• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
0
kaasfondue

Texelse kaasfondue – Ook op Texel worden de lekkerste boerenkazen gemaakt, wist je dat al? Bij kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg worden zelfs meer dan 30 verschillende soorten gemaakt. Boerenkaas van koemelk, en daarnaast schapen- en geitenkaas. Daar worden soms ook bijzondere smaakjes aan toegevoegd, zoals zeewier, prei, bier en nog veel meer. Van 3 van de verschillende soorten koeienkaas stelt deze kaasboerderij een Texelse kaasfondue samen. Het gaat hier om de soorten met brandnetel, sambal en Wezenparel. Deze laatste soort is een klassieker van Kaasboerderij Wezenspyk een wordt op smaak gebracht met knoflook en tuinkruiden. Je kunt kant-en-klare pakketjes van deze kaasfondue bestellen. Je moet deze kaas nog wel zelf raspen. Lekker Tafelen heeft deze Texelse kaasfondue geprobeerd en we vonden hem heerlijk. Wel moeten we bekennen dat we het recept dat bij de kaaspakketjes geleverd wordt stiekem een klein beetje hebben aangepast. We hebben namelijk nog een vierde soort toegevoegd, en wel de oude Texelse boerenkaas. Aan deze soort is geen smaakje toegevoegd, maar omdat we  van oude kaas houden, en het vaak wat extra pit toevoegt aan een kaasfondue, leek ons dat een goed idee. En het pakte prima uit, we hebben erg lekker gegeten. Dus, laat de Zwitserse kaasfondue eens in Zwitserland en de Franse in Frankrijk, en ga eens voor een Texelse kaasfondue!

Texelse kaasfondue pakket
Texelse kaas geraspt
Texelse kaasfondue

Wat serveer je bij een kaasfondue?

Wat geef je nou bij die Texelse kaasfondue? Traditioneel werd er door de Zwitsers, de uitvinders van de kaasfondue, brood en aardappelen bij gegeten. Toen was kaasfondue nog een gerecht dat werd gemaakt van restje overgebleven kaas. Tegenwoordig hebben we de beschikking over allerlei kaassoorten, en gebruiken we geen restjes meer. En behalve brood en aardappelen serveren we er ook andere dingen bij. Verschillende soorten vleeswaren, groenten als tomaatjes, komkommer, paprika en wortel, maar ook stukjes fruit als appel of ananas, en olijven doen het goed bij een kaasfondue. Laat je fantasie de vrije loop en serveer erbij wat jij en je tafelgenoten lekker vinden. En natuurlijk maakt een lekker glas koele, witte wijn de Texelse kaasfondue compleet!

Texelse kaasfondue

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kaasfondue-pakket voor 4 personen van kaasboerderij Wezenspyk, geraspt
  • 150 gram oude boeren Texelse kaas van kaasboerderij Wezenspyk, geraspt
  • 400 ml droge witte wijn
  • 2 teentjes knoflook, 1 fijngehakt, 1 heel
  • 2 eetlepels maïzena

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Texelse kaasfondue:

Snijd een van de knoflookteentjes door en wrijf de caquelon (dat is een aardewerken fondueschaal) of de fonduepan aan de binnenkant in met een teentje knoflook. Hak de rest en het andere teentje fijn. Verhit de wijn met de knoflook in de caquelon of fonduepan. Laat de wijn niet koken. Doe de kaas er in gedeelten bij en laat smelten in de wijn. Zet het vuur laag.

Roer de maïzena los met een scheutje water. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten kaas. Dit maakt dat de kaas iets gaat indikken.

Serveer de Texelse kaasfondue direct. Eet de kaasfondue met stukjes brood, gekookte aardappel, vleeswaren, fruit en rauwkost. Drink er een lekker glas, frisse, witte wijn bij!

Zet de fonduepan op een brandertje, anders zal de kaas snel afkoelen en roer het af en toe even goed door, anders kan het vet uit de kaas bovenop gaan drijven.

Tafel lekker !!

Tags: Kaas
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

spaghetti frittata
Pastagerechten

Spaghetti frittata

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen