• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Longhaas met sjalottensaus

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Longhaas met sjalottensaus

Longhaas met sjalottensaus – het is werkvlees, altijd in beweging, met veel structuur, maar zeker ook met veel smaak. Het is één van die stukken vlees die we in Nederland een beetje vergeten zijn. Misschien heb je het op vakantie wel eens gegeten. Fransen noemen dit deel van het rund onglet en daar staat het regelmatig op de kaart.

Voor mij was het trouwens ook de eerste keer dat ik het klaar maakte. En als je het op de juiste wijze bakt, is het echt niet te versmaden. Houd het vlees licht rood, anders wordt het taai. Vaak wordt de longhaas op de grill of in de pan gebakken. Ik heb er voor gekozen om het vlees eerst licht aan te bakken en daarna te garen in de oven. Wij hebben er hier echt van genoten, met een sjalot sausje waarbij ik eerst de sjalotten geroosterd heb en gekarameliseerde bloemkool roosjes.

Ben je op zoek naar een gerecht dat niet te zwaar is probeer dit dan ook eens uit. Je zult versteld staan van alle pure smaken die een streling voor je tong zijn.

Longhaas met sjalottensaus

voor 4 personen:

  • 600 g longhaas
  • klont roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de sjalot saus:

  • 12 lange sjalotten
  • olijfolie
  • klont roomboter
  • 150 ml runderfond of runderbouillon
  • 150 ml volle room
  • 1 takje tijm en een klein handje tijmblaadjes
  • peper en zout
  • 1 sjalot fijn gesnipperd

Voor de bloemkool:

  • 1 bloemkool
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 el honing
  • 2 knoflookteentjes

Longhaas (4)Verwarm de oven voor op 180° C.

Begin met de bloemkool, deze moet het langst garen in de oven. Haal wel alvast het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Snij de bloemkool in roosjes, was en droog ze goed. Leg ze met de plakjes gesneden knoflookteentjes in een ovenschotel, kruid af met peper en zout. Druppel hier wat olijfolie over en schuif in een oven op 180° C. Laat de roosjes in de oven gedurende een 40 minuten garen. Let op want ovens kunnen verschillen. De laatste 5 minuten lepel je er de honing over en laat je de roosjes karameliseren.

Terwijl de bloemkool in de oven staat, begin je met de sjalot saus. Om de sjalot saus te maken gaan we de sjalotten eerst roosteren. Pel de sjalotten en snij door de helft. Doe een likje olijfolie in een braadslede en leg de sjalotten met de snijkant naar beneden. Strooi hier wat tijmblaadjes over. Zet in de oven op 180° C in een minuut of 20-25 tot ze gaar en goudbruin zijn.

Ga nu aan de gang met het vlees. Smelt een klontje roomboter en een scheutje olijfolie hazelnootbruin. Kruid het vlees af met peper en zout. Leg de longhaas in de hete pan en geef onder en boven kort een goudbruin korstje.
Doe het vlees in een ovenschaal en laat gedurende een 10 minuten garen. Longhaas serveer je bij voorkeur licht rood.

Longhaas (6)

Bereid wanneer alles in de oven staat alvast de saus voor. Laat een klont boter smelten in een koekenpan en stoof hierin het fijn gesnipperd sjalotje. Blus af met de runderfond en laat met een takje tijm inkoken. Zeef de saus en voeg nu de room toe en laat verder inkoken tot je een licht gebonden saus bekomt. Kruid af naar wens met peper en zout. Voeg als laatste de geroosterde sjalotten toe.

Neem het vlees uit de ovenschaal en wikkel het in aluminiumfolie. Laat net zo lang rusten als de tijd dat het gebakken heeft.

Snij de longhaas haaks op de draad in plakken.

Serveer op een voorverwarmd bord de plakjes vlees, de bloemkool en de sjalot saus. Werk eventueel af met wat rauwe blaadjes baby spinazie en wat grof zeezout.

Tafel lekker!

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen