Quattro stagioni-taart (hartige taart van restjes) – Een hartige taart kan altijd, zomer, winter, bij de lunch of het avondeten en dat laatste stukje dat gister over bleef, zullen sommigen graag nog de volgende ochtend als koud hapje bij het ontbijt nemen. Je kan kiezen voor een bijzondere vulling, maar kijk ook eens in je koelkast en naar de restjes op die je zo links en rechts hebt liggen en maak je eigen versie. Probeer ook eens een keer zelf je deeg te maken, lijkt misschien veel werk, maar terwijl het deeg rust kan je op je gemak de vulling bij elkaar zoeken en alles alvast snijden.
Wat heb je nodig?
- 125 gram bloem
- 65 gram boter
- 2 a 3 el ijskoud water
- snufje zout
Verder:
- restjes vleeswaren, zoals salami, spek, ham
- restjes groente, in blokjes
- 2 uien, in ringen
- restje kaas van ca. een ons, gemalen
- 4 eieren
- 4 volle eetlepels magere kwark of Turkse dan wel Griekse yoghurt of crème fraiche
- 1 tl gedroogde Mediterrane kruiden of 1 tl gedroogde tijm
- peper, zout
Bereiding:
Zeef de bloem in een kom. Voeg klontje boter toe aan de bloem en snijd de boter met behulp van 2 messen door de bloem heen. Indien er kleine klontjes ontstaan, kun je het water toevoegen en er een deeg van kneden. Voeg het zout toe. Kneed nog even door en laat ca 20 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 C.
Rol na 20 minuten het deeg op een bebloemd oppervlak tot een cirkel van 28 centimeter doorsnede. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in met wat olijfolie en drapeer de lap zodanig in de vorm dat er een randje van ca. 3 centimeter hoogte is aan de zijkanten. Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem en vul de bodem met droge bonen om het deeg eerst blind te bakken in de oven. Bak 10 minuten, verwijder dan de aluminiumfolie en bonen en vul dan de taart met de overige ingrediënten:
Bak eerst de ui even aan en verdeel over de taartbodem. Bak eveneens de groente waar veel vocht in zit, zoals champignons, anders wordt de taart straks te vochtig. Verdeel de groente en het vleeswaar (per kwart) over de taart heen in combinaties die jou lekker lijken, zoals ui met spek en salami met champignons en paprika. Strooi hier de kaas over. Klop de eieren los met de kwark en kruid dit mengsel met Mediterrane kruiden of tijm, peper en zout. Verdeel het mengsel over de taart en bak in ca. 20 bruin en gaar. Serveer met een gemengde salade.