Zomers, maar ook tijdens koudere dagen, bij elke feestelijke maaltijd, en zomaar tussendoor. IJS dat je zelf maakt is altijd een feest. Jezelf verwennen of je gasten verrassen. Met een eenvoudige basic maak je de mooiste, vrolijkste en lekkerste varianten.
- 300 ml. Melk
- 300 ml. Slagroom
- 6 eidooiers
- 2 vanillestokjes
- 150 gram witte basterdsuiker
Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mesje. Doe de stokjes in een steelpan en de zaadjes in een kom. Schenk de melk en de room in de steelpan en verwarm net tot het kookpunt. Haal de pan van de warmtebron en zet 30 min weg om te laten trekken. Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop deze bleek en romig. Verwarm het roommengsel bij een matige hitte. Schenk de hete vloeistof over de eiermassa en klop het geheel tot een gladde vla. Schenk terug in de pan en laat de vla zachtjes koken onder voortdurend roeren met een houten lepel, tot de vla zo dik is dat hij niet meer van de lepel afloopt. Pas op dat de massa niet te warm wordt en gaat klonteren. Laat de vla volledig afkoelen. Doe de massa over in een ijsmachine en roer tot het ijs bevroren is. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en plaats deze in de vriezer.
Variëren:
Met dit homemade vanille ijs kun je heel veel echt verrassende en verleidelijke dessert of tussendoortjes serveren. Neem je eigen vanille ijs en serveer het met vers fruit naar keuze. Maak af met een fruitsaus die je eventueel afmaakt met een beetje likeur. Natuurlijk kun je er een lekker koekje, ijswafeltje of chocolaatje in steken. Schijven van dit vanille ijs geserveerd tussen kletskopjes met wat verse frambozen of bramen is een echte verrassing waar je gasten graag een keer voor terugkomen. En, vergeet niet, vanille ijs is een prachtige basis voor een verse smoothie.