Halloumi in filodeeg – Je kent ze misschien wel, de typische Turkse Börek, waarbij je feta in yufka-of filodeeg rolt. Dit soort börek staat ook wel bekend als sigara böregi, genoemd naar de langwerpige, sigaarachtige vorm van dit hapje. Vandaag maken we eens een variant op dit hapje. We vullen het filodeeg met halloumi in plaats van met feta.
Halloumi in filodeeg, een heerlijk warm hapje!
We gaan halloumi in filodeeg maken. Maar wat is dan halloumi? Halloumi is een kaas gemaakt van schapen- en geitenkaas. De kaas is afkomstig uit Cyprus en staat bekend om zijn unieke, wat zoutige smaak. De kaas heeft een heel bijzondere textuur, want hij “piept” een beetje als je hem eet. Net zoals feta, is halloumi een kaas die bijzonder geschikt is voor warme bereidingen. Of je hem nu grilt, bakt of verwarmt in de oven, of verwerkt in een hapje als halloumi in filodeeg, het is allemaal mogelijk. Het kaasje is koud niet echt lekker en wordt dan eigenlijk ook zelden rauw gegeten.
Wat is het verschil tussen filodeeg en bladerdeeg?
In het recept rollen we de halloumi in filodeeg. Wat is het verschil met bladerdeeg? Bladerdeeg wordt gemaakt van water, bloem en boter, terwijl filodeeg gemaakt wordt van water, bloem en olie. In tegenstelling tot filodeeg, bestaat bladerdeeg uit heel veel verschillende laagjes, waartussen je telkens een laagje roomboter vindt. Dit maakt filodeeg ook heel wat gezonder dan bladerdeeg. Filodeeg betekent letterlijk ‘laagje’ en duidt hier op het bereidingsproces. Het deeg wordt met een machine heel dun uitgerold. Doordat filodeeg wat dunner is, is het kwetsbaarder en zul je hiermee voorzichtiger te werk moeten gaan dan met bladerdeeg. Je kunt ervoor kiezen om filodeeg uit de vriezer te kopen, maar dan heb je meer kans dat dit afbrokkelt. Je kiest dus het best voor vers filodeeg om de halloumi in te rollen.
Tip: serveer halloumi in filodeeg eens met een heerlijke dip!
Halloumi in filodeeg
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 vellen filodeeg
- 200 gram halloumi
- een handvol peterselie
- olijfolie
- een handvol sesamzaad
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je halloumi in filodeeg:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Neem één vel filodeeg en smeer hier de olijfolie uit. Neem vervolgens een tweede vel en leg die over de eerste vel. Smeer opnieuw een laag olijfolie en zorg voor een egaal vlak.
Snijd ondertussen de halloumi in frietjes vorm. Leg de stukjes halloumi in een rijtje op het filodeeg, snipper er wat peterselie over. Rol het vel filodeeg om de halloumi op, terwijl je de zijkanten naar binnen vouwt (tijdens het rollen).
Werk de rolletjes af met wat sesamzaad.
Plaats de rolletjes op het bakpapier.
Bak de rolletjes 20 minuten in de oven.
Haal de rolletjes dan uit de oven en serveer met de overgebleven peterselie.
Tafel Lekker !!