Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Havermoutkoekjes

1.041

Havermoutkoekjes uit het kookboek Havermoutje

Een boek vol havermout dan denk je al gauw aan iets geitewollensokkerigs. Nu dat viel me reuze mee, er staan erg leuke recepten tussen, die mij toch een andere kijk op havermout geven. Persoonlijk vind ik de ontbijtjes wat minder, dit komt wellicht omdat ik niet van de structuur houdt die havermout geeft als je deze weekt. Maar de krokante versie van havermout in een muesli, crumble of koekje vind ik dan wel weer heel erg lekker. Ook de verwerking in een deeg of beslag zoals de pannenkoek spreekt mij wel aan.

Haverkoekjes en kokosolie

Als bakkertje van het Lekker Tafelen team heb ik gekozen voor de havermoutkoekjes. Havermoutkoekjes zijn er in vele soorten en dit recept was nieuw voor me door het gebruik van kokosolie. Je zou verwachten dat de olie naar kokos smaakt maar de smaak is neutraal. Het is een vrij makkelijk recept, maar ik moest de kokosolie smelten om deze goed te kunnen verwerken en zodoende werd mijn deeg erg slap. Dit heb ik opgelost door het een half uurtje in de koelkast te zetten.

Daarna heb ik met behulp van mijn ijsschep de koekjes gemaakt. Dit ging erg makkelijk en zo waren mijn koekjes allemaal even groot. Ik vind de koeken van dit recept wel erg groot, ik zou ze als ik ze weer zou maken kleiner maken ongeveer 25 uit dit recept i.p.v. 15. Het is een lekker en verantwoord koekje met noten en rozijnen, een beetje krokant van buiten en zacht van binnen.

Voor 15 (of 25) koekjes heb je nodig:

  • 100 gram havermout
  • 2 eieren
  • 5 ½ eetlepels honing
  • merg van een vanille stokje
  • 100 gram kokosolie
  • 150 gram havermeel
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 100 gram rozijnen
  • snufje zout

Hoe maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Klop de eieren met de honing, het vanillemerg en zout los. Smelt de kokosolie en roer deze door het eimengsel. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Maak van het deeg kleine bolletjes en druk deze een beetje plat (niet helemaal). Leg ze naast elkaar op de bakplaat met een tussenruimte van ongeveer 3-4 centimeter. Bak de koekjes in circa 15 minuten mooi bruin. Probeer ze helemaal te laten afkoelen voordat je er je tanden in zet.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer