Kabeljauwhaasje – Vis eten is echt meer dan kibbeling of lekkerbekken eten. In onze cultuur ontbreekt het vaak aan kennis over vis. Raar eigenlijk, als we beseffen dat ons land aan de Noordzee ligt. Kabeljauw wordt daar gevangen en we hebben echt alle reden om dat dan ook vaker op tafel te zetten.
Wat is een kabeljauwhaasje?
Ja, wat is eigenlijk een kabeljauwhaasje? Is dat niet hetzelfde als kabeljauwfilet? Nee, dat is het niet. Het kabeljauwhaasje wordt gesneden uit de bovenzijde van de kabeljauw. We hebben het over een dikkere filet van de bovenzijde of rug en deze is volledig zonder graten. Echt een delicatesse, en daarmee ook iets duurder dan kabeljauwfilet. Met onderstaand recept maak je van deze delicatesse een feest op tafel waar iedere visliefhebber zijn vingers bij aflikt.
Een heerlijke saus op basis van Skyr
We serveren het kabeljauwhaasje met een frisse en romige saus van skyr en specerijen. In het recept vind je bovendien een eenvoudige truc om het delicate kabeljauwhaasje extra glans mee te geven. Het oog wil tenslotte ook wat. Verder kun je je met de garnering helemaal uitleven. Het kabeljauwhaasje kun je vervolgens serveren met rijst, aardappelen of pasta. Wat jij lekker vindt!
Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauwhaasje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kabeljauwhaasjes
- 1 ui fijngesnipperd
- 100 ml witte wijn
- 150 ml room
- 3 koffielepels kappertjes
- 1 takje tijm geritst
- 1 laurierblad
- 5 eetlepels skyr
- 1 eetlepel roomboter
- peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kabeljauwhaasje in frisse en romige skyr-saus:
Wentel de gekruide kabeljauw stukken in bloem en bak deze aan in boter. Je hoeft ze alleen licht te laten kleuren. Hou het kort zodat het kabeljauwhaasje mooi mals en sappig blijft.
Maak de saus, smelt een klontje boter en stoof de fijngesnipperde ui aan, voeg er de kappertjes en de wijn aan toe en laat even droog sudderen. Vervolgens voeg je de room en de skyr toe. Kruid de saus naar smaak met peper en zout en voeg laurierblad en tijm toe + 1 eetlepel goede boter, dit doet de saus glanzen.
Leg de stukken kabeljauwhaasjes nu in de saus en laat het met het deksel op de pan nog zo’n 10 minuten zachtjes sudderen. Wanneer de saus iets te dik wordt kun je er gewoon een heel klein beetje water aan toevoegen. Bestrooi tot slot met gesnipperde peterselie.
Het kabeljauwhaasje kun je serveren met gekookte aardappels, een aardappelpuree en zelfs met pasta of rijst.
Serveer dit met gekookte aardappels en een frisse sla, afgewerkte met bieslook, daslook, kleine zurkel-/zuringblaadjes en bloemetjes van de eetbare viooltjes.
Tafel lekker !!