Ierse Fish pie; romig troostvoedsel uit de zee – Ierland is omringt door zeeën en dat betekent dat er daar ook heerlijke visgerechten zijn. Deze Ierse fishpie wordt niet met deeg, maar met aardappelpuree gemaakt.
Dit is zo’n gerecht, waar je aan begint en waarvan je blijft dooreten. Waarom? Het is heerlijk, troostend, zacht en vol in de mond, maar de vis maakt het tegelijkertijd licht in de maag (althans, die suggestie wekt het). Maak er dus liever iets teveel van dan te weinig.
Laat je niet afschrikken door de lijst ingrediënten en de lengte van de instructies: ze zijn allemaal erg simpel en het hele proces neemt niet meer dan 20 minuten in beslag (totdat de zaak de oven in gaat). Bovendien heb je de meeste zaken waarschijnlijk gewoon in huis. Je zult er geen spijt van krijgen om deze Ierse fishpie te proberen!
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Ierse Fish pie; romig troostvoedsel uit de zee
Voor 4 personen:
- +/- 750 gram stevige visfilet, bij voorbeeld kabeljauw of skrei
- 3 preien
- een bosje bos- of lente-uitjes
- 1 el. (olijf)olie
- een snuf peper of 8 peperkorrels
- snufje zout
- 2 laurierblaadjes
- ½ tl. nootmuskaat
- een paar takjes peterselie (inclusief steeltjes)
- ½ l. melk
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 1 citroen
- +/- 1 kg. kruimige aardappels
- +/- 25 gr. boter
- 1 flinke el. bloem of maïzena
- ½ el. paprikapoeder
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Kook ze in wat gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 12 minuten). Was de citroen en snijd daar twee schillen over de lengte vanaf. Check de vis op graten en doe deze in een pannetje met de melk, peperkorrels, een snuf zeezout, citroenschillen, teentje(s) knoflook, peterselie en laurier. Je hoeft de vis niet in stukken te snijden, hij valt vanzelf uit elkaar. Laat de vis op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 15 minuten gaar worden.
Zet nu de oven aan op ongeveer 200 graden. Was de prei en snijd hem in ringen van ongeveer een halve centimeter dik. Bak de prei in de olie lichtjes aan gedurende ongeveer 5 à 7 minuten.
Snijd de bos- of lente- uitjes in ringetjes. Giet de aardappels af en maak er puree van met een klontje boter, wat van de melk waarin je net de vis pocheerde en de nootmuskaat. Roer er de gebakken preiringen doorheen.
Haal de vis uit de melk en zeef en bewaar de melk. Voeg de bloem of wat met een beetje vocht aangelengde maïzena toe aan de melk en verwarm de melk totdat de boel tot een romige saus bindt. Roer met een garde, dat gaat het gemakkelijkste. Voeg de vis en de lente-uitjes toe aan de saus.
Doe het vismengsel in een ovenschaal en schep daarop de prei-puree. Bestrooi de puree met een beetje paprikapoeder. Heb je dat niet in huis, dan kan je er ook wat broodkruim of paneermeel over strooien met eventueel wat kleine klontjes boter.
Zet de Ierse Fish pie ongeveer 20 minuten in de oven, totdat er een licht krokant korstje op komt. Smullen maar!
TIP: houd je niet zo van vis? Vervang de vis dan door 1 gerookte en 1 à 2 gewone kipfiletjes. In stukjes snijden en verder nét zo bereiden als de vis. Ook heerlijk!!
Beetje flauwige kost Niet echt veel smaak aan Zou er mosterd bij doen of zo
De puree kun je kruiden zoals je dat zelf lekker vindt Wil.