Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd

Hondshaai – een kleine haai die op paling lijkt – is een heerlijke, goedkope en gemakkelijke vis. Helemaal lekker met peterseliepuree en een mosterdsausje.

1 890

Hondshaai, peterseliepuree en sausje met grove mosterd – Hondshaai; in België was het de vis van het jaar 2015. We hebben het over een kleine haaiensoort, lang en slank van vorm. In tegenstelling tot andere haaiensoorten is de hondshaai geen bedreigde soort. Zoals alle haaien is ook de hondshaai een kraakbeenvis en hij bevat dus geen graat. Schoongemaakt, gestroopt en in mootjes gesneden lijkt hij zeer sterk op paling.

Vroeger werd hondshaai als zeepaling verkocht. Dit is niet meer toegestaan. Toch mag deze magere vissoort best herontdekt worden. Met maar 0,7 gram vet per 100 gram visvlees is het een heerlijk visje om ook in de zomer te serveren. Palingliefhebbers opgelet, het vetgehalte van paling kan oplopen tot 30 gram per 100 gram paling.

Net als paling kun je hondshaai ook gebruiken voor klassiekers als Paling in ‘t groen tot dikke winterse soepen, vis in het zuur of gewoon gebakken.

Hondshaai is bovendien spotgoedkoop. Lukt het je om een hondshaai te pakken te krijgen, dan zijn we erg benieuwd naar jouw creatie.


Hondshaai, peterseliepuree en sausje van grove mosterd

voor 2 personen:

  • 2 hondshaaien in stukken van ca. 4 cm gesneden
  • plasticzakje
  • peper en zout
  • bakboter
  • 1/5 van een venkelknol, in hele dunne schijfjes gesneden
  • 1 tomaat, in fijne schijfjes gesneden
  • 2 witlof stronkjes, in lange grove sliertjes gesneden
  • 1 kleine oranje paprika, in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 gram room
  • 1 ui
  • 300 ml visfond
  • 150 gram witte wijn
  • +/- 400 gr. aardappels
  • 1 ei
  • een klont boter om de puree smeuiïg te maken
  • fijngesneden peterselie

Schil de aardappels en kook gaar in licht gezouten water. Stamp fijn en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng vervolgens een ei door de puree in plaats van melk. Schep er verse peterselie door.

Vul het plastic zakje met de bloem en wat zout en peper. Schud flink zodat de hondshaai aan alle kanten volledig met bloem bedekt is.

Smelt wat boter in een pan en laat licht kleuren. Leg de hondshaai erin en bak tot deze licht gekleurd is.

Ondertussen in een andere pan wat boter smelten en hier de venkel, paprika en witlof zachtjes in garen.

Leg de plakjes rauwe tomaat in een ovenschaal, verdeel hierover het gegaarde groentemengsel en leg de gebakken hondshaai erop.

Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit deze in toefjes aan de zijkant van de ovenschaal.

Laat nog een beetje boter smelten in een pan en fruit hierin de ui even aan. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken. Meng er de visfond en room bij en laat nog even rustig inkoken. Bij de juiste dikte zeef je de saus om deze vervolgens nogmaals op te warmen in je pan. Meng er de grove mosterd door. Giet de warme saus over de vis.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de schotel in het midden van de oven. Laat in ca. 20-30 minuten volledig garen.

Garneer met de bloemen van verse daslook en snijd de blaadjes klein.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Bets Verstrepen zegt

    Waar koop je hondshaai?
    Heb het bij een aantal viswinkels (tot in België ) gevraagd, maar nergens zo te koop.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer