Ribeye met gorgonzola-tijm boter en truffelaardappeltjes
Ribeye is een van de populairste biefstuksoorten. De ribeye wordt gesneden uit het verlengde van de dunne lende, waar de entrecote uit wordt gesneden. Het vlees is zachter dan de entrecote doordat de voorkant van de rund minder gespierd is. Ribeye komt uit het deel van de rund wat richting de voorvoet gaat, dit deel heeft meer bewogen en is voller van smaak. Er loopt een vetrandje door het vlees, ribeye wordt ook gemarmerd vlees genoemd. Het vetrandje lijkt op een oog, hier komt de naam ribeye vandaan. Ribeye is door dat randje midden in het vlees vetter, maar ook super mals en sappig. Je kunt ribeye bakken en braden maar je kunt het vlees ook heerlijk op de barbecue grillen of roosteren. De ribeye is rosé het lekkerst.
Australische Black Angus
Voor dit recept koos ik voor de Australische Black Angus ribeye, volgens kenners de beste ribeye. Deze runderen grazen op de open vlaktes in Australië en groeien op in de meest natuurlijke omstandigheden. Hierdoor wordt een onovertroffen vleeskwaliteit bereikt.
Veelzijdig
Qua recepten kun je met ribeye alle kanten op. Een klassieke ribeye steak met bearnaise saus bijvoorbeeld of op z’n Argentijns met chimichurri. Chimichurri wordt zowel als een saus als een marinade gebruikt. De ingrediënten zoals tijm, oregano, rode peper, knoflook, peterselie en bieslook wordt in een vijzel gemalen. Vervolgens wordt er olie en azijn toegevoegd. Ook in de Oosterse keuken kom je de ribeye tegen, heerlijk met noodles en verse groenten. Ribeye wordt ook gebruikt voor de Philly cheese steak sandwich. In dit fastfood broodje uit Philadelphia worden dun gesneden stukjes ribeye gecombineerd met ui en gesmolten kaas.
Ik koos voor een klassieke ribeye steak, deze bracht ik extra lekker op smaak met een gorgonzola-tijm boter, heerlijk met truffelaardappeltjes en een simpele groene salade.
Ribeye met gorgonzola-tijm boter en truffelaardappeltjes
Voor 2 personen heb je nodig;
- 2 ribeye’s van ongeveer 200 gr
- 100 gr ongezouten roomboter
- 80 gr gorgonzola
- 300 gr truffelaardappeltjes
- 1 eetlepel tijm
- olijfolie
- peper
- zout
Het is belangrijk dat het vlees goed op kamertemperatuur komt voordat je ermee aan de slag gaat. Haal de ribeye een uur voor het bereiden uit de koelkast. Zo zorg je ervoor dat het vlees niet taai maar lekker mals wordt.
Meng de boter met de gorgonzola en de tijm. Breng op smaak met peper en een beetje zout. Schep de boter op een vel bakpapier en vorm dit tot een rol. Verpak de rol boter in aluminiumfolie en draai de uiteinden goed dicht. Leg de boter voor een half uur in de koelkast, zodat hij op kan stijven.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Boen de truffelaardappels schoon en snijd ze in partjes. Doe de aardappelpartjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Strooi er peper en zout over en hussel goed door elkaar. Bak de aardappeltjes voor z’n 30-40 minuten in de oven.
Smeer de ribeye aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de ribeye 3 minuten aan elke kant. Leg de ribeye in een ovenschaal en zet de schaal 15 minuten in de oven. Keer het vlees halverwege.
Haal het vlees uit de oven, dek het vlees af met aluminimumfolie en laat het z’n 5 minuten rusten. Door het vlees te laten rusten kan het vlees zich ontspannen en verdelen de vleessappen zich weer. Het vlees wordt sappiger en is makkelijker aan te snijden.
Snijd de boter in plakken en dien op met de ribeye en truffelaardappeltjes.
Tafel lekker!
Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas
Minstens net zo beroemd als zijn Franse broertje Roquefort is de blauwschimmel Gorgonzola. Lekker Tafelen vertelt over deze pittige Italiaan!