Penne all’ Amatriciana – Amatricianasaus heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome. Al in de 15e eeuw werd daar de Amatriciana-bianco (witte Amatriciana) gemaakt, een saus van slechts 3 ingrediënten, welke bij de plaatselijk winkeliers volop te verkrijgen waren namelijk guanciale, pecorino en olijfolie. Het grote verschil met de saus die we vandaag de dag kennen is het ontbreken van de tomaten. Toen in de 17e eeuw de tomaat een heel belangrijk product werd in Italië werd deze toegevoegd aan de witte saus en zo ontstond de Amatriciana zoals hij tegenwoordig bereid wordt. Daarmee krijgt deze pasta nu toch 600 gram groenten mee.
Guanciale, pancetta of bacon ?
In de traditionele recepten van deze saus wordt gewerkt met “guanciale” ofwel kinnebakspek. Omdat dit spek niet altijd even makkelijk te verkrijgen is wordt er vaker gekozen voor pancetta of bacon. De smaak van kinnebakspek is wat sterker en de structuur is fijner dan die van pancetta of bacon, maar beide andere speksoorten zijn volwaardige vervangers.
Het verschil tussen pancetta en bacon zit hem in het feit dat bacon gezouten, gedroogd én gerookt spek is, pancetta is ook gezouten en gedroogd, maar wordt niet gerookt. De smaak is echter bijna identiek.
Een Amatricianasaus bestaat uit slechts vier ingrediënten, tomaten, spek (guanciale), kaas (pecorino) en olijfolie. Veel geziene extra toegevoegde ingrediënten in deze pastasaus zijn; ui, knoflook en/of Spaanse peper.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Pecorino; schapenkaas uit Italië
Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!
Penne all’ Amatriciana
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 el olijfolie
- 600 gram tomaten
- 200 gram pancetta/bacon
- 1 Spaanse peper
- 150 gram pecorino
- 500 gram penne
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Penne all’ Amatriciana:
Ontvel de tomaten.
Snijd de tomaten doormidden, verwijder de harde kern en de pitjes en snijd ze in kleine stukjes , snijd het spek in blokjes. Snijd vervolgens de Spaanse peper in kleine fijne reepjes en rasp de pecorino.
Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin het spek aan, voeg de Spaanse peper toe en bak even mee. Zodra de spekreepjes voldoende gebakken zijn voeg je er de tomatenstukjes bij. Laat het geheel nu zo’n 40 minuten zachtjes doorpruttelen.
Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schep uit de pan met saus 4 eetlepels saus en zet even apart. Zodra de penne gaar zijn schep je ze met een schuimspaan uit het water en schept ze rechtstreeks in de saus. Roer nu de saus en penne flink door elkaar en voeg beetje bij beetje 2/3 van de geraspte pecorino toe.
Verdeel de penne all’ Amatriciana over 4 borden. Doe op ieder bord, op de pasta, een eetlepel van de achtergehouden saus en verdeel er vervolgens de overige pecorino overheen.
Tafel lekker !!