Mexicaanse chocoladetruffels met chilipeper – Het klinkt misschien vreemd, chili in een chocoladetruffel, maar peper en chocolade worden vaker gecombineerd in de Mexicaanse keuken. De sauzen of gerechten die er mee gemaakt worden, mole poblano en mole negro zijn hier beroemde voorbeelden van.
Met de hieronder gegeven hoeveelheden maak je een flinke portie. Vries eventueel een gedeelte in, dat kan goed. Of maak meteen een dubbele hoeveelheid. Ze zijn ook leuk om als cadeautje weg te geven.
Mexicaanse chocoladetruffels met chilipeper
- 500 gram pure chocola (70%cacaomassa)
- 200 gram melkchocola
- 2 pimentkorrels of een flinke mespunt poeder
- 10 kruidnagels of een 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl chilivlokken (eventueel extra chilipoeder)
- flinke snuf kaneelpoeder
- 425 ml room
- 30 gram boter
- cacaopoeder
Zo maak je de Mexicaanse chocoladetruffels
De hele specerijen stamp je fijn in de vijzel. Heb je die niet in huis, neem dan de gemalen varianten, de poeders. Rasp de chocolade grof boven een hitte bestendige kom. Bekleed een metalen vorm van circa 12 x 30 cm met plastic folie.
Doe de slagroom met de specerijen in een pan met een dikke bodem en verwarm de slagroom op een matig vuur. De slagroom moet warm zijn, niet heet. De ideale temperatuur ligt tussen de 45 en 50 graden. Schenk de warme room voorzichtig in gedeeltes over de chocoladerasp en roer alles telkens goed om tot alle chocolade gesmolten is. Roer er dan boter door. Proef een klein beetje en voeg eventueel naar eigen smaak extra chilipeper toe. Giet het chocolademengsel in de vorm en zet de vorm ongeveer een uurtje in de diepvries.
Ook leuk, vervang 50-100 gram pure chocolade door kleine stukjes rauwe chocolade. Deze onbewerkte stukjes cacaoboon zijn te koop in reform- en natuurvoedingswinkels onder de naam “Cacao nibs” – categorie raw food. De nibs geven een prettige “crunch” aan de truffels.
Zeef een flinke hoeveelheid cacaopoeder (circa 50 gram) boven een grote kom. Neem de vorm uit de diepvries en stort de chocolade uit op een snijplank. Snijd de chocolade met een scherp mes in blokjes en wentel de blokjes door de cacaopoeder. Bewaar de blokjes in de koelkast- zeef er dan nog wat extra cacao over- of vries ze in.