Rendang uit de snelkookpan – als je geen uren de tijd hebt om te stoven, is de snelkookpan de manier voor een heerlijke rendang.
Rendang de heerlijk kruidige runderstoof
Als je ooit rendang gemaakt hebt weet je dat deze, net als alle andere runderstoofschotels, tijd nodig heeft. De lekkerste rendang staat meestal 3 uur of meer op het fornuis te pruttelen tot hij uit elkaar valt van gaarheid en smaak. De dag erna is het stoofvlees nog lekkerder.
Rendang uit de snelkookpan
Heb je een snelkookpan of een instantpot dan kun je het proces van garen royaal inkorten. Je hoeft dus niet meer die 3 uur thuis te zijn om het gerecht in de gaten te houden. Je bakt het vlees met de boemboe aan en gaart deze in een half uur onder hoger druk. In deze tijd is het raadzaam om thuis te zijn, maar daarna kun je hem eigenlijk zelfs beter een paar uur vergeten. Je laat de stoom er op een natuurlijke manier vanaf gaan, natural release noemen ze dat, vaak afgekort als N.R. De inhoud blijft nog zeer lang heet en gaart dus nog door. Door de druk wordt de structuur van het vlees ook zachter, dus het is een win win situatie. Je gebruikt hooguit 45 minuten energie en de rest is geduld.
Heb je een snelkookpan of een instantpot dan kun je het proces van garen royaal inkorten.
Geduld wordt beloond
Je kunt de rendang uit de snelkookpan feitelijk al na één uur eten, maar….. als je deze een paar uur of zelfs een dag laat rusten wordt de smaak van je stoofschotel nog intenser. De kruiden kunnen dan lekker in het vlees trekken.
Lekker veel saus
Een bijkomstigheid van rendang uit de snelkookpan is dat je vaak meer vocht bij het vlees hebt. Dit komt doordat de snelkookpan hermetisch afsluit en er geen vocht kan ontsnappen en dus niet kan verdampen. Ook moet je een beetje vocht toevoegen om aanbranden te voorkomen. Je kunt dit als nadeel zien, maar alle smaken blijven wel in de pan. Nadat je de stoom op een natuurlijke manier hebt laten ontsnappen kun je er voor kiezen om de saus in te koken. Maar die saus is zo lekker, daar lust iedereen best een schepje extra van. Door een beetje maizena op te lossen water kun je al kokend de dikte van de saus bepalen. De keuze is aan jou.
Rendang uit de snelkookpan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg runderstoofvlees in grove stukken
- 3 uien
- 3 kemirinoten
- 3-4 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetl. bruine suiker
- 1 royale tl komijnpoeder
- 1 royale tl korianderpoeder
- 1 tl laos
- 2 royale tl kurkuma
- 1-2 rode pepers naar smaak
- 1 tl trassie
- 3 blaadjes djeroek poeroet
- 2 stuks citroengras
- 1 tl zout
- 400 ml kokosroom
- scheutje olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rendang uit de snelkookpan:
Maak als eerste de boemboe door één ui, de gember, rode peper, knoflook en kemirinoten grof te snijden en samen met het zout en de specerijen fijn te blenderen (let op, eet kemirinoten niet rauw). Voeg eventueel een klein beetje water toe als de massa te dik is om goed fijn te kunnen blenderen. Snijd de andere 2 uien grof en plet de stengels citroengras met de achterkant van een mes, leg er een knoop in.
Verwarm de olie in de pan en bak het vlees kort aan. Voeg de boemboe toe en bak alles goed samen door. Voeg de uien, de djeroek poeroet en het citroengras toe. Voeg er de kokosmelk aan toe en roer nog even goed door. Doe de deksel op de pan en breng deze onder hoge druk. Eenmaal op druk kan, bij een pan op het vuur, het vuur lager. De instantpot regelt dit zelf. Laat alles 30 minuten onder druk garen. Draai het vuur uit en laat rusten. Haal na 30 minuten de resterende druk eraf. Controleer de gaarheid, meestal is deze nu prima, dit is afhankelijk van de soort en kwaliteit van het vlees. Haal de blaadjes en stengels uit de rendang, proef en breng eventueel verder op smaak. Wanneer nodig kook je de jus nog in of bind je deze al kokende met een eetlepel maizena opgelost in een beetje water. De rendang uit de snelkookpan is nu klaar om te serveren. Lekker met witte rijst en een frisse komkommersalade of sperzieboontjes.
Heb je tijd? Maak de rendang dan een paar uur of een dag eerder dan komen de smaken nog beter tot hun recht.
Tafel lekker !!