Pasta met Oosterschelde kreeft en Hollandse tomaten – Een beetje kreeft liefhebber zal gaan voor een echte Oosterschelde kreeft. Het seizoen van deze lokale delicatesse is er maar kort, maar als het er dan is ga je natuurlijk voor lokaal.
Respect voor wat je eet
Een koe heb ik nog nooit levend in huis gehad. We eten zonder problemen een biefstuk, zonder er over na te denken dat we hiervoor een dier gedood hebben. Bij de kreeft is dit een ander verhaal. Deze ligt levend op je werkblad. Het dwingt je tot respect voor het dier en ineens krijgt je maaltijd daarmee een hele andere waarde. Alleen om die reden al zou iedereen eens kreeft moeten eten. Voordat je hieraan begint vragen we je als foodie dan ook om echt eerst te lezen wat je gaat doen. Op Lekker Tafelen leggen we dat graag aan je uit.
Van Hollandse bodem
Vanaf april tot de zomermaanden is er Oosterschelde kreeft. Om dat lokale te benadrukken besloot ik tot een niet alledaagse combinatie. De Hollandse tomaten zijn ook vanaf april verkrijgbaar. In onderstaand gerecht combineer ik beide lokale lekkernijen tot een prachtig gerecht waarbij ik geprobeerd heb om echt alle smaken te vangen.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Pasta met Oosterschelde kreeft en Hollandse tomaten
Voor 4 personen
- 2 Oosterschelde kreeften
- court bouillon
- 1 ui
- 2 teen knoflook
- 2 eetlepels olie (bv. olijfolie of zonnebloemolie)
- 70 gram tomatenpuree
- 2 Hollandse tomaten
- 150 ml witte droge wijn
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 5 eetlepels dille (gedroogd)
- 3 eetlepels verse peterselie gehakt
- 200 ml crème fraîche
- 300 ml court bouillon (over van de kreeftbereiding)
- tagliatelle voor 4 pers.
- zout en peper
Bereid de kreeften. Bewaar het karkas (het groene heb ik weggegooid) en houd het vlees apart.
Snipper de ui en snij de knoflook heel fijn. Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui, knoflook en het karkas hier in aan. Dit ongeveer een minuut of 5. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze aan om hem te “ontzuren”. Zorg ervoor dat het niet verbrandt.
Snij de tomaat in blokjes en doe deze in de pan met de witte wijn, tijm, dille, peterselie, crème fraîche en court bouillon. Laat het geheel 20 minuten trekken en inkoken tot sausdikte.
Kook ondertussen de tagliatelle in gezouten water. Na 20 minuten kijk je of je saus een mooie dikte heeft. Zo ja, dan kun je hem door een zeef halen. Doe dit met een spatel en druk als het ware de saus door de zeef. Zo krijg je een mooie smaakvolle saus.
Maak de pan schoon en giet de saus er terug in. Breng deze op smaak met een flinke snuf zout en peper tot hij op smaak is. Giet de pasta af en snij het kreeftenvlees in stukjes. Doe de pasta bij de saus en roer dit goed door. Doe als laatste het kreeftenvlees erbij en laat het vlees alleen warm worden. Het is immers al gaar.
Garneer je gerecht met verse peterselie of verse dille als je daar aan kunt komen.
Serveertip: Laat de scharen van de kreeft heel inclusief het vlees en serveer deze bij je gerecht. Zo benadruk je extra deze mooie Oosterschelde kreeft.