Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Voor als je van zilt en pittig houdt!

Redactie door Redactie
in Specials
0
Pecorino

Pecorino – Pecora betekent schaap in het Italiaans. Pecorino is dan ook een Italiaanse kaas gemaakt van (meestal) gepasteuriseerde schapenmelk. Het gaat om een kaas, die in veel variaties, vaak nog op traditionele manier wordt gemaakt. Pecorino wordt vaak geraspt over de pasta gegeten, of gebruikt om mee te koken, maar ook wel als snack bij een lekker glas wijn. De kaas heeft wel iets weg van Parmezaanse kaas. Toch zijn die twee kazen zeker niet hetzelfde. Weet jij het verschil?

Verschillende soorten Pecorino

Er worden nogal wat verschillende soorten Pecorino, waaronder de Bolato of Roma, de Sardo, de Crotonese en de Lucano gemaakt. Dit gebeurt in verschillende Italiaanse regio’s, waaronder Sardinië, Lazio en Grosseto. Vaak zijn dit harde, zoute kazen, maar de Lucano is wat minder hard en smaakt wat zoetiger. De Bolato wordt in Italië vooral gebruikt in pastagerechten met een sterke smaak. De Sardo wordt meestal gebruikt in de wat lichtere pastagerechten. De zachtere soorten als de Lucano worden vooral als dessert gegeten. Een bekende combinatie, die veel in Toscane wordt gegeten, is Pecorino met peer.

Pecorino is een kaas met een beschermde oorsprongsbenaming

Hoe komt die Pecorino zo zout?

Doordat Pecorino een gemaakt wordt van schapenmelk is het een pittige kaas. Daarnaast is de kaas vrij zout. De kaas krijgt zijn verfijnde smaak op een bijzondere manier. De kazen worden namelijk tijdens de bereiding gewassen met zeewater. Soms worden er ook ingrediënten als truffel of peperkorrels toegevoegd aan Pecorino.

Casu Marzu… zou jij het aandurven?

Dit is wel een heel bijzonder soort Pecorino. ‘Casu Marzu’ staat voor ‘rotte kaas’. Dat klinkt vrij dubieus, en dat is het dan ook. De Sardijnse ‘delicatesse’ ontstaat door Pecorino, afkomstig van Sardinië, heel lang te laten rijpen. Zo lang dat de kaas begint te rotten. Ze doen dit door een gedeelte van de korst van de kaas te verwijderen, en een gat in de kaas te maken. De kaas wordt vervolgens buiten te rijpen gelegd. De geur die dit veroorzaakt trekt kaasvliegen aan, die vervolgens eitjes in de kaas leggen. De larven die hier uitkomen eten van de kaas, en poepen er ook in. Zo ontstaat er een Pecorino met een sterke, pittige smaak. De kaas wordt geserveerd met de larven er nog in, al is het niet de bedoeling dat je die ook opeet.

Er wordt gezegd dat het eten van Casu Marzu niet schadelijk voor de gezondheid zou zijn, al denken sommige voedingswetenschappers, de Europese Unie en de Italiaanse wet daar heel anders over. De kaas is dan ook officieel verboden. Toch wordt de kaas nog wel gemaakt door Sardijnse boeren. Onder het mom van ‘om zelf op te eten’. Onnodig te vertellen dat de kaas in Nederland niet wordt verkocht. Wil je hem toch proeven? Dan zul je naar Sardinië moeten.

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaanse kaas

Pecorino en Parmezaanse kaas, ze zien er wel een beetje hetzelfde uit. Toch zit er een behoorlijk verschil tussen de twee. Het zijn beide harde kazen, maar verder zijn ze niet hetzelfde. Parmezaanse kaas wordt niet zoals Pecorino gemaakt van schapenmelk maar van koemelk. De Parmezaan is hierdoor iets minder vet en minder pittig. Parmezaanse kaas is ook minder zout.

Kaas om mee te koken

Pecorino is een echte kaas om mee te koken. Hij wordt dan ook meestal geraspt en verwerkt in pastagerechten. Een bekend pastagerecht waarin Pecorino wordt verwerkt is Pasta all’Amatriciana. Maar ook in andere (Italiaanse) gerechten is Pecorino een heerlijk ingrediënt om te gebruiken.

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Heerlijk zacht en romig, met een subtiel kaassmaakje door de Pecorino. Aardappelsoep met spitskool, dat moet je echt eens proeven!

Check het recept of lees de infoDetails
Pasta met truffelkaas
Pastagerechten

Pasta met truffelkaas; voor de liefhebber van Pecorino met truffel

Pasta met truffelkaas, een gerecht met een zeer uitgesproken en intense smaak. Een echt feestje voor de liefhebbers van kaas en truffel!

Check het recept of lees de infoDetails
Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Het is een heel simpel bijgerechtje, maar wel met een heerlijke smaak, deze aardappelpuree met koolraap en pecorino. Onder andere door de salie!

Check het recept of lees de infoDetails
Bloemkoolpuree
Bijgerecht

Bloemkoolpuree; met Serranoham en Pecorino

Zet je tafelgenoten eens andere bloemkool voor. Met bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino maak je van gekookte bloemkool iets bijzonders!

Check het recept of lees de infoDetails
Penne all' Amatriciana
Pastagerechten

Penne all’ Amatriciana

Een Amatricianasaus bestaat uit slechts 4 ingrediënten: tomaten, spek, kaas (pecorino) en olijfolie. Probeer Penne all' Amatriciana!

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Italiaanse kaas

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!

Tags: Kaas
DeelPin5TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!