Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gevulde varkenshaas met zuidvruchten en noten

Als je gasten krijgt en het net een beetje feestelijker mag is deze gevulde varkenshaas een aanrader. De vulling bestaat uit noten en zuidvruchten.

0 1.689

Gevulde varkenshaas met zuidvruchten en noten – Varkenshaas is een populair stukje vlees dat vaak geserveerd wordt met een klassieke saus. Wat eten we vanavond? Gewoon een varkenshaasje. Alleen van die gedachte krijg je spontaan trek. Klaar toch? Nee. Ik wil je uitdagen om eens gevulde varkenshaas te maken. Daarmee zet je dat populaire varkenshaasje echt eens anders op tafel. Krijg je gasten? Dit gaat iedereen een verrassing vinden.

Varkenshaas is het edelste stukje vlees van het varken uit de binnenzijde van de rug. Je kunt het op vele verschillende manieren bereiden, aangepast aan elk seizoen of elke gelegenheid. Het recept voor gevulde varkenshaas dat ik hieronder met jullie deel heeft een winters karakter. Van oktober t/m februari kun je dit goed serveren. Dat komt voor door het gebruik van ingrediënten die passen bij de herfst en winter. Deze gevulde varkenshaas krijgt een vulling van noten en zuidvruchten met een fris zuiders accent door de mango. Daarnaast maken we een heerlijk zalfje van butternut pompoen.

Let even op, een varkenshaas is aan één kant dikker dan de andere kant. Bij de bereiding wordt het dunste deel vaak omgevouwen waardoor een mooiere gelijkmatige garing ontstaat.

Gevulde varkenshaas

 • 1 varkenshaas ( bestel online )
 • 8 a 10 gedroogde ontpitte abrikozen
 • 1 a 2 eetlepels rozijnen
 • Een handvol gemengde noten ( hazelnoten, walnoten, amandel noten…)
 • 1 grote eetlepel (zelfgemaakte) mangochutney of courgette confituur
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel geplette koriander bolletjes
 • 1 theelepel curry poeder
 • Boter
 • Peper en zout

Zalfje van pompoen:

 • 1 Kleine butternut-pompoen
 • 1 bouillon blokje kip
 • water

De rozijnen en abrikozen laten wellen in lauw water gedurende 15 min, uit laten lekken en dan goed droog deppen. De abrikozen in kleine stukjes snijden en mengen met de rozijnen en de fijngehakte noten( stukjes). Dit noten-zuidvruchten mengsel vervolgens mengen met de jam of chutney.

Het varkenshaasje met een lang mes aan de dikste zijde insnijden zodat er een soort langwerpige zak ontstaat. Het vruchtenmengsel erin lepelen en voorzichtig doorduwen ( zodat alles netjes in het vlees blijft zitten).

De kruiden mengen en het vlees hiermee inwrijven, hierna het vlees nog even in koelkast plaatsen.

De butternut pompoen schillen en van de pitten ontdoen, in kleine blokjes snijden en in pan met wat water, boter en een bouillonblokje zachtjes laten garen. Op tijd eventueel wat water bijvoegen,  eenmaal klaar deze laten uitlekken (vang het vocht op en zet even apart). De gare butternut  pompoen heel fijn mixen met eventueel een beetje vocht zodat je een heel smeurig zalfje krijgt, bij kruiden naar smaak.

De oven voorverwarmen op 175 graden. Boter verhitten in pan en het varkenshaasje rondom aanbakken. Uit de pan nemen en in braadslede leggen samen met een paar klontjes boter dit in oven verder garen gedurende 10 à 20 minuten.

Voor de saus:

Gebruik het uitlek vocht van de butternut met wat witte wijn en laat zachtjes inkoken, breng op smaak met peper en zout , curry poeder en een eetlepel jam of chutney

Serveer met aardappelkroketjes en zoete aardappel chips.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer