• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, januari 22, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd

door Arianne
in Recepten, Visgerechten
hondshaai
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd – Hondshaai; in België was het de vis van het jaar 2015. We hebben het over een kleine haaiensoort, lang en slank van vorm. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is de hondshaai geen bedreigde soort. Zoals alle haaien is ook de hondshaai een kraakbeenvis en hij bevat dus geen graat. Schoongemaakt, gestroopt en in mootjes gesneden lijkt hij zeer sterk op paling.

Vroeger werd hondshaai als zeepaling verkocht. Dit is niet meer toegestaan. Toch mag deze magere vissoort best herontdekt worden. Met maar 0,7 gram vet per 100 gram visvlees is het een heerlijk visje om ook in de zomer te serveren. Palingliefhebbers opgelet, het vetgehalte van paling kan oplopen tot 30 gram per 100 gram paling.

Net als paling kun je hondshaai ook gebruiken voor klassiekers als Paling in ‘t groen tot dikke winterse soepen, vis in het zuur of gewoon gebakken.

Hondshaai is bovendien spotgoedkoop. Lukt het je om een hondshaai te pakken te krijgen, dan zijn we erg benieuwd naar jouw creatie.

Hondshaai, peterseliepuree en sausje van grove mosterd

voor 2 personen:

  • 2 hondshaaien in stukken van ca. 4 cm gesneden
  • plasticzakje
  • peper en zout
  • bakboter
  • 1/5 van een venkelknol, in hele dunne schijfjes gesneden
  • 1 tomaat, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 witlof stronkjes, in lange grove sliertjes gesneden
  • 1 kleine oranje paprika, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram room
  • 1 ui
  • 300 ml visfond
  • 150 gram witte wijn
  • +/- 400 gr. aardappels
  • 1 ei
  • een klont boter om de puree smeuiïg te maken
  • fijngesneden peterselie
hondshaai

Schil de aardappels en kook gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng vervolgens een ei door de puree in plaats van melk. Schep er verse peterselie door.

Vul het plastic zakje met de bloem en wat zout en peper. Schud flink zodat de hondshaai aan alle kanten volledig met bloem bedekt is.

Smelt wat boter in een pan en laat licht kleuren. Leg de hondshaai erin en bak tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen in een andere pan wat boter smelten en hier de venkel, paprika en witlof zachtjes in garen.

Leg de plakjes rauwe tomaat in een ovenschaal, verdeel hierover het gegaarde groentemengsel en leg de gebakken hondshaai erop.

Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit deze in toefjes aan de zijkant van de ovenschaal.

Laat nog een beetje boter smelten in een pan en fruit hierin de ui even aan. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken. Meng er de visfond en room bij en laat nog even rustig inkoken. Bij de juiste dikte zeef je de saus om deze vervolgens nogmaals op te warmen in je pan. Meng er de grove mosterd door. Giet de warme saus over de vis.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de schotel in het midden van de oven. Laat in ca. 20-30 minuten volledig garen.

Garneer met de bloemen van verse daslook en snijd de blaadjes klein.

Tafel lekker!

Tags: MosterdPureeVis - Hondshaai

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Broccolipuree
Bijgerecht

Broccolipuree met extra smaakmakers

Bloemkoolpuree
Bijgerecht

Bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino

vispannetje met asperges
Visgerechten

Vispannetje met asperges

Puree van koolraap en wortelpeterselie
Bijgerecht

Puree van koolraap en wortelpeterselie

Schar met prei en knolselderijpuree
Visgerechten

Schar met prei en knolselderijpuree

Reacties 1

  1. Bets Verstrepen says:
    4 jaar geleden

    Waar koop je hondshaai?
    Heb het bij een aantal viswinkels (tot in België ) gevraagd, maar nergens zo te koop.

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is...

Lees verder
tutti frutti compote

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen