Ananas, een prachtige en statige vrucht. We nemen vaak niet meer de tijd om hem van z’n jasje te ontdoen en gaan dan maar over op blikvoer. We leggen bewust de nadruk op blikvoer, want je moet ze zeker eens naast elkaar eten. Je doet het dan echt nooit meer. Leer je de kunt van het ananas snijden even aan, en je zult zien hij is zo schoon. En dat is zo lekker. Bij deze een prachtig gerecht om weer eens te expirimenteren.
- 1 verse ananas
- wat takjes verse rozemarijn
- 2 vanillestokjes
- 2 kaneelstokjes
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels honing
- 2 deciliter room
Snijd kop en kont van de ananas en snijd daarna wat royaal de schil eraf zodat alle ogen weg zijn. Gebruik een mes of appelboor om de harde kern er uit te halen.
Vul de ontstane holte met twee takjes rozemarijn, 2 vanillestokjes en 2 kaneelstokjes. Smelt de suiker in een ruime braadslede zodat deze licht karameliseert. Voeg dan de boter, de honing en de room toe en kook het geheel al roerend tot een gladde saus.
Leg de ananas in de saus en schep de saus over de ananas. Zorg dat je het vruchtvlees aan alle kanten bedruipt met de saus. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven en laat het geheel 1 uur garen. Schep het liefst halverwege de oventijd de saus nogmaals over de ananas.
Haal na een uur de ananas uit de oven. Verwijder de kruiden uit de holte en snijd in plakken.
Schep er nog eens de saus overheen en serveer direct.
Tip: Serveer de ananasschijven met een bolletje ijs dat je op een kletskopje (koekje) schept. Garneer met een takje rozemarijn als je dat nog over hebt.