Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bak zelf eens lekkere Limburgse krombroodjes

0 555

Krombroodjes zijn een speciale Limburgse lekkernij, ook wel een halfvastenbroodjes genoemd. Ze worden slechts een keer per jaar gebakken en gegeten, namelijk op halfvasten. Dit is de vierde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom. Op deze zondag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat het Paasfeest in aantocht is. De halvemaanvormige broodjes worden van een helling van de Kollenberg gegooid, waarbij een massa kinderen probeert om een krombroodje te pakken te krijgen. Dit ritueel vindt al plaats vanaf 1923 en is ontstaan vanuit een weeshuis om de weeskinderen met halfvasten hun buikjes vol te laten eten aan de krombroodjes.
Wil je ook de rest van het jaar van deze bijzondere broodjes uit Sittard genieten, dan moet je ze gewoon even zelf bakken.

Voor ca. 15 krombroodjes heb je nodig:

  • 500 gr speltbloem
  • 175 gr melk
  • 8,5 gr instantgist
  • 100 gr zachte roomboter
  • 1 ei + 1 ei om het deeg te bestrijken
  • 50 gr suiker
  • 10 gr bakkerszout
  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • stuk plastic (b.v. een pendaalemmerzak open knippen)

Zo maak je krombroodjes:

Zorg ervoor dat alle ingrediënten en andere benodigdheden op kamertemperatuur zijn en weeg alles eerst nauwkeurig af voordat je aan de slag gaat.

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de lauwwarme melk, het losgeklopte ei en de zachte roomboter toe. Laat het deeg ca. 10 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 30 min in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in rijzen.

Bekleed intussen de bakplaten met bakpapier of vet ze lichtjes in. En verwarm de oven voor op 230 graden.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en verdeel het in ca. 15 gelijke stukjes. Bol de deegstukjes op en laat ze even rijzen (minuutje of 5).

Maak de bolletjes iets langwerpig en vouw ze krom, zodat er een soort maan ontstaat. Leg ze op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de krombroodjes met wat losgeklopt ei. Dek ze af met een licht ingevet stuk plastic en laat ze nog 30 min. narijzen.

Bak de bakplaten met deeg één voor één. Schuif de broodjes in het midden van de oven en bak ze in ca. 10 min. goudbruin. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

De smaak van de heerlijke krombroodjes lijkt een beetje op een zacht croissantje en ze kunnen heel goed worden ingevroren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer