• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Ovenschotel met bloemkool

door Redactie
in Ovenschotel
0
3
Ovenschotel met bloemkool

Ovenschotel met bloemkool – Bloemkool is een groente die je bijna het hele jaar bij de groenteboer kan vinden. Een veelzijdige groente om klaar te maken, gekookt of rauw, puur of verwerkt in een ander gerecht. De witte roosjes zijn eigenlijk de nog niet volgroeide bloemen en blijven zo wit omdat ze tijdens de groei afgedekt zijn met blad. Als je bloemkool koopt, let erop dat er knapperige bladeren, die blinkend groen zijn, stevig rond het hart van de kool zitten.

Eetbare koolsoorten kunnen we onderverdelen in drie grote categorieën.

de sluitkool met o.a. de boerenkool, witte kool, rode kool en spruiten
de gepunte kolen met o.a. Chinese kool en spitskool
de kolen waarvan de bloem gegeten wordt o.a. bloemkool, groene kool en broccoli

Kolen kan je erg goed bewaren in de groentelade in de koelkast.

Je kan ook plakjes snijden van de bloemkool en gebruiken om mooie laagjes op te bouwen voor bijvoorbeeld een soort lasagne. Kook dan eerder de bloemkoolroosjes kort en koel ze goed, dan kan je ze makkelijker in plakjes snijden.

Bloemkool ovenschotels recepten

Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel

Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.

Ovenschotel met bloemkool

voor 2 personen:

½ bloemkool
500 gram aardappelen
125 gram jonge kaas in blokjes
peper, zout en nootmuskaat
2 eieren
1,5 dl melk
0,5 dl volle room
1 tl komijnpoeder
3 el gemalen gruyère kaas

Verwijder de buitenste bladeren en de stronk van de bloemkool. Splits de roosjes en spoel ze goed.
Kook de bloemkoolroosjes kort (al dente) in kokend gezouten water. Koel af onder koud water en laat ze goed uitlekken.

Tip: doe dit een paar uur tevoren en zet ze in de koelkast zodat ze goed koud worden en je ze gemakkelijker in plakjes kunt snijden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180° C en beboter een ovenschaal.

Schil de aardappelen, was ze en droog ze. Snij ze met de mandoline of met een mes in fijne plakjes.
Meng de eieren met de melk, de room en kruid af met peper, zout, nootmuskaat en de komijn.

Nu kunnen we beginnen aan de opbouw van de lasagne.
Leg in de ovenschaal laag om laag de aardappelschijfjes, de bloemkoolplakjes en de blokjes kaas. Herhaal en eindig met een laagje aardappelschijfjes. Elk laagje aardappel en bloemkool kruid je af met peper en zout.
Overgiet met het eiermengsel en strooi er de gemalen gruyère kaas over.

Zet gedurende een 45 minuten in de oven. Prik met een saté stokje om te checken of de aardappelen gaar zijn.

Tafel lekker!

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tex-Mex rijstschotel
Ovenschotel

Tex-Mex rijstovenschotel; vegetarisch comfortfood

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Courgettekoekjes
Bijgerecht

Courgettekoekjes; met tzatziki

Vegetarische ovenschotel van rode bieten met feta
Ovenschotel

Ovenschotel van rode bieten met feta; lekker vegetarisch

Gegrilde auberginerolletjes met hummus
Recepten

Gegrilde auberginerolletjes met hummus

Rendang van oesterzwammen en spitskool
Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Parmigiana di Melanzane
Ovenschotel

Parmigiana di melanzane: een vegetarische ovenschotel

gevulde mini paprika-
Recepten

Gevulde mini paprika’s (vegetarisch)

Reacties 3

  1. Dinges says:
    8 jaar geleden

    Deze schotel heb ik vandaag gemaakt, maar het is me niet bevallen.
    De bloemkool kon ik niet echt in plakjes snijden, hoewel ik ze volgens het advies van tevoren heel kort had gekookt en gekoeld.
    De aardappels had ik heel dun gesneden, maar ze waren tóch niet gaar. Een onprettige verrassing, want met prikken leken ze dat wél te zijn.
    Waarschijnlijk ga ik dit, door de tegenvallende aardappels, niet nog eens maken.

    Beantwoorden
    • Mireille says:
      8 jaar geleden

      Dat is heel spijtig. Nogthans als je ze goed koelt kun je ze perfect in schijfjes snijden. En zoals je zelf aangeeft bij het prikken waren de aardappels gaar. Dus dat begrijp ik al helemaal niet.
      Mijn receptjes zijn persoonlijk met mijn gezin uitgetest en als ze goed worden bevonden dan pas worden ze gepubliceerd. Mss toch nog eens uitproberen want wij vonden hem hier heel lekker.
      Grtjs,
      Mireille

      Beantwoorden
      • Dinges says:
        8 jaar geleden

        Ja, ik wilde niet alleen maar negatief zijn want de smaak was goed. Misschien heb ik de verkeerde aardappels gebruikt?

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen