Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten

Zet eenvoudig culinaire lamshaas op tafel: heerlijk gewenteld in de honing en tijm. Geniet van dit bijzondere stukje zachte en malse vlees.

0 10.223

Lamshaas is lekker vlees

Lamshaas is eigenlijk stiekem mijn lievelingsstukje lamsvlees.  Het is mals, sappig en heeft een zachte smaak. Waar lamsbout soms nog wel eens taai kan zijn, is lamshaas dat eigenlijk nooit – tenzij de kok het heeft verpest natuurlijk. Het is daarmee wel tevens een van de duurdere stukken vlees, maar je hoeft er ook geen hompen van te verorberen. Het is een heerlijk stukje vlees, voor een feestelijke gelegenheid. De haas zit bovenop de rug van het lam, op de ribbenkast, naast de ruggengraat. Net zoals varkenshaas dat bij het varken zit. Ook varkenshaas is het zachtere stuk varkensvlees en zo is dat dus ook met lamshaas. Bijkomend voordeel is ook, dat je het maar een paar minuutjes hoeft te bakken, het zijn dunne, langwerpige reepjes, die van één kant wat dikker zijn en plat toelopen.

Lamshaas met honing en tijm

Heerlijk met aardappelpuree of –gratin en knapperige seizoensgroenten. Lamshaas doet het goed met honing en tijm. Het zoete neutraliseert de wat ‘sterkere’ smaak van lam en de tijm is een subtiel kruidje dat ervoor zorgt, dat het niet een té zoete bedoening wordt. Ondertussen blijf je gelukkig dus ook nog goed de smaak van de lamshaas zelf proeven, anders wordt het weer zonde van dat mooie vlees.

Nodig per persoon:

  • +/- 100 gram lamshaasjes
  • een paar verse tijm takjes
  • vloeibare honing
  • bloem
  • boter
  • olie
  • peper en zout

De bereidingswijze van lamshaas

N.B.!: zorg dat je eerst al je andere gerechten (groente, aardappelen) klaar hebt en alles hebt voorbereid, dit is laatste nippertje werk. Je hebt even wat bordjes en bakjes nodig, maar dat kan allemaal weer worden afgewassen. Tenslotte zet je de oven op 50 graden, zodat je de gare andere gerechten en gare lamshaasjes op temperatuur kunt houden, zonder dat ze doorgaren en taai worden.

Leg de (indien uit de vriezer: drooggedepte) lamshaasjes op een bord. Strooi op een ander bord een bodempje bloem. Schenk weer in een kommetje wat honing en leg het kwastje klaar. Trek de tijmblaadjes voorzichtig met duim en wijsvinger van de takjes af en leg ze in een bakje. Zet de koekenpan op middelheet vuur met een scheutje (olijf)olie en daarin een klontje boter.

Ga nu snel te werk. Neem een haasje, bestrooi hem aan één kant flink met tijmblaadjes, strijk er wat honing over en dip in de bloem. Omdraaien (met de vingers!) en herhalen.  Dan in ’t pannetje. Alle haasjes hoeven maar enkele minuten te bakken. Ondertussen kun je de gare haasjes dus op een bord in de oven bewaren. Breng op smaak met peper en zout en dien meteen op.

Wedden dat je lamshaas vaker gaat klaarmaken?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer