• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd

door Arianne Parent
in Recepten, Visgerechten
0
1
hondshaai

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd – Hondshaai; in België was het de vis van het jaar 2015. We hebben het over een kleine haaiensoort, lang en slank van vorm. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is de hondshaai geen bedreigde soort. Zoals alle haaien is ook de hondshaai een kraakbeenvis en hij bevat dus geen graat. Schoongemaakt, gestroopt en in mootjes gesneden lijkt hij zeer sterk op paling.

Vroeger werd hondshaai als zeepaling verkocht. Dit is niet meer toegestaan. Toch mag deze magere vissoort best herontdekt worden. Met maar 0,7 gram vet per 100 gram visvlees is het een heerlijk visje om ook in de zomer te serveren. Palingliefhebbers opgelet, het vetgehalte van paling kan oplopen tot 30 gram per 100 gram paling.

Net als paling kun je hondshaai ook gebruiken voor klassiekers als Paling in ’t groen tot dikke winterse soepen, vis in het zuur of gewoon gebakken.

Hondshaai is bovendien spotgoedkoop. Lukt het je om een hondshaai te pakken te krijgen, dan zijn we erg benieuwd naar jouw creatie.

Hondshaai, peterseliepuree en sausje van grove mosterd

voor 2 personen:

  • 2 hondshaaien in stukken van ca. 4 cm gesneden
  • plasticzakje
  • peper en zout
  • bakboter
  • 1/5 van een venkelknol, in hele dunne schijfjes gesneden
  • 1 tomaat, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 witlof stronkjes, in lange grove sliertjes gesneden
  • 1 kleine oranje paprika, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram room
  • 1 ui
  • 300 ml visfond
  • 150 gram witte wijn
  • +/- 400 gr. aardappels
  • 1 ei
  • een klont boter om de puree smeuiïg te maken
  • fijngesneden peterselie
hondshaai

Schil de aardappels en kook gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng vervolgens een ei door de puree in plaats van melk. Schep er verse peterselie door.

Vul het plastic zakje met de bloem en wat zout en peper. Schud flink zodat de hondshaai aan alle kanten volledig met bloem bedekt is.

Smelt wat boter in een pan en laat licht kleuren. Leg de hondshaai erin en bak tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen in een andere pan wat boter smelten en hier de venkel, paprika en witlof zachtjes in garen.

Leg de plakjes rauwe tomaat in een ovenschaal, verdeel hierover het gegaarde groentemengsel en leg de gebakken hondshaai erop.

Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit deze in toefjes aan de zijkant van de ovenschaal.

Laat nog een beetje boter smelten in een pan en fruit hierin de ui even aan. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken. Meng er de visfond en room bij en laat nog even rustig inkoken. Bij de juiste dikte zeef je de saus om deze vervolgens nogmaals op te warmen in je pan. Meng er de grove mosterd door. Giet de warme saus over de vis.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de schotel in het midden van de oven. Laat in ca. 20-30 minuten volledig garen.

Garneer met de bloemen van verse daslook en snijd de blaadjes klein.

Tafel lekker!

Tags: MosterdPureeVis - HondshaaiVis - Verse vis
DeelPin94Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Reacties 1

  1. Bets Verstrepen says:
    6 jaar geleden

    Waar koop je hondshaai?
    Heb het bij een aantal viswinkels (tot in België ) gevraagd, maar nergens zo te koop.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen