• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Pastagerechten

Penne all’ Amatriciana

door Samantha
in Pastagerechten
0
0
Penne all' Amatriciana

Penne all’ Amatriciana – Amatricianasaus heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome. Al in de 15e eeuw werd daar de Amatriciana-bianco (witte Amatriciana) gemaakt, een saus van slechts 3 ingrediënten, welke bij de plaatselijk winkeliers volop te verkrijgen waren namelijk guanciale, pecorino en olijfolie. Het grote verschil met de saus die we vandaag de dag kennen is het ontbreken van de tomaten. Toen in de 17e eeuw de tomaat een heel belangrijk product werd in Italië werd deze toegevoegd aan de witte saus en zo ontstond de Amatriciana zoals hij tegenwoordig bereid wordt. Daarmee krijgt deze pasta nu toch 600 gram groenten mee.

Guanciale, pancetta of bacon ?

In de traditionele recepten van deze saus wordt gewerkt met “guanciale” ofwel kinnebakspek. Omdat dit spek niet altijd even makkelijk te verkrijgen is wordt er vaker gekozen voor pancetta of bacon. De smaak van kinnebakspek is wat sterker en de structuur is fijner dan die van pancetta of bacon, maar beide andere speksoorten zijn volwaardige vervangers.

Het verschil tussen pancetta en bacon zit hem in het feit dat bacon gezouten, gedroogd én gerookt spek is, pancetta is ook gezouten en gedroogd, maar wordt niet gerookt. De smaak is echter bijna identiek.

Een Amatricianasaus bestaat uit slechts vier ingrediënten, tomaten, spek (guanciale), kaas (pecorino) en olijfolie. Veel geziene extra toegevoegde ingrediënten in deze pastasaus zijn; ui, knoflook en/of Spaanse peper.

Tomaten

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Penne all’ Amatriciana

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 el olijfolie
  • 600 gram tomaten
  • 200 gram pancetta/bacon
  • 1 Spaanse peper
  • 150 gram pecorino
  • 500 gram penne

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Penne all’ Amatriciana:

Ontvel de tomaten.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder de harde kern en de pitjes en snijd ze in kleine stukjes , snijd het spek in blokjes. Snijd vervolgens de Spaanse peper in kleine fijne reepjes en rasp de pecorino.

Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het spek aan, voeg de Spaanse peper toe en bak even mee. Zodra de spekreepjes voldoende gebakken zijn voeg je er de tomatenstukjes bij. Laat het geheel nu zo’n 40 minuten zachtjes doorpruttelen.

Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schep uit de pan met saus 4 eetlepels saus en zet even apart. Zodra de penne gaar zijn schep je ze met een schuimspaan uit het water en schept ze rechtstreeks in de saus. Roer nu de saus en penne flink door elkaar en voeg beetje bij beetje 2/3 van de geraspte pecorino toe.

Verdeel de penne all’ Amatriciana over 4 borden. Doe op ieder bord, op de pasta, een eetlepel van de achtergehouden saus en verdeel er vervolgens de overige pecorino overheen.

Tafel lekker !!

Tags: Groentepastasauzen
DeelPin118Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Tagliatelle met ham en verse doperwten
Pastagerechten

Tagliatelle met ham en verse doperwten

Citroenpasta met garnalen en courgette
Pastagerechten

Citroenpasta met garnalen en courgette

pastasalade met verse zalm
Pastagerechten

Pastasalade met verse zalm

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Pasta met gerookte zalm en voorjaarsgroenten
Pastagerechten

Pasta met gerookte zalm en voorjaarsgroenten

spaghetti met een saus van avocado en spinazie
Pastagerechten

Spaghetti met een saus van avocado en spinazie

Asperges, pasta en kabeljauw met een heerlijke dillesaus
Pastagerechten

Asperges met pasta en kabeljauw en een heerlijke dillesaus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen