Boerenkool recepten – Groenten krijgen steeds meer de hoofdrol, vlees en vis worden het garnituur. Een pittige uitspraak die op de meeste weekmenu’s nog niet helemaal de juiste invulling krijgt. Toch zijn groenten razend populair en wordt er gelukkig steeds meer aandacht aangegeven. De tijd dat je in restaurants moest zoeken naar de groenten lijkt steeds meer tot het verleden te horen. Je wordt weer gelukkig van een portie verse groenten. Maar hoe zit dat met de seizoenen? De winter wordt vaak ervaren als een periode van schaarste. Natuurlijk komen er in de winter ook minder groenten van het land.
Realiseer je echter dat de mogelijkheden met winterse groenten enorm zijn
Niet iedereen verkeert meer in de gelukkige omstandigheid van een goede groenteman in de buurt. De supermarkt laat flink wat steken vallen bij het aanbod aan verse seizoensgroenten en het online bestellen van verse groenten is nog een lastig verhaal. De absolute aanrader vinden we dan ook nog steeds de markt, of als jij wel tot de gelukkigen hoort, een echte groenteboer met hart voor zijn vak.
Boerenkool aan de stronk is een typisch voorbeeld dat bijna nergens meer verkrijgbaar is. Je koopt panklare boerenkool voor onze boerenkool recepten. Wie dat gesneden heeft, en hoe dat gesneden is, is blijkbaar niet zo belangrijk. Iedereen heeft zich wel eens laten verleiden door die vorm van gemak. De ervaring leert dat de smaak enorm afwijkt, en dat er vaak (goedkoper!) teveel van stronk en de bladnerven is mee gesneden. Geef dan ook de voorkeur aan ongesneden groenten. Bijkomend voordeel is dat de kiloprijs absoluut lager ligt en dat het huiselijke van (samen) groenten zelf snijden weer steeds meer wordt gewaardeerd.
5 tips bij het gebruik van verse boerenkool
Verse boerenkool, kun jij er nog mee overweg? Tegenwoordig is alles panklaar of diepvries. Wij geven je vijf tips voor verse boerenkool.
Check het recept of lees de infoBoerenkool stamppot op zes manieren
Boerenkool is waarschijnlijk de eerste soort die in je opkomt als het over wintergroenten gaat. Een stamppot boerenkool is helemaal Hollands. Boerenkool is er echter zeker niet alleen voor de stamppot. In Nederland lopen we een beetje achter op de mogelijkheden van boerenkool. Het is dan ook zeker tijd om meer te ontdekken met die kool.
Boerenkool krijgt zijn karakteristieke smaak vooral na de vorst. Oudere mensen weten het goed, de vorst moet er over. Zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suiker, waardoor de kool echt zoeter van smaak wordt. Het hoogseizoen is van september tot maart.
Stamppot boerenkool
Wil je je tafelgenoten een echte Nederlandse maaltijd voorzetten? Kook dan stamppot boerenkool, want Nederlandser dan dat wordt het niet!
Stamppot boerenkool met karnemelk
Gebruik eens iets anders dan melk om een stamppot smeuïg te maken. Maak eens stamppot boerenkool met karnemelk, geserveerd met spek en worst!
Boerenkool met piccalilly
Bij een stamppot boerenkool serveer je vaak een tafelzuur omdat dat er zo goed bij past. Heb je al eens boerenkool met piccalilly gegeten?
Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo
Geef dé klassieker onder de stamppotjes eens een Spaanse touch. Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo en paprika. Lekker!
Stamppot boerenkool met curryworst
Een lekkere variatie op boerenkool met worst is deze stamppot boerenkool met curryworst die ook erg lekker is met een hard broodje als lunch.
Met boerenkool kan meer dan stamppot maken; de lekkerste boerenkool recepten
De stamppot is die bekende klassieker, maar er kan echt meer met de wintergroente. Met de boerenkool recepten hieronder krijg je een kleine indruk. Van een heerlijke gratin (die op de stamppot lijkt), tot pasta(salade) en heuse chips van boerenkool. Maar ook gewoon een soepje met veel vitaminen en een roerbak met zalm. Hopelijk word je geïnspireerd met die recepten om eens vaker voor die supergezonde koolsoort te kiezen.
Frittata met boerenkool en oude boerenkaas
Maak voor een warme lunch eens een frittata met boerenkool en oude boerenkaas. Dat is genieten op zijn Italiaans met Hollandse ingrediënten!
Boerenkooltaart
Eet boerenkool eens anders dan als stamppot. Zet vanavond eens een verrassende boerenkooltaart, mét rookworst, op tafel!
Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Maak eens iets anders dan een boerenkoolstamppotje. Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas, dat is boerenkool op een andere manier!
Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo
Een goed gevulde Italiaanse, vegetarische groentesoep, met een klein Hollands tintje. Deze minestrone met boerenkool moet je echt proeven!
Boerenkoolsoep
Het maken van deze boerenkoolsoep kost je slechts een half uurtje en daarmee zet je echt een gezonde maaltijd op tafel. Dit is superfood!
Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat
Boerenkoolchips maken is niet moeilijk: je hebt er alleen een oven voor nodig, geen frituurpan! Ideaal om een restje boerenkool te verwerken.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?