Pizza breekbrood – Ben jij ook zo gek op pizza? Hier is een leuk alternatief om eens op een originele manier pizza te serveren. Leuk voor een feestje of als lunch.
Wil je eens iets heel anders met de bekende pizza? Maak dan dit pizza breekbrood. Het is een mix van pizza en breekbrood geworden. Dit pizza breekbrood is als basis gevuld met een lekkere pittige tomatensaus en mozzarella. Ik heb er stukjes gekookte ham en geraspte oude kaas bij gedaan. Je kunt ook kiezen voor salami, rookspek, tonijn, prei, paprika of net wat je lekker vind. Zorg er wel voor dat je de vulling fijn snijdt zodat je de rondjes goed er omheen kunt vouwen. In het begin heb je misschien de neiging om er teveel saus in te doen, maar echt een klein theelepeltje is genoeg. Zorg er wel voor dat de saus lekker pittig is.
Pizza breekbrood
Pizza breekbrood voor een springvorm van 28 cm
Voor het deeg:
- 125 gram melk
- 125 gram yoghurt
- 7 gram droge gist of 21 gram verse gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 1 theelepel zout
- 500 gram bloem
- 65 gram olie naar wens
Voor de saus:
- 100 gram gezeefde tomaten (passata)
- 1 theelepeltje chili vlokken (naar smaak)
- kruiden naar smaak, zoals bv. basilicum, tijm of provinciaalse kruiden
Voor de vulling:
- 1 bol mozzarella geraspt of fijn gesneden.
- +/- 150 gram vlees, vis of extra kaas
Zo maak je het pizza breekbrood:
Zorg als eerste dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de bloem, suiker en het ei in een kom. Los de gist op in de lauwe melk en voeg deze samen met de yoghurt aan de bloem toe. Kneed tot het vocht is opgenomen en voeg er dan het zout en de olijfolie aan toe. Kneed nu door tot een soepel deeg. Leg het deeg te rusten in een kom die je hebt ingestreken met olie en dek deze af met huishoudfolie. Zet dit op een warme tochtvrije plaats tot het deeg in volume verdubbeld is. Dit zal ongeveer een uurtje zijn.
Maak de saus door de ingrediënten koud door elkaar te mengen. Snij en mix de vulling. Bekleed een vorm met bakpapier. Duw de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 2 helften. Rol een helft uit tot een dunne plak en snij er rondjes uit met een steker of een glas van een diameter van ongeveer 7-8 cm. Neem een rondje en doe er een lepeltje tomatensaus op. Doe op de tomatensaus een lepeltje vulling en vouw het rondje dubbel en vouw dan de punten tegen elkaar. Druk de punten goed vast en zet het gevulde deegstukje in de vorm.
Maak zo 2 cirkels tot alle deeg op is. Dus ook de andere helft. Rol eventueel opnieuw uit. Laat de gevulde vorm nog minimaal een half uur op een warme tochtvrije plek rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 35-40 minuten gaar.
Omdat ik het pizza breekbrood later nog op wilde warmen heb ik deze maar net gaar gebakken (zodat deze met het opbakken niet te droog zou worden). Laat hiervoor het pizza breekbrood 5 minuten korter in de oven en bak later af in 7 minuten op 180 graden. Bewaar het breekbrood tot afbakken koel en afgedekt met huishoudfolie.
Tafel lekker!
Leuk om te horen dat er meer moeders zijn die voor hun zoon of dochter een pizza feest geven. ik heb namelijk ook een pizza feest georganisseerd voor mijn zoon het was een groot succes maar deze variant ga ik ook eens uitproberen met eigen gemaakte pizza deeg.