zal ik nog een aantal variatie ideeën met jullie delen.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 kleine winterpeen, in schijfjes
- 1 stengel bleekselderij, in schijfjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 lamsschenkels met been
- 250 ml kippenbouillon
- 250 ml rode wijn
- 1 blikje tomatenblokjes, 400 gr
- 2 takjes rozemarijn
- 60 gr roomboter
- zeezout
- peper
Zo maak je dit gerecht:
Laat het vlees voor het bereiden eerst goed op kamertemperatuur komen. Haal de lamsschenkels een uur voor gebruik uit de koelkast.
Dep de lamsschenkels droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Smelt de boter in een grote braadpan tot het een goudbruine kleur krijgt. Bak de lamsschenkel om en om in de pan tot ze bruin gebakken zijn. Haal de schenkels uit de pan.
Fruit de ui en knoflook een paar minuten in het braadvocht van de schenkels. Voeg daarna de wortel, paprika en bleekselderij toe en bak voor 5 minuten mee.
Voeg de tomatenblokjes, rozemarijn, wijn en bouillon toe. Leg de schenkels terug in de braadpan. Laat de lamsschenkels nu voor z’n 2 uur op laag vuur stoven. Voeg eventueel bouillon of wijn toe als de saus te dik wordt.
Haal de malse lamsschenkels uit de pan en pureer de saus.
Serveer de lamsschenkels bijvoorbeeld met zoete aardappelpuree. Heerlijk op smaak gebracht met mosterd en verse bieslook.
Tafel lekker!
Variatie ideeën
Ik koos ervoor om de lamsschenkels te stoven in wijn, maar je kunt hiervoor ook bier gebruiken. Lam is ook erg lekker in combinatie met gedroogd fruit, voeg ook eens rozijnen, krenten, cranberry´s of bijvoorbeeld abrikozen toe aan je stoofschotel.
Lamsschenkel wordt ook vaak bereid in de tajine. Stap eens in een andere wereld en bereid een Marokkaanse stoofschotel. Gebruik hiervoor specerijen zoals gember, kaneel, ras-el-hanouth, komijnpoeder, korianderpoeder en harissa.
Je kunt lamsschenkels ook gebruiken in curry´s, een lekker Thaise curry bijvoorbeeld met kokosmelk, limoen, citroengras en kardemom.
Ik koos ervoor de lamsschenkels te combineren met zoete aardappelpuree. Maar je kunt ook kiezen voor normale aardappelpuree, saffraanrisotto, rijst, bulgur of couscous. Lamsschenkels worden ook vaak gecombineerd met linzen. Zo op het bord maar bijvoorbeeld ook in linzensoep uit het Midden-Oosten.
Ook leuk; van bovenstaand recept hield ik nog wat saus over. De hoeveelheid vocht heb je nodig om het vlees in te stoven maar kan teveel zijn als saus. Ik heb de saus bewaard en later gebruikt als pastasaus, heerlijk!
Tot slot
Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien hoe veelzijdig lamsschenkels zijn. Je kunt niet alleen allerlei verschillende smaken toevoegen en zo verschillende gerechten en werelden op tafel zetten. Ook kun je lamsschenkels vrijwel met alles combineren uit de groep koolhydraten. Dus vraag je slager om lamsschenkels en ontdek dit stukje vlees!
Beste mensen van Lekker Tafelen,
In bovengenoemd recept van de lamsschenkel staat rozemarijn in de lijst van ingrediënten maar het komt nergens meer voor in de info over bereiding.
Goed opgemerkt Julietta, we hebben dat nu aangepast in de omschrijving.
Klinkt heerlijk! Is lamsschenkel na het stoven goed te houden in de koelkast om de volgende dag opnieuw op te warmen en op te dienen?
Jazeker Alinda… Zo’n stoofschotel is vaak de volgende dag nog lekkerder.