Pittige boerenkoolstamppot – Boerenkoolstamppot is natuurlijk de ultieme winterstamppot onder de stamppotjes. Traditioneel wordt deze stamppot gegeten met uitgebakken spekjes en rookworst. Wij hebben deze echt Hollandse maaltijd van boerenkool van een Spaanse twist voorzien door de rookworst en de spekjes te vervangen door chorizo en paprika. Deze Spaanse droge worst geeft samen met de chilipeper een lekker pittig accent aan het gerecht. De paprika maakt er een kleurrijk gerecht van en voegt nog wat extra groente toe. Het is op deze manier nog steeds een AGV’tje. Maar wel een met een internationaal tintje. Durf jij het aan om onze nationale klassieker om te toveren?
Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukjes
- 1 kilo gesneden boerenkool
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 1 ui, ik kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 200 gram chorizo, in blokjes
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels crème fraîche
- een scheut melk
- zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pittige boerenkoolstamppot:
Zet de aardappels op in een grote pan. Voeg wat zout toe.
Zodra de aardappels koken voeg je de boerenkool toe. Laat koken tot de aardappels gaar zijn.
Verhit ondertussen in een koekenpan een klein beetje olie en bak hierin de stukjes chorizo uit. Voeg dan de ui, de knoflook, de paprikareepjes, de chilipeper en het gerookt paprikapoeder toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn.
Giet de aardappels en boerenkool af. Voeg een scheut melk en de crème fraîche toe en stamp het geheel tot een smeuïge stamppot. Breng, wanneer nodig, op smaak met nog wat zout.
Vervolgens kun je de pittige boerenkoolstamppot op twee manieren afmaken. Je kunt het hele chorizo-paprika mengsel door de stamppot scheppen en het zo serveren. Wil je het gerecht garneren? Schep dan de helft van het chorizo-paprika mengsel door de stamppot en gebruik de andere helft om het gerecht mee te garneren.
Tafel lekker !!