Rookworst met katenspek – Je kent het als een typisch Nederlands product. Je eet het bij de stamppot, of in de erwtensoep, of zo uit het vuistje, bij een bekende Nederlandse winkelketen, maar je kunt veel meer leuke en lekkere dingen met rookworst doen dan alleen gebruiken voor de maaltijd. Weet je dat je de lekkerste, warme, borrelhapjes kunt maken met die oer-Hollandse worst? Rookworst met katenspek, is zo’n voorbeeld van een heerlijke borrelsnack uit de oven. Heel makkelijk te maken, en gegarandeerd een groot succes!
Verse rookworst, je proeft het verschil!
Voor het maken van borrelhapjes als rookworst met katenspek gebruik je natuurlijk wel een echte, verse slagersrookworst. Een verse rookworst is rauw. Dat betekent dat je de worst moet wellen voor je hem kunt eten. Wellen? Ja, wellen. Je legt de worst 20 minuten in een pan water, dat net niet kookt. Na die 20 minuten laat je de worst nog even een paar minuten ‘rusten’, zodat de vleessappen zich goed door de worst verspreiden. Daarna kun je hem aansnijden. Een verse rookworst koop je bij de slager, die hem met aandacht en liefde voor je heeft gemaakt. Doe je zelf een plezier en gebruik geen voorgegaarde rookworst van een niet nader te benoemen multinational. Een vers exemplaar maakt een snack als rookworst met katenspek zeker lekkerder. Proef maar eens!
Katenspek
Katenspek is doorregen spek dat afkomstig is uit de buik van het varken. Het spek wordt eerst gekookt, vervolgens wordt het gekruid met onder andere peper, knoflook en mosterd. Vervolgens wordt het ingesmeerd met karamel en daarna gerookt. Het is een typisch Duits spek. In Nederland eet je het vooral op een sneetje roggebrood bij de erwtensoep. En vanaf nu eet je rookworst met katenspek als een lekkere borrelhap.
Rookworst met katenspek, met een paar lekkere tips
Je kunt dit borrelhapje van tevoren zover klaarmaken dat je de rookworst met katenspek alleen nog een kwartiertje in de oven hoeft te zetten voor je het serveert. Dat is erg handig, want als je een borrel of een feestje geeft ben je al druk genoeg.
Vervang de Zaanse mosterd uit het recept eens door een pittiger soort, bijvoorbeeld Groninger mosterd, of een scherpe Franse mosterd. Wil je een extra pittige rookworst met katenspek serveren? Vervang de mosterd dan door een lik sambal en je hebt een spicy snack!
Rookworst met katenspek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 verse rookworst, ongeveer 275 gram
- 24 plakjes katenspek
- Zaanse mosterd, of andere naar keuze
- 24 cocktailprikkers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rookworst met katenspek:
Wel de verse rookworst 20 minuten in een pan heet water die net niet kookt. Haal de worst daarna uit het water en laat hem een paar minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de rookworst in 24 plakjes.
Neem een plakje katenspek en leg een plakje rookworst op het uiteinde. Smeer een lik mosterd op de rookworst en rol het plakje in het katenspek. Steek een cocktailprikker in het rolletje. Zo verwerk je alle worst en spek.
Zet de hapjes in een vuurvaste schaal en plaats die een kwartier in de hete oven.
Serveer de rookworst met katenspek direct, het borrelhapje is het lekkerst als het warm is.
Tafel lekker !!