Texelse kaasfondue – Ook op Texel worden de lekkerste boerenkazen gemaakt, wist je dat al? Bij kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg worden zelfs meer dan 30 verschillende soorten gemaakt. Boerenkaas van koemelk, en daarnaast schapen- en geitenkaas. Daar worden soms ook bijzondere smaakjes aan toegevoegd, zoals zeewier, prei, bier en nog veel meer. Van 3 van de verschillende soorten koeienkaas stelt deze kaasboerderij een Texelse kaasfondue samen. Het gaat hier om de soorten met brandnetel, sambal en Wezenparel. Deze laatste soort is een klassieker van Kaasboerderij Wezenspyk een wordt op smaak gebracht met knoflook en tuinkruiden. Je kunt kant-en-klare pakketjes van deze kaasfondue bestellen. Je moet deze kaas nog wel zelf raspen. Lekker Tafelen heeft deze Texelse kaasfondue geprobeerd en we vonden hem heerlijk. Wel moeten we bekennen dat we het recept dat bij de kaaspakketjes geleverd wordt stiekem een klein beetje hebben aangepast. We hebben namelijk nog een vierde soort toegevoegd, en wel de oude Texelse boerenkaas. Aan deze soort is geen smaakje toegevoegd, maar omdat we van oude kaas houden, en het vaak wat extra pit toevoegt aan een kaasfondue, leek ons dat een goed idee. En het pakte prima uit, we hebben erg lekker gegeten. Dus, laat de Zwitserse kaasfondue eens in Zwitserland en de Franse in Frankrijk, en ga eens voor een Texelse kaasfondue!
Wat serveer je bij een kaasfondue?
Wat geef je nou bij die Texelse kaasfondue? Traditioneel werd er door de Zwitsers, de uitvinders van de kaasfondue, brood en aardappelen bij gegeten. Toen was kaasfondue nog een gerecht dat werd gemaakt van restje overgebleven kaas. Tegenwoordig hebben we de beschikking over allerlei kaassoorten, en gebruiken we geen restjes meer. En behalve brood en aardappelen serveren we er ook andere dingen bij. Verschillende soorten vleeswaren, groenten als tomaatjes, komkommer, paprika en wortel, maar ook stukjes fruit als appel of ananas, en olijven doen het goed bij een kaasfondue. Laat je fantasie de vrije loop en serveer erbij wat jij en je tafelgenoten lekker vinden. En natuurlijk maakt een lekker glas koele, witte wijn de Texelse kaasfondue compleet!
Texelse kaasfondue
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kaasfondue-pakket voor 4 personen van kaasboerderij Wezenspyk, geraspt
- 150 gram oude boeren Texelse kaas van kaasboerderij Wezenspyk, geraspt
- 400 ml droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook, 1 fijngehakt, 1 heel
- 2 eetlepels maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Texelse kaasfondue:
Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (dat is een aardewerken fondueschaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met een teentje knoflook. Hak de rest en het andere teentje fijn. Verhit de wijn met de knoflook in de caquelon of fonduepan. Laat de wijn niet koken. Doe de kaas er in gedeelten bij en laat smelten in de wijn. Zet het vuur laag.
Roer de maïzena los met een scheutje water. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.
Serveer de Texelse kaasfondue direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, gekookte aardappel, vleeswaren, fruit en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!
Zet de fonduepan op een brandertje, anders zal de kaas snel afkoelen en roer het af en toe even goed door, anders kan het vet uit de kaas bovenop gaan drijven.
Tafel lekker !!