• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gevulde parelhoen; Als een kalkoen te groot is..

door Redactie
in Vleesgerechten
Gevulde parelhoen
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Gevulde parelhoen, een heerlijke verrassing voor fijnproevers – Laat ik nu eens niet kiezen voor de grote kalkoen, maar voor het kleinere zusje, de parelhoen. Toch handiger om mee te werken dan die robuuste kalkoen! Niet dan?

De parelhoen heeft een lichte wild smaak, wel minder dan bijvoorbeeld de fazant. Parelhoen is het hele jaar verkrijgbaar, maar kijk wel of je een vrije uitloop parelhoen koopt. Hetzelfde verhaal als de kip, denk goed na bij wat je op tafel zet. Het vlees van de parelhoen is heel mager, snel droog en daarom wordt er vaak wat spek gebruikt of wordt de hoen gevuld met een farce om het vlees sappiger te houden.

De farce (de vulling), die wij gaan maken, bestaat uit varkens- en kalfsvlees en shiitake.
Je kan je farce zelf maken door het vlees te malen in de vleesmolen, zoals ik deed. Maar natuurlijk kan je ook aan je poelier of slager vragen om dit voor jou te doen.

Wij hebben zeker genoten van dit heerlijke, sappige parelhoentje! Jullie ook, laat het ons dan weten!

Gevulde parelhoen

Vleesgerecht voor 4 personen

  • een pan met dikke bodem, die ook in de oven kan
  • 1
    Gevulde parelhoen
    Gevulde parelhoen

    parelhoen van ongeveer 1 kg

  • 100 gram roomboter
  • 400 gram varkensvlees
  • 200 gram kalfsvlees
  • 150 gram shiitake
  • 3 eetlepels rode port
  • 3 eetlepels cognac
  • 2 sneden oud brood, geroosterd en fijn gemalen
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • peper van de molen en zout
  • snuifje gedroogde tijm
  • snuifje gemberpoeder
  • snuifje kruidnagelpoeder
  • snuifje laurierpoeder

Verwarm de oven voor op 170° C

Borstel de shiitake schoon en snij ze in fijne stukjes. Bak de stukjes aan in wat roomboter. Laat afkoelen.

Draai het varkensvlees tezamen met het kalfsvlees twee maal door de molen met fijne plaat (geen vleesmolen, vraag je slager dit te doen). Doe er opeenvolgend het ei en de eidooier, het fijn gemalen oud brood, de rode port en de cognac bij. Kruid af met de kruiden en peper en zout en meng tot er een homogeen mengsel ontstaat. Meng er nu de shiitake voorzichtig door.

Om de parelhoen gemakkelijk op te vullen kun je hem best in een maatbeker zetten.
Kruid eerst de parelhoen van binnen en van buiten aan met peper en zout. Vul nu het parelhoen met de farce. Duw voorzichtig aan en sluit boven en onder aan met een satéprikker.

Gevulde parelhoenSmelt de boter hazelnootbruin aan en bak hierin de parelhoen rondom kort aan. Als deze bruin is zetten we het deksel op de pan en laten deze in de oven garen gedurende een 1 uur 15. op 170° C.

Bedruip het vlees om de 10 minuten met het braadvocht. Wanneer de parelhoen klaar is haal deze dan uit de pan en ontvet dan de saus door dit er voorzichtig met een lepel af te scheppen of te deppen met keukenpapier en serveer bij het vlees. Maar ook deze lekkere portsaus ast prima bij de parelhoen.

Ik heb de gevulde parelhoen geserveerd met wat gegratineerde aardappelen en pastinaak en een spiesje van spruitjes.

Tafel lekker!

Tags: Vlees - GevogelteVlees - KalkoenVlees - Parelhoen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

paté maken
Voorgerecht

Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Gekonfijte eendenbout; De sfeer van Frankrijk op tafel
Vleesgerechten

Gekonfijte eendenbout; De sfeer van Frankrijk op tafel

Kalkoen uit de oven
Vleesgerechten

Kalkoen uit de oven ( met foto instructies )

gevulde fazantfilet met kalfszwezerik
Vleesgerechten

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof

Gevogeltepastei-wild-pastei-gevogelte-feestdagen2231
Ovenschotel

Gevogeltepastei

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen