Pistachekoekjes met Yogi & Yousef’s dadels – Afgelopen week kreeg ik een smakelijk pakketje door de bus, namelijk de dadels van Yogi & Yousef. Dit zijn niet gewone dadels, maar Sukkary dadels. Dit zijn lekkere, zoete en sticky dadels die in de Arabische woestijn worden gekweekt. En als je deze dadels koopt steun je ook nog eens de sociale werkplek in Nederland en het vrouwelijk ondernemersschap in het Midden-Oosten.
Gezonder koekje
Ik wilde een lekker koekje voor bij de thee maken, maar wel een gezonder koekje. Dus bedacht ik een lekker koekje zonder geraffineerde suiker! Pistachenootjes worden vaak in de Arabische keuken gebruikt, dus deze passen perfect bij Yogi & Yousef’s dadels. De dadels zijn van zichzelf al zoet, dus je hebt echt maar een beetje biologische honing nodig. Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan kan je de honing ook achterwege laten.
En wat is het verschil tussen suiker en dadels qua structuur? Als suiker in de oven warm wordt, gaat het kristalliseren. Vandaar dat je dan een lekker knapperig koekje krijgt. Dadels hebben een heel andere structuur dan suiker, dus de koekjes zullen zacht blijven. Deze pistachekoekjes zijn eigenlijk een soort van scones, alleen dan in koekjesvorm.
Pistachekoekjes met Yogi & Yousef’s dadels
Voor 18 koekjes
Ingrediënten:
- 85 gram volkoren tarwemeel
- 85 gram tarwebloem
- 45 gram ONGEZOUTEN roomboter
- 6 Yogi & Yousef’s dadels
- 30 gram gezouten pistachenootjes (gepeld)
- 1 eetlepel biologische honing
- flinke scheut melk
Benodigdheden
- 1 kom
- weegschaal
- schaaltje
- zeef
- bakplaat
- bakpapiertje
Doe de dadels in een schaaltje met heet water. Laat de dadels ongeveer 15 minuten weken. Leg alvast een bakpapiertje op een bakplaat en verwarm de oven op 180 graden Celsius. Hak de pistachenootjes in kleine stukjes en doe deze in een kom. Hak daarna de dadels fijn. Voeg de dadelstukjes in de kom toe. Smelt de roomboter in de magnetron en voeg deze toe aan de pistachenootjes en dadelstukjes. Voeg dan één eetlepel honing toe. Meng alles goed door elkaar. Zelf boven de kom de volkoren tarwemeel en tarwebloem. Meng alles met je handen door elkaar. Is het deeg droog? Voeg een flinke scheut melk toe en kneed weer met je handen. Maak van het deeg 18 balletjes en plet ze zachtjes op de bakplaat. Doe de bakplaat met koekjes in de oven voor ongeveer 15-18 minuten.
Ziet er heerlijk uit!