• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner

Lekker variëren met boerenkool!

0
boerenkool recepten

Boerenkool recepten – Groenten krijgen steeds meer de hoofdrol, vlees en vis worden het garnituur. Een pittige uitspraak die op de meeste weekmenu’s nog niet helemaal de juiste invulling krijgt. Toch zijn groenten razend populair en wordt er gelukkig steeds meer aandacht aangegeven. De tijd dat je in restaurants moest zoeken naar de groenten lijkt steeds meer tot het verleden te horen. Je wordt weer gelukkig van een portie verse groenten. Maar hoe zit dat met de seizoenen? De winter wordt vaak ervaren als een periode van schaarste. Natuurlijk komen er in de winter ook minder groenten van het land.

Realiseer je echter dat de mogelijkheden met winterse groenten enorm zijn

Niet iedereen verkeert meer in de gelukkige omstandigheid van een goede groenteman in de buurt. De supermarkt laat flink wat steken vallen bij het aanbod aan verse seizoensgroenten en het online bestellen van verse groenten is nog een lastig verhaal. De absolute aanrader vinden we dan ook nog steeds de markt, of als jij wel tot de gelukkigen hoort, een echte groenteboer met hart voor zijn vak.

Boerenkool aan de stronk is een typisch voorbeeld dat bijna nergens meer verkrijgbaar is. Je koopt panklare boerenkool voor onze boerenkool recepten. Wie dat gesneden heeft, en hoe dat gesneden is, is blijkbaar niet zo belangrijk. Iedereen heeft zich wel eens laten verleiden door die vorm van gemak. De ervaring leert dat de smaak enorm afwijkt, en dat er vaak (goedkoper!) teveel van stronk en de bladnerven is mee gesneden. Geef dan ook de voorkeur aan ongesneden groenten. Bijkomend voordeel is dat de kiloprijs absoluut lager ligt en dat het huiselijke van (samen) groenten zelf snijden weer steeds meer wordt gewaardeerd.

verse boerenkool
Kookschool

5 tips bij het gebruik van verse boerenkool

Verse boerenkool, kun jij er nog mee overweg? Tegenwoordig is alles panklaar of diepvries. Wij geven je vijf tips voor verse boerenkool.

Check het recept of lees de infoDetails

Boerenkool stamppot op zes manieren

Boerenkool is waarschijnlijk de eerste soort die in je opkomt als het over wintergroenten gaat. Een stamppot boerenkool is helemaal Hollands. Boerenkool is er echter zeker niet alleen voor de stamppot. In Nederland lopen we een beetje achter op de mogelijkheden van boerenkool. Het is dan ook zeker tijd om meer te ontdekken met die kool.

Boerenkool krijgt zijn karakteristieke smaak vooral na de vorst. Oudere mensen weten het goed, de vorst moet er over. Zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suiker, waardoor de kool echt zoeter van smaak wordt. Het hoogseizoen is van september tot maart.

Stamppot boerenkool
Stamppot

Stamppot boerenkool

Wil je je tafelgenoten een echte Nederlandse maaltijd voorzetten? Kook dan stamppot boerenkool, want Nederlandser dan dat wordt het niet!

Stamppot boerenkool als bijgerecht
Bijgerecht

Stamppot boerenkool als bijgerecht

Stamppot boerenkool is een heerlijk traditioneel gerecht uit Nederland. Maar probeerde je het al eens als bijgerecht?

Boerenkool stamppot met curryworst
Stamppot

Stamppot boerenkool met curryworst

Een lekkere variatie op boerenkool met worst is deze stamppot boerenkool met curryworst die ook erg lekker is met een hard broodje als lunch.

Boerenkool met karnemelk
Stamppot

Stamppot boerenkool met karnemelk

Gebruik eens iets anders dan melk om een stamppot smeuïg te maken. Maak eens stamppot boerenkool met karnemelk, geserveerd met spek en worst!

Pittige boerenkoolstamppot
Stamppot

Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo

Geef dé klassieker onder de stamppotjes eens een Spaanse touch. Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo en paprika. Lekker!

Vorige Volgende

Met boerenkool kan meer dan stamppot maken; de lekkerste boerenkool recepten

De stamppot is die bekende klassieker, maar er kan echt meer met de wintergroente. Met de boerenkool recepten hieronder krijg je een kleine indruk. Van een heerlijke gratin (die op de stamppot lijkt), tot pasta(salade) en heuse chips van boerenkool. Maar ook gewoon een soepje met veel vitaminen en een roerbak met zalm. Hopelijk word je geïnspireerd met die recepten om eens vaker voor die supergezonde koolsoort te kiezen.

Minestrone met boerenkool
Soep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

Een goed gevulde Italiaanse, vegetarische groentesoep, met een klein Hollands tintje. Deze minestrone met boerenkool moet je echt proeven!

Risotto met boerenkool en oesterzwammen
Rijstgerechten

Lekker Nederlands; risotto met boerenkool en oesterzwammen

Risotto op zijn Nederlands? Dat klinkt gek, maar het kan heel goed. Probeer het maar eens met risotto met boerenkool en oesterzwammen!

Boerenkooltaart
Quiche

Boerenkooltaart

Eet boerenkool eens anders dan als stamppot. Zet vanavond eens een verrassende boerenkooltaart, mét rookworst, op tafel!

Frittata met boerenkool en oude boerenkaas
Lunch

Frittata met boerenkool en oude boerenkaas

Maak voor een warme lunch eens een frittata met boerenkool en oude boerenkaas. Dat is genieten op zijn Italiaans met Hollandse ingrediënten!

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Ovenschotels

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

Maak eens iets anders dan een boerenkoolstamppotje. Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas, dat is boerenkool op een andere manier!

Boerenkoolsoep
Soep

Boerenkoolsoep

Het maken van deze boerenkoolsoep kost je slechts een half uurtje en daarmee zet je echt een gezonde maaltijd op tafel. Dit is superfood!

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.