• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 15, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd

door Arianne Parent
in Recepten, Visgerechten
0
1
hondshaai

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd – Hondshaai; in België was het de vis van het jaar 2015. We hebben het over een kleine haaiensoort, lang en slank van vorm. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is de hondshaai geen bedreigde soort. Zoals alle haaien is ook de hondshaai een kraakbeenvis en hij bevat dus geen graat. Schoongemaakt, gestroopt en in mootjes gesneden lijkt hij zeer sterk op paling.

Vroeger werd hondshaai als zeepaling verkocht. Dit is niet meer toegestaan. Toch mag deze magere vissoort best herontdekt worden. Met maar 0,7 gram vet per 100 gram visvlees is het een heerlijk visje om ook in de zomer te serveren. Palingliefhebbers opgelet, het vetgehalte van paling kan oplopen tot 30 gram per 100 gram paling.

Net als paling kun je hondshaai ook gebruiken voor klassiekers als Paling in ’t groen tot dikke winterse soepen, vis in het zuur of gewoon gebakken.

Hondshaai is bovendien spotgoedkoop. Lukt het je om een hondshaai te pakken te krijgen, dan zijn we erg benieuwd naar jouw creatie.

Hondshaai, peterseliepuree en sausje van grove mosterd

voor 2 personen:

  • 2 hondshaaien in stukken van ca. 4 cm gesneden
  • plasticzakje
  • peper en zout
  • bakboter
  • 1/5 van een venkelknol, in hele dunne schijfjes gesneden
  • 1 tomaat, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 witlof stronkjes, in lange grove sliertjes gesneden
  • 1 kleine oranje paprika, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram room
  • 1 ui
  • 300 ml visfond
  • 150 gram witte wijn
  • +/- 400 gr. aardappels
  • 1 ei
  • een klont boter om de puree smeuiïg te maken
  • fijngesneden peterselie
hondshaai

Schil de aardappels en kook gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng vervolgens een ei door de puree in plaats van melk. Schep er verse peterselie door.

Vul het plastic zakje met de bloem en wat zout en peper. Schud flink zodat de hondshaai aan alle kanten volledig met bloem bedekt is.

Smelt wat boter in een pan en laat licht kleuren. Leg de hondshaai erin en bak tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen in een andere pan wat boter smelten en hier de venkel, paprika en witlof zachtjes in garen.

Leg de plakjes rauwe tomaat in een ovenschaal, verdeel hierover het gegaarde groentemengsel en leg de gebakken hondshaai erop.

Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit deze in toefjes aan de zijkant van de ovenschaal.

Laat nog een beetje boter smelten in een pan en fruit hierin de ui even aan. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken. Meng er de visfond en room bij en laat nog even rustig inkoken. Bij de juiste dikte zeef je de saus om deze vervolgens nogmaals op te warmen in je pan. Meng er de grove mosterd door. Giet de warme saus over de vis.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de schotel in het midden van de oven. Laat in ca. 20-30 minuten volledig garen.

Garneer met de bloemen van verse daslook en snijd de blaadjes klein.

Tafel lekker!

Tags: MosterdPureeVis - HondshaaiVis - Verse vis
DeelPin81Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Salade

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas
Saus

Hummus van bietjes met geitenkaas

gevulde courgette
Bijgerecht

Gevulde courgette; Super simpel en met diverse variatietips

Panini met brie en gebakken appel
Ontbijt en lunch

Panini met brie en gebakken appel

Hummus van witte bonen
Saus

Hummus van witte bonen

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

spaghetti met bloemkool
Pastagerechten

Spaghetti met bloemkool

Reacties 1

  1. Bets Verstrepen says:
    6 jaar geleden

    Waar koop je hondshaai?
    Heb het bij een aantal viswinkels (tot in België ) gevraagd, maar nergens zo te koop.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshakes, vier het zonnetje uitbundig. Zelf milkshake maken is niet zo moeilijk. Bekijk hier een aantal heerlijke zomerse voorbeelden.

Check het recept of lees de info
Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje

Krieltjes op een stokje

Recept in de picture

pilav van pasta
Pastagerechten

Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten

Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.

Check het recept of lees de info
Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Hummus van bietjes met geitenkaas

Handige kooktips

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Check het recept of lees de info
Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Kruidenolie zelf maken

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Agnes de Groene op Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
  • Redactie op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Djorgio op Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
  • Kris op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Pieters Linda op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen